Romantikus séták Dél-Olaszországban

Olaszországban mindenütt lélegzetelállító természeti szépségek és egy ősi kultúra történelmi emlékei között dúskálhatunk, a helyiek jól ismert temperamentumával fűszerezve. A mediterrán ország élettartam tekintetében a világ élvonalába tartozik, Európában Svájc után a második helyen áll, ami az olasz konyhát és a lemoncellót – a citromlikőrt – kóstolgatva teljesen érthetőnek tűnik.

A csizma alakú ország jellemzően két részre oszlik: északon erősen iparosodott városokkal találkozunk, míg a déli részen olyan gyöngyszemekkel, mint Nápoly, Ravello, Amalfi, Capri vagy Positano. Már csak a nevek puszta ízlelgetése is gyönyörrel tölti el az ínyenceket, és álmodozásra csábít mindenkit.

Ám Európa legfélelmetesebb vulkánja, a Vezúv is itt található, amely i. e.79-ben egy kitöréssel maga alá temette Pompeji városát, lehetővé téve, hogy több mint 2000 évvel később is megismerhessük az ottani emberek életét és szokásait. Mivel a ma is aktív vulkán nem fenyeget kitöréssel, így lehetőség nyílik arra is, hogy a turisták egészen a kráter széléig felkapaszkodjanak.

A művészetek rajongóinak paradicsomaként számon tartott Dél-Olaszország antik ásatásokkal, amfiteátrumokkal, óriási katedrálisokkal és varázslatos freskókkal díszített villákkal várja látogatóit. A kultúrturizmus mellett ez a régió az aktív pihenésre vágyókat is teljes kínálattal várja: a vízi sportokon kívül lehet lovagolni, teniszezni, golfozni vagy túrázni, de iszappakolást és masszázst is kérhetünk a számtalan gyógyfürdő valamelyikében. Ha pedig már eleget pihentünk, mindenképpen sétáljunk végig az Agerolából Positanóba tartó túraútvonalon, hiszen nem véletlenül kapta az út a Sentiero degli Dei, tehát az Istenek útja nevet.

 

Positano

Már az ókori rómaiak sem tudtak ellenállni a kikötővároska festői kilátásának: a meredek sziklaoldalakra lépcsősen épült színes házak teraszáról gyönyörű látvány tárul szemünk elé, jó időben akár Caprit is látni. A positanói divat is világhírnek örvend, a szűk utcácskákban rengeteg butik kínálja a könnyű pamut- vagy lenanyagból készült, kézzel díszített árukat. A kikötőben kellemes éttermekben élvezhetjük a romantikus hangulatot és az ínycsiklandozó helyi specialitásokat, de napfürdőzhetünk a nyilvános strandon, vagy túrázhatunk a hegyekben is.

 

Amalfi

Olaszország legrégebbi tengeri köztársasága már a X. században is fénykorát élte, manapság a legtöbb hotel a parti út alatt található, föntről csak egy parkoló vagy bejárati kapu sejteti létezését. Így ha lesétálunk a terasz lépcsőjén, máris a tengerparton találhatjuk magunkat.

A pulzáló város központja a Dóm tér, ahol a 937-ben épített Szent Andrea-dóm tövében hemzsegnek a különlegesebbnél különlegesebb kávézók és üzletek

 

Sorrento

Sorrento és az egész Amalfi-partvonal különleges citromáról ismert, amelyből többek között a lemoncellót készítik, melyet étkezés után jéghidegen fogyasztanak. A látnivalók közé sorolhatók a S. Filipo e Giacomo harangtornyai, a Piazza Tasso, ahol az ismert költő szobra is látható, a sziklákkal körülvett királyi fürdő, vagy élvezhetjük a Marina Grande kikötő éttermeinek romantikus hangulatát és a Nápolyi-öbölre nyíló, egyedülállóan szép kilátást.

Az elegáns táj egyedi hangulatú szállodákat és aktív kikapcsolódást kínál vendégeinek, és most már közvetlen repülőjárattal is elérhető, ami még vonzóbbá varázsolja az amúgy is kihagyhatatlan mesevilágot. Ha végigjárjuk a 40 kilométer hosszú Amalfi-partvonalat, és kigyönyörködjük magunkat a természet és a művészet szimbiózisában, a következő lépés már csak a költözés lehet!

Legyél az első hozzászóló "Romantikus séták Dél-Olaszországban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*