Szilágyi Erzsébet: Hommage a Hantai

Szilágyi Erzsébet textilművésznek – a Bia leghíresebb szülötte, a Franciaországban világhírűvé lett festőművész, Hantai Simon emlékezetére készített alkotásait tartalmazó – kiállításával rótta le tiszteletét Biatorbágy a mester születésének 100.-ik évfordulóján.

Különleges és gondolatébresztő vizuális élményben volt része annak, aki a biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központban felkereste Szilágyi Erzsébet június közepétől, július 7.-ig nyitva tartott, a magyar hagyományokat a varázslatos alkotói fantáziával ötvöző műveit felsorakoztató, Hommage a Hantai kiállítását.

A tárlat különlegessége, hogy Bián, Hantai Simon szülővárosában ezzel a kiállítással tisztelegtek a világhírű magyar-német származású mester születésének 100. évfordulóján.

„Műveim a hagyományos nyomódúcos kékfestő technikával készültek, kiegészítve festéssel, testlenyomatokkal és extra festékréteg alkalmazásával. Alkotásaimnál nem Édesanyám gondosan összehajtogatott kékfestő köténye és ennek gesztus értéke volt a kiindulópont, mint Hantainál; hanem a kékfestő szoknya, ami a nőiséget a hagyományokat, is jelenti míg a textilre nyomott fenék lenyomatom a valóság és igazság kendőzetlen bemutatása, a szokásokkal való szakítást reprezentálja. A lenyomataim a test elfogadásáról szólnak, emellett a test lélek szellem egymáshoz való viszonyát is tükrözi. A hajtogatás, gyűrés az egység felbomlásának kifejeződése, az eredeti rend ‘szétrobbantott’ formáinak egymással való kapcsolatának vizsgálata, és a világban elfoglalt helye – helyem értelmezése”– fejtette ki Szilágyi Erzsébet, utalva arra, hogy a sváb származású Hantai egyes alkotói korszakaiban közvetlenül felfedezhetők a sváb hagyományok, közte a sváb viseletre jellemző hajtásmód is megjelenik pliage technikával készült alkotásaiban.

é.m.z.