Sopron – Egy különleges vidék növekvő vonzereje

Fotó: mtu.gov.hu

Varázslatos táj, megelevenedő történelem, remek gasztronómiai ízek, s e borvidék kiváló nedűi: Sopron és vidéke sok műemlékkel, múzeummal, gazdag programkínálattal várja a vendégeket minden korosztályból.

Egyedülállóan különleges a soproni történelmi belváros, a Fertő tó vízi- és élővilága, a Kőfejtő és Barlangszínház páratlan varázsa, Nagycenk és Fertőd kulturális sokszínűsége, Ausztria közelsége. Nézzük például a zenekedvelőket: számukra a komolyzenei hangversenyektől a város Fő terén zajló könnyűzenei koncerteken át az Európa-szerte ismert VOLT Fesztiválig színes a kínálat.

Fotó: mtu.gov.hu

Az aktív kikapcsolódás híveit a Soproni Parkerdő 220 kilométernyi túraútvonalával, több mint 15 kilátóval, pihenő- és emlékhelyekkel várja. A Fertő tó a fürdés és a vízi sportok kedvelt helyszíne. Akinek kedve van, körbekerekezheti a tavat a jól kiépített kerékpárutakon. Egy kiadós séta a klimatikus gyógylevegőjű Lövérekben, avagy egy kellemes fürdőzés a balfi vagy a hegykői gyógyvízben
egyaránt jól szolgálja az egészségmegőrzést.

Top látnivalók

Fotó: mtu.gov.hu

Tűztorony: A 13. századtól a városfalak északi kaputornyaként működött. Mai alakját az 1676-os nagy tűzvész után nyerte el. Nem csupán a tűz irányát jelezték az itt szolgáló őrök, hanem az idegen bort szállító szekerek és katonák közeledtére is figyelmeztettek. A Sopron szimbólumának számító torony barokk körerkélyéről csodálatos panoráma nyílik a városra.

Kecske-templom: A soproni Fő tér meghatározó eleme. A 17. században koronázásoknak és országgyűléseknek is helyet adó bencés templom – ismert nevén Kecske-templom – a legenda szerint egy kecske által talált aranykincsből épült.

Ligneum Nyme Látogatóközpont: „Az év ökoturisztikai létesítménye 2013” címet elnyert háromszintes élményközpont az erdő csodálatos világát, a faanyagok különleges tulajdonságait mutatja be kreatív, interaktív módon.

Károly-magaslati kilátó: Sopron a kilátók városa. A kilenc közül a legismertebb és leglátogatottabb, a Tűztorony után a város másik jelképévé vált a Károly-kilátó és környéke, ahol – a játszótéren, padokon, asztalokon, erdei vendéglőn és a kilátón túlmenően – a soproni kötődésű botanikusok, erdészek munkásságát bemutató állandó kiállítások is megtekinthetők. A 23 méter magas torony kétszintes tetőteraszáról csodálatos panoráma nyílik Sopronra, a Fertő tóra, továbbá a Rax és a Schneeberg hófödte csúcsaira.

VOLT Fesztivál: Az immár európai hírű könnyűzenei fesztivál nemcsak itthon, hanem az országhatáron túl is ismert lett: 22. alkalommal rekordszámú, 120 ezer látogató érkezett Sopronba, hogy egy feledhetetlen hetet töltsenek barátaikkal kedvenc előadóik koncertjén a Lövér
kempingben. A közönség napközben ismerkedik a várossal.