Spanyolország Aranypartja: Costa Dorada

Cambrils - városkép a tenger felőlCambrils - városkép a tenger felől

Spanyolország kapcsán, legyen szó városnézésről, vagy éppen tengerparti nyaralásról, megvannak már a magyar utazók bevált kedvencei. A megszokás ugyan előnyökkel is jár, de azért az új élményekért tényleg érdemes néha elhagyni a járt utat a járatlanért. A Spanyolország Aranypartjának nevezett Costa Doradáért mindenképp.

A Barcelonától délre fekvő Costa Dorada ráadásul nincs is túl messze. A Wizz Air járataival megfizethető áron, alig több, mint két és fél óra alatt, közvetlenül juthatunk Barcelonába, ahonnan busszal vagy vonattal egy óra alatt már a tengerparton találhatjuk magunkat. Ott pedig a Katalónia üdülőövezetének számító Costa Dorada több mint kétszáz kilométernyi, aranyszínű homokos tengerpartja (amire a terület neve is utal) várja az utazót. De a vidék nemcsak ebben különbözik a turistamágnes Costa Bravától, hanem abban is, hogy a partja sokkal szelídebb, hosszabb, kevésbé zárt partszakaszokkal, ahol messzire nyúlik a lassan mélyülő, aranyhomokkal fedett strandok sora, ezért sokkal inkább gyerek- és családbarátnak is tekinthető Spanyolországban.

Ebben a miliőben az is megtalálja a számítását, aki nem szeret egész nap a tengerparti napsütésben lustálkodni, vagy nem elégszik meg azzal, hogy a tenger vizében naponta többször is megmártózik. Costa Dorada vidéke ugyanis egy 50-100 kilométer sugarú körben, a szépséges táj mellett olyan középkori látnivalókkal is rendelkezik, amelyek már önmagukban megérnek egy túrát. Este pedig ismét jöhet a tengerpart, az éttermekkel, bárokkal és az elmaradhatatlan diszkókkal.

De kezdjük természetesen a tengerparton, ahol az egyik legnépszerűbb hely Salou, Costa Dorada Siófokja. Jellegzetes hófehér szállodasorai és pompás, szemet gyönyörködtető mediterrán villái mellett csodálatos strandjai és promenádjai csalogatják az utazókat. Este, a strandolással töltött nap után sétálgathatunk a színpompás, kivilágított pálmasorok és szökőkutak között, vagy beülhetünk a hangulatos éttermek egyikébe, hogy megízleljük a rákot és a kagylót a kiváló spanyol borok kíséretében.

A PortAventura park a gyermekek szamara is kiváló szórakozást biztosít

Spanyolország egyik legnépszerűbb vidámparkja a PortAventura park, ami kiváló szórakozást biztosít kicsiknek és nagyoknak

Salou közelében található Dél-Európa legnagyobb vidámparkja, a PortAventura World témapark, amelyhez akvapark is tartozik. Ráadásul a szomszédságában épült fel a Ferrari Land világszínvonalú szórakoztató-központja. Az izgalmas témaparkokra érdemes minimum egy napot szánni – lehet, hogy még az is kevés lesz. A PortAventurában a világ különböző területeinek – többek között Mediterránia, Mexikó, a Vadnyugat, Távol-Kelet, Polinézia – építészeti látványosságai között sétálhatunk, megismerve az adott térségre jellemző növényzetet is.

PortAventura World - Waterpark egyik részlete

PortAventura World – Waterpark egyik részlete

De mindez csak a látványos díszlet abban a világban, ahol a sok helyen akár 45 méter magasságban, 110 kilométeres sebességgel száguldó, gyomrot, érzékszerveket felforgató hullámvasutakon próbálhatjuk ki bátorságunkat és tűrőképességünket.

A PortaVentura World hullámvasútjai közül néhány

A PortaVentura World hullámvasútjai közül néhány

Persze vannak azért szelídebb járművek is, amelyeket gyermekeknek szántak – mesevárosok, minivasutak és más szórakozási lehetőségek –, úgyhogy a kisgyerekkel érkező családok sem csalódnak itt. A nap során többször beülhetünk a hatalmas park színházába is, ahol kiváló spanyol énekesek, táncosok és akrobaták rendkívül színvonalas műsorában gyönyörködhetünk.

A PortAventura részét képező, újonnan épített Ferrari Land viszont tisztán a száguldás szerelmeseinek, ahogy manapság mondják, a bevállalósabbaknak szól.

