Száz éve alkotta meg a Ford az első pickup-ot

Száz éve mutatta be a Ford ős pickup-ot

A Ford 100 évvel ezelőtt mutatta be első haszongépjárművét, a Ford TT-Modellt. A legendás T-Modell alapjára épített, 1 tonnás, kétszemélyes TT-Modell a pickup-ok ősének tekinthető.

Aki kicsit is kedveli az autózást alighanem hallott már a legendás Ford T-Modellről. De mi a helyzet a TT-Modellel? Ezt már alighanem kevesebben ismerik, pedig óriási hatása volt az autók világára, hiszen ez az elődje napjaink pickupjainak és kisáruszállítóinak – például a mai Transitnak is.

Száz éve mutatta be a Ford ős pickup-ot

Az 1917-es Model TT

Éppen ma száz éve, hogy a Ford megépítette az első, kifejezetten áruszállításra tervezett járművét, az 1 tonnás TT-Modellt. A vásárlók egyéni igényeikhez igazíthatták a platós felépítményt, így a postai küldeményektől az üzemanyagig bármit szállíthattak az autóval. A jármű először az USA-ban mutatkozott be, később az angliai Manchesterben is sokat gyártottak belőle.

A TT-Modell hosszabb és erősebb volt a T-Modellnél, és utasterében a vezető mellett egy utasnak is jutott hely. A motort kurblival lehetett beindítani. Azok a vásárlók, akik kényelmesebb rugózásra vágytak, a tömör gumiabroncsok helyett hátra már modern, felfújható gumikat is rendelhettek. Innen jutott el a Ford oda, hogy ma már a cég nevéhez kötődik Európa legkelendőbb haszongépjármű-palettája, amelyen olyan modellek szerepelnek, mint a Transit, a Transit Custom, a Transit Connect, a Transit Courier és a Ranger pickup.

Száz éve mutatta be a Ford ős pickup-ot

A 2017-es Ranger

“Elképesztő belegondolni, hogy bár a mai haszongépjárművek fényévekre vannak a TT-Modelltől, voltaképpen ma is ugyanazt a munkát végzik, amire ősüket 100 évvel ezelőtt tervezték: sokoldalú szolgáltatásaikkal mozgásban tartják az üzletet” – vélekedett Papp Zoltán, a Ford Magyarország haszongépjármű igazgatója.

Legyél az első hozzászóló "Száz éve alkotta meg a Ford az első pickup-ot" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*