Tanyacsárda: a klasszikus értékek maradnak, de több a szabadtéri rendezvény

Miközben a SZÉP Kártyának köszönhetően új magyar vendégkör is kialakult, a céges megrendelők kérésére jelentősen növelték a szabadtéri rendezvény lehetőségeket az Új Tanyacsárdában, ami mellett a Régi Tanyacsárda is egyre inkább korábbi látogatottságát hozza. Csekő Anita értékesítési igazgató szerint a cégek kérésére a téli időszakban is több lesz a szabadtéri esemény, ám a tradicionális értékekről így sem kell lemondani Lajosmizsén.

– A magyar családok gyorsan elkezdtek visszatérni az éttermeinkbe, és alig várták, hogy a Tanyacsárdát újra látogassák. Az esküvők tekintetében azonban nem volt ilyen egyszerű a helyzet. A félelem és a bizonytalanság egyaránt érződött a nagy eseményt szervező pároknál. Már csak azért is, mert tavasszal a járványhelyzethez kötődő korlátozásokkal kapcsolatos hírek még nem voltak egyértelműek. Nem tudtuk, hogy mikortól lehet esküvőt, vagy rendezvényt tartani, és ha igen, milyen feltételekkel. Sajnos ezért a júniusi esküvők egy része 2022-re tette át az időpontját – magyarázza Csekő Anita.

Örömmel említi viszont, hogy pár magyar cég kitartó volt, és kijelentette, hogy a rendezvényt mindenképpen meghirdeti, mert náluk mindenki arra vágyik, hogy végre lássa a másikat, szemtől szemben beszélgethessenek, így a Tanyacsárda csapata is kitűzte a rendezvény napját és megkezdte a szervezést.

Ami még ennél is nehezebb volt, az a külföldiek vendéglátása, akiknek tavasszal még nagy nehézségekbe ütközött a belépés, mert a tömeges oltás több országban is hozzánk képest később kezdődött. Mivel hosszabb időbe telt, mire a végleges szabályok kialakultak, júniusban még a külföldi turistacsoportokra egyáltalán nem számíthattak. Sajnos, a dunai hajózás csak lassan, július elején tudott megindulni, akkor érkeztek meg Lajosmizsére is az első vendégek, akik nagyon boldogok voltak, hogy utazhattak. Többségükben németek jöttek, míg a többiek nagyrésze kivárt: például a franciák csak augusztus végén érkeztek nagyobb számban.

– Mindezek fényében az idei nyár több tekintetben is más volt, mint amit a Covid előtt megszoktunk. A jó hír az, hogy szép számmal jelentek meg olyan új magyar vendégek, akik a SZÉP Kártya szabad felhasználása miatt nálunk fogyasztották az ebédjüket, vagy néztek meg egy lovasbemutatót; és a visszajelzések alapján jó eséllyel olyanok is lesznek, akiket a későbbiekben törzsvendégként köszönthetünk majd. Más kérdés, hogy sajnos, a kevesebb vendéglétszám miatt, a lovasbemutatóinkat csak nagyon lassan tudtuk beindítani, mivel az érdeklődők száma nem érte el a hagyományos nyári szintet, valamint a bemutatók gyakorisága is elmaradt a korábban megszokottól.

Az értékesítési igazgató leginkább mégis azt sajnálja, hogy a régen rendkívül népszerű nagy, 500 fő feletti szabadtéri rendezvényeket nem tudták bevállalni a partnereik, mert bizonytalan volt, hogy az ilyen – még szabad téren is védettségi kártyához kötött – eseményekre hányan tudnak majd eljönni. A biztosabb utat választva volt olyan partner, aki az eredetileg tervezett 800 fős esemény helyett, inkább a korlátozásmentes 500 fő alatti rendezvénylétszámot vállalta be.

– Volt olyan törzscégünk is, aki a 900 fős rendezvényét azért mondta le teljesen, mert a dolgozók fele nem rendelkezett védettségi igazolvánnyal és az ügyvezető nem akart szelektálni a munkavállalók között, így pedig a teljes bevételtől elestünk.

Szerencsére azonban a lajosmizsei Tanyacsárdában a nyár után az ősz is jól alakul. Miközben a lovasbemutatók száma szépen gyarapodott, az a’la carte forgalom is tartotta magát. A céges rendezvények száma azonban továbbra sem érte el a korábbi időszakot, de szerencsére több csapatépítő rendezvényünk van, miközben megrendelőink a szabadtéri rendezvényeket keresik.

– A megváltozott helyzethez alkalmazkodva, új programot is bevezettünk az Új Tanyacsárdában: hétvégenként büféasztalos ebédet hirdettünk meg lovaskocsizással és lovasbemutatóval egybekötve. Így a vendégek választhattak: vagy az Új tanyacsárdában egy pazar kínálattal rendelkező büféasztalos ebéden és programon vesznek részt, vagy az Öreg Tanyacsárdában étkeznek étlapunkról. Az üzleti tárgyalásokat a zárt tér helyett a fedett teraszaink alatt tartottuk meg, miközben a lekötött családi rendezvényeket, esküvőket a megszokott rendben tudtuk bonyolítani. Emellett szervezett vendégeink számára a kiajánlott menük tekintetében is ajánlunk alternatívát: kérésre a hagyományos, gazdag kínálatú tálak helyett mindenkinek külön, tányéron szolgáljuk fel a fogásokat.

Üröm az örömben, hogy miközben minden beszállító partner igyekszik maximálisan megfelelni, mindenkinél, minden területen óriási áremelkedést tapasztalni, aminek a szakember szerint még messze nincsen vége.

– Ma már nemcsak a minőségre, hanem a minőségi termékek áraira is kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Van olyan beszállítónk, aki nagyon magas minőséget kínál kedvező áron, de cserébe előjegyzést kér a termékeire. Vagyis csak akkor érhetjük el a megfelelő ár-érték arányt, ha időben előjegyeztetjük magunkat az adott termékre. Legalább ekkora kihívás a szakemberhiány menedzselése, mert folyamatosan szükségünk van olyan szakemberekre, akik be tudnak illeszkedni a mi közösségünkbe, és képviselni tudják azt a magas színvonalat, amit a Tanyacsárda közel ötven éve magáénak tud. Nagyon bízunk a tanulóinkban, akikből jó szakemberek válhatnak, hiszen, ha elhivatott és szorgalmas fiatallal találkozunk, akkor mindenre megtanítjuk, ami a szakmához kell.

Az idei év trendjeit követve, vendégeik kérésére a karácsonyi rendezvények egy részét is szabadtéri programokká alakították át a Tanyacsárdában. Így a cégek az esti táncos mulatság helyett délelőtti kezdéssel, kora esti befejezéssel ünneplik meg a Karácsonyi időszakot és az év végét.

– Ami azonban biztosan marad és nem írtuk át, az az ilyenkor szokásos kínálatunk: a forralt bor, karácsonyi puncs, SOBRI halászlé, kemencében sült malac, töltött pulyka egészben sütve … és a finom beigli, melyet Ági mami készít – tette hozzá Csekő Anita.

Kocsis Erika