Téli Mátra

A mátraszentistváni sípályarendszer kiváló minőségű gyepes hegyoldalon terül el.A mátraszentistváni sípályarendszer kiváló minőségű gyepes hegyoldalon terül el.

A havas, téli Mátra lenyűgöző. A Mátrában található Magyarország két legmagasabb hegