Andrásnapi disznótoros napok a Tanyacsárdában

András napja, azon névnapok közé tartozik, amelyek önmagukon túlmutatva egy gasztronómiai ünnep kezdetéhez is kapcsolódnak. Ilyennek számít András napja is, amely a magyar hagyományok szerint a disznóvágás kezdetét jelenti. Az ehhez kötődő kulináris élményeket sorakoztatja fel a lajosmizsei Öreg Tanyacsárda étlapja a november 25-16.-i hétvégén.

András-nap – november 30.-a – Szent András apostol ünnepe, amihez kötődően a népi kalendáriumokban egész novembert Szent András hava néven említették. Miközben Szent András Skócia és Románia védőszentje, aki előtt munkaszüneti nappal is tisztelegnek, a magyar néphagyomány szerint, ez az ünnep, amellett, hogy advent közeledtét jelzi, egyben férjjósló nap volt. Az Alföldön viszont nem a másutt ilyenkor szokássá vált ólomöntés és gombócból jóslás volt a legfontosabb, mert András napja ott a disznóvágási időszak kezdetét is jelentette.

Ha pedig Alföld, akkor nem is lehetne stílusosabban megünnepelni a Magyarországon rendkívül népszerű András napot és disznóvágás kezdetét, mint egy vérbeli disznótoros lakomával, a lajosmizsei új Tanyacsárdában, ahol a kolbásztól a hurkáig, a sültektől a friss tepertőig, minden hagyományosan és házilag készül.