Októberben ismét rotyog a halászlé az üstökben Lajosmizsén, az Öreg Tanyacsárda udvarán. A Sobri Halnapok idén két hétvégén is visszahozzák a legendás ízeket, és vele együtt Sobri Józsi bácsi emlékét, aki évtizedeken át a csárda konyhájának „vendégművésze” volt.
Aki valaha kóstolta, tudja: a „Sobri-féle” halászlé több mint egy halleves – ez a halászlé ikonikus darabja a magyar vendéglátás történetének. Titka a mindig friss, nem iszapos ízű ponty, a nagybaracskai fűszerpaprika mély színe és zamata, valamint az a jóadag humor és csipetnyi kópéság, ami minden falatot emlékezetessé tesz. A csárda séfjei ma is Józsi bácsi receptje alapján főzik a halászlevet, tisztelegve a legendás mester tudása és vendégszeretete előtt. A halnapok idején azonban nemcsak a klasszikus ízeké a főszerep: a külön erre az alkalomra készült halétlap gazdag válogatást kínál a víz alatti világ kincseiből.

A vendégek ropogós haltepertőt kóstolhatnak makói lilahagymával és paprikakrémmel, majd jöhet a forró, házi gyufatésztás Sobri-hallé, vagy akár a vargányagombás harcsapaprikás túrós csuszával. Aki pedig valami könnyedebbre vágyik, megízlelheti a grillezett lazacfilét mézes-chilis mártogatóssal, esetleg a tenger gyümölcseit citrusos rizottóval. Az ételekhez az a derűs, tanyasi hangulat társul, amit csak az Öreg Tanyacsárda tud megteremteni: ahol a vendégek nevén szólítva, mosollyal kínálják a ház borát, és ahol az ízek mögött történetek, emberek és egy élet munkája áll.

A Sobri Halnapok így nemcsak gasztronómiai esemény, hanem egyfajta időutazás is: visszatekintés arra az időre, amikor a vendégszeretet és a jókedv volt a legfontosabb fűszer az asztalon.
Közkívánatra a Sobri Halnapok az Öreg Tanyacsárdában idén is egymás után kétszer, sőt kicsit meghosszabbítva kerülnek megrendezésre: 18-19. (szombat-vasárnap) és 23-26. (csütörtöktől vasárnapig).
