Sir. Boss aki kiszöktette a Micsoda nőt

 A fiatalabbak nem is tudhatják mekkora ribillió volt annakidején, az ország első igazi nemzetközi láncot képviselő szállodája, a Hilton Budapest budai vári megépítése kapcsán. Nem kevesen voltak ugyanis, akik a Vár ősi látképének megszentségtelenítését látták az új épületben – mindezt úgymond a pénz oltárán. Mára, a környezetébe tökéletesen illeszkedő – a világ legszebb kilátású szállodái közé választott – hotel a vári összkép természetes részévé vált.

A szállodában, 1977-es megnyitása óta alapembernek számít Kovács Pál, aki többféle munkakör után 1999-ben lett a ház PR vezetője. Ahogy mondja a feladat menet közben találta meg, valószínűleg azért, mert szereti az embereket, a vendégeket, akikkel szívesen beszélget az élet dolgairól. Ez pedig a munka mellett olyan élményeket hozott magával, amelyek bármelyik társaság középpontjává teszik a szakembert. Aki különösen büszke arra, hogy a munkatársak bizalmát élvezve, immáron 1990 óta éve a Hilton Budapest franchise jogával rendelkező Danubius Hotels szakszervezetének elnöke.

Deryl Hannah-val

De térjünk vissza inkább az élet naposabb oldalára, a személyes élményekre, amelynek során olyan meghatározó személyiségekkel, politikusokkal találkozott, mint Francois Mitterand francia köztársasági elnök, Willy Brandt német kancellár, Richard Nixon amerikai elnök, Henry Kissinger amerikai külügyminiszter, Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök és Simon Peresz izraeli államelnök, aki a titkosszolgálat, a Moszad embereit lerázva indult Budapest felfedezésére, amiből igen komoly balhé kerekedett. A lista olyan nevekkel folytatódik, mint Luciano Pavarotti, Claudia Cardinale, Naomi Campbell, Yoko Ono, Gábor Zsazsa, Marcello Mastroianni, Deryl Hannah, Eros Ramazotti, Jiri Menzel, Demis Roussos, Naomi Campbell, Samantha Fox, a Metallica és az Iron Maiden tagjai – és amikor ezeket a neveket említi, még bele sem lendült az emlékezésbe…

Eros Ramazottival

Samantha Fox-szal

Az egyik legnagyobb kalandja Cindy Crawforddal történt, amikor a Micsoda nő főszereplője, megrettenve a hotel előtt sorakozó hódolóktól, kétségbeesve kérdezte van-e valamilyen lehetőség arra, hogy diszkréten távozzon. Kovács Pál azt mondta, a limuzint előre küldi és ha a világsztárnak nem rangon aluli, ő személyesen viszi ki a garázsból azzal az Opeljével, ami biztosan feltűnés nélkül gurul ki a szálloda garázsából. Cindy Crawford elmosolyodott, felvette a napszemüvegét és már indultak is a Dísztér felé.

Luciano Pavarottival a tésztákról beszélgettek és amikor a mákosra terelődött a szó, a világhírű tenor elképedve közölte, hogy olaszként eddig azt gondolta mindent tud a tésztákról – és mégis akad még hiányosság. Természetes volt hát egy gyors főzőlecke, amelyen Pavarotti a konyhában tanulta meg a mákos tészta elkészítésének módját.

Jean Claude Van Damme-t más érdekelte. Csinos feleségével diszkrét konditermet keresett, ahol egyfolytában két órán is nyugodtan dolgozhat. Kovács Pál azonnal tudta a megoldást, az akkor nyílt Normafa szállodába vitte őket kocsijával és ha már – sportemberként – nála volt az edzőfelszerelése, ő is gyúrt egyet a küzdő filmek sztárjával.

A legnagyobb élmény mégis az volt, amikor Alain Delont látta sírni. A színész első filmjének címe Tulip Noire, azaz a Fekete tulipán volt. Nem kevés munkába telt, amig a városban felkutattak egy szál fekete tulipánt, amit a hotelbe érkező művésznek nyújtottak át – akinek hirtelen könnybe lábadt a szeme és csak annyit kérdezett: hát tudták?

Kovács Pál nemcsak társasági lényként mondja, hogy a világsztárok 95 százaléka kellemes személyiség. Nem is lehet ez másként, magyarázza, hiszen ahhoz, hogy a csúcsra érjenek olyan teljesítményt kell nyújtaniuk, amihez elengedhetetlen a pozitív személyiség. Másképp biztosan nem lehetnének szerethetőek, vagyis sikeresek. Nincs ez másként manapság sem, hiába ír a bulvársajtó egyfolytában a botrányokról. Erről csak annyit mondanék – teszi hozzá -, hogy a botránybandának kikiáltott Guns N’ Roses úgy érkezett hozzánk, hogy már előre rettegtünk mit törnek, zúznak majd össze. Ehhez képest narancslét és répalevet ittak nagy tételben…

Később a banda önállósult szólógitárosával, Slahs-hel sem volt semmi gond. Őrült koncertszervezőjük Bukarestből busszal hozta őket Pestre és amikor meggyötörten kiszállt a buszból egyik kezében a bőröndje, a másikban a gitárja és egy Jack Daniels whisky volt. Kovács Pál segítő kezébe gitárját adta, majd az elnöki lakosztályban beszélgettek, ahol a gitárzseni boldogan konstatálta, milyen kilátás nyílik a fővárosra. Rögtön előkapta mobilját és már tolta is a Facebook oldalára a fotót és a maga stílusában megfogalmazott üzenetet: ilyen k..ott szép kilátás nyílik szobámból a Budapest Hiltonban. Más ember, más stílus, ugyanaz a látvány Bonnie Tylerből tíz perc alatt egy vers megírását csalta ki.

Emlékszik vissza a PR főnök, akit Michael York-arra kért, menjen vele sétálni és meséljen közben az ország történelméről. Ezt kérte később David Bowie is, aki mint egy sima turista, bőrdzsekiben, fényképezőgéppel a vállán faggatta mit érdemes megnézni a várban, majd a válaszokat hallgatva útitársul kérte Kovács Pált., akit második találkozásuktól kezdve Roger More egyszerűen csak Sir Bossnak nevezett.

é.m.z.

Legyél az első hozzászóló "Sir. Boss aki kiszöktette a Micsoda nőt" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*