Romániában úgy látják, csak 2026-ra térhet vissza a turizmus a világjárvány előtti szintre

A román idegenforgalom jelentős mértékben újjáéledt, de a világjárvány előtti szintet legfeljebb 2026-ra érheti el – mutatott rá hétfői közleményében a bukaresti kormány turisztikai és vállalkozásfejlesztési minisztériuma.

A tárca közleménye a statisztikai hivatal legfrissebb jelentését idézve rámutat: július végéig 5,9 millió turista kereste fel a romániai szálláshelyeket, 25,5 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Constantin-Daniel Cadariu turisztikai és vállalkozásfejlesztési miniszter megállapította, hogy a sorozatos válságok ellenére a román idegenforgalom az újjáéledés időszakát éli, amihez jelentős mértékben hozzájárult az a 252 millió eurós támogatás, amit az üdülési utalványok újbóli bevezetése jelentett az iparágnak. A román kormány további 800 millió euróval kárpótolta az ország 15 ezer idegenforgalmi vállalkozóját a világjárvány idején elrendelt megszorító intézkedésekért – idézte a szaktárca vezetőjét a minisztériumi közlemény.

Cadariu másfelől úgy vélekedett: kiigazításra szorul az ENSZ Turisztikai Világszervezetének azon jóslata, miszerint az idegenforgalom 2023-24-re visszatérhet a világjárvány előtti szintre, a jelenlegi energiaárakat és a szomszédban dúló háborút figyelembe véve Románia számára szerinte a 2026-os év lehet a valós céldátum.

Romániában a Fekete-tenger partján működő szállodák és vendéglők tulajdonosai azt állították, forgalmuk idén 30-40 százalékkal visszaesett. A Ziarul Financiar című gazdasági lap összegzése szerint valóban csökkent idén a román tengerpart népszerűsége, de nem olyan drámai mértékben, mint amilyet a vendéglátósok nyilatkozatai jeleztek. A lap szerint júniusban és júliusban 498 ezren szálltak meg a Konstanca megyei szállodákban, ami valóban elmarad – de csak 5 százalékkal – a tavalyi év azonos időszakában feljegyzett hivatalos adatoktól.

A statisztikai intézet pénteki közleménye szerint az év első hét hónapjában országos szinten 4,4 millió hazai turista kereste fel a kereskedelmi szálláshelyeket Romániában, ami 16,3 százalékos növekedés 2021 azonos időszakához képest. A külföldi turisták száma 809 ezerre emelkedett, ez két és félszerese a tavalyi adatnak. Országos összesítésben 21,5 százalékkal, 12,4 millióra nőtt idén a vendégéjszakák száma Romániában a tavalyi év első hét hónapjához képest.

A világjárvány előtt, 2019-ben 7,3 millió turista, közöttük 1,5 millió külföldi kereste fel az év első hét hónapjában a romániai kereskedelmi szálláshelyeket, a vendégéjszakák száma pedig elérte a 15,8 milliót. (MTI)