A Ferrari Land híres hullámvasútja

A Ferrari Land híres hullámvasútja

A park teljes egészében a Ferrari márka és alapítója, Enzo szellemiségét tükrözi, és mint ilyen, nem a szédülősöknek vagy félőseknek szánták. Valósággal kilő a 90 fokban emelkedő, majd ugyanígy lezuhanó hullámvasút, miközben egyéb bátorságot próbáló attrakciókon is részt vehetünk. Természetesen a parkhoz tartozik a Ferrari autókat bemutató múzeum, sőt még egy repülést imitáló szoba is, ahol székeinkbe szorosan bekötözve élvezhetjük az interaktív játékot, ahol repülünk, zuhanunk, Ferrari autókat üldözünk a világ minden pontján egy igazi film közepén. A felhők között pedig pára is száll az arcunkba, szél fújja a hajunkat, amikor keresztülrepülünk rajtuk – sokszor madárcsapatok társaságában.

Ha a csillagtúránk központi bázisának csendesebb helyet szeretnénk, válasszuk inkább a festői halászfalut, Cambrilst is.

Cambrils városkája a tenger felől

Cambrils városkája a tenger felől

Ez lényegesen kisebb, mint Salou, és bár a városka mindössze 9 kilométernyi partszakasszal rendelkezik, egy családnak ez is éppen elég a kellemes fürdőzéshez, miközben a település középkori, római időkre visszanyúló emlékeivel még tartalmasabbá teszi a pihenés napjait.

Cambrils gyönyörű mediterrán tengerpartja

Cambrils gyönyörű mediterrán tengerpartja

Ezek után nézzük, mit nyújt nekünk a környék a kultúra terén. Itt van mindjárt Montblanc középkori városkája, amely a tengertől nagyjából 10 kilométerre található.

Montblanc városka katedrálisa

Montblanc városka katedrálisa

Nem véletlenül: a középkorban a városlakók, a kalóztámadások miatt, kifejezetten kerülték a közvetlen tengeri kapcsolatot. Nincs ez másként itt sem. Montblanc az egykori várost körülölelő várfalról híres, és joggal: valóban gyönyörű tornyairól a környező hegyekre, a távoli tengerre és magára a városra is mesés a kilátás. A tornyok közül némelyiket privát célokra, akár lakásként is használják, ami olykor igen érdekes és mókás látványt tud nyújtani.

Folytassuk kulturális túránkat a közeli Poblet Monostorban, amely a legszebb cisztercikolostor-együttes a környéken, és mint ilyen, az UNESCO-világörökség része.

A Poblet Monostor egyik kapuja

A Poblet Monostor egyik kapuja

Szent György-kápolnájával, hangulatos kerengőjével, középkori könyvtárával, kertjeiben szökőkútjaival és hatalmas templomával valóban az egyetemes kultúra része, a szakrális építészet egyik remeke.

Katalónia kultúrájának kiemelkedő helye Reus, a híres katalán építész, Antoni Gaudí szülővárosa is. Noha nem itt teljesedett ki művészi pályája, egész munkásságát mutatja be a híres Gaudí-múzeum, amely a város kellős közepén található. A városka érdekessége az is, hogy olyan sok híres, egyetemes kulturális értéket képező épülettel büszkélkedhet, hogy az eligazodás érdekében sorszámmal is ellátták őket. Ezek a házak előtti táblákon láthatók a járdákon, akár a hollywoodi csillagok esetében, de azért ránézésre is elég könnyen be lehet azonosítani, hogy melyik felbecsülhetetlen értékű építészeti remekmű előtt állunk, mint amilyen például a Sant Pere-templom, a Casa Rull, a Városi Levéltár, a Bofarull Palota, vagy éppen a Casa Gassull.

Az egyik legimpozánsabb kulturális és történelmi élményt a tengerparti Tarragona nyújtja, amely a hasonló nevű tartomány központja.

Római kori Amfiteátrum Tarragonában a tengerparton

Római kori Amfiteátrum Tarragonában a tengerparton

A terület a stratégiai szempontból kiemelkedő helyen épített egykori Tarraconesis római provincia központja volt. Az első, amely római földön kívül létesült, és a római főutak egyik legjelentősebbike, a Via Norte kiindulópontja volt. Erre emlékeztet több, jelentős római emlék is, az egykori épületektől kezdve a 3. századi várfalakon át az alagútrendszerekig. Ráadásul a jó állapotban fennmaradt római kori vízvezetékrendszer és a híd mellett az egykor 14 ezer embert befogadó amfiteátrum is viszonylagos épségben vészelte át a történelem hányattatásait. Sokat látott kövein ülve, egy kellemes előadást szemlélve, vagy csak a mesés tengeri kilátást élvezve elégedetten nyugtázhatjuk, hogy Costa Dorada tényleg más és kicsit több is, mint a megszokott spanyolországi tengerpartok.

Kép és szöveg: Szeszler Szilvia

Legyél az első hozzászóló "Spanyolország Aranypartja: Costa Dorada" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*