Salzburg TOP látnivalói

Hohensalzburg vára

Salzburg fő látványossága az 542 méter magasan álló Festung Hohensalzburg, azaz Salzburg fellegvára, melynek külön érdekessége, hogy Közép-Európa legnagyobb, teljesen épen fennmaradt erődítménye. Az erődöt 1077-ben Gebhard von Helfenstein érsek építtette. Gebhard konfliktusa IV. Henrikkel hatással volt a vár további erősítésére, azonban végleges formáját Leonhard von Keutschach érsek alatt (1495–1519) nyerte el. A vár sok éven át védő erődítményként működött, időnként a hercegérsekek rezidenciájaként, de ha kellett, kaszárnyaként és börtönként is használták. A vár negyedórás sétával, vagy az 1892 óta a Festunggasséról induló kötélvasúttal is kényelmesen megközelíthető. Legfontosabb látnivalói az Arbeitshaus, az egykori börtönépület, az Arrestantensturm, a fegyverraktárként használt Zeughaus, a hercegi szobák és a vár múzeumai. A várból mind a városra, mind a környező hegyekre csodás kilátás nyílik.

Mozart szülőháza

Salzburgban mindig és mindenhol jelen van a város nagy fia, Wolfgang Amadeus Mozart. A város szívében található ház, amelyben Mozart 1756. január 27-én született, ma az egyik leglátogatottabb múzeumnak számít a világon. Három emeleten keresztül megtekinthetjük, hogyan is élt Mozart, miként nevelkedett, mikor kezdett el zenélni, milyen szenvedéllyel szerette az operát számos más műfaj mellett. A leghíresebb kiállítási tárgyak közé Mozart gyermekkori hegedűje, koncerthegedűje, az ütőkalapácsos zongorája, Mozart család portréi, valamint a levelezéseik tartoznak.

Salzburgi dóm

A salzburgi dóm a város legjelentősebb szakrális építménye és egyben egyházi életének központja. A lenyűgöző szépségű épület pompás homlokzatával és hatalmas kupolájával a korai barokk egyik legjellegzetesebb képviselője az Alpoktól északra. Majd 400 éve növeli az óváros arculatának színvonalát. Méretei még a speyeri Kaiserdom méreteit is felülmúlták. A pompás templom egyben a leghíresebb helyszíne a Salzburgi Ünnepi Játékoknak is. A dómot átriumként öleli körül a dómtér. A tér közepén a Sigismund Graf Schrattenbach érsek megbízásából Wolfgang és Johann Baptist Hagenauer által készített Mária-oszlop áll.

Rezidensplatz

Lovaskocsik, palota, utcai előadóművészek – ezek a jellegzetes elemei ennek a festői barokk stílusú térnek. Amint megérkezünk, a tér fő attrakciója egyből odavonzza a tekinteteket: a Residenzbrunnen, mely Olaszországon kívül a legnagyobb létező barokk szökőkút. A Residenzplatz a 16. század végén született, amikor úgy döntöttek, létrehoznak egy tágas teret, ami a város dísze lesz. A tér kialakítása része volt annak az óriási átépítési folyamatnak, melynek során Salzburg arculata gyökeresen megváltozott, 55 házát és egy temetőjét rombolták le, hogy a város egy gazdag hercegség benyomását keltse. A téren található a régi salzburgi érsekek székhelye is. A Rezidensplatz ma is Salzburg óvárosának a szíve és egyik legszebb része.

Hellbrunni kastély

A Salzburg déli peremén álló hellbrunni kastély gyönyörű környezetben található. Az itáliai művészet és kultúra nagy rajongójaként számon tartott Markus Sittikus feltételként szabta, hogy az új palota sem eleganciájában, sem méreteiben nem maradhat el gyönyörű itáliai társaitól. Vízi játékairól, szépen gondozott parkjáról, szabadtéri színházáról világszerte ismert és sokat látogatott célpontja a turistáknak a kastély és környezete. A valamikori hellbrunni kőfejtőt Markus Sittikus, a város egykori érseke színházzá alakíttatta, így jött létre a „Steintheater” (Kőszínház), Európa első szabadtéri színpada. A varázslatos kastély és kertje a kezdetektől fogva ünnepségek, előadások és kulturális rendezvények helyszínéül szolgált.

Bővebben a látnivalókról Az Utazó magazin 2015. tavaszi számában olvashat!

Legyél az első hozzászóló "Salzburg TOP látnivalói" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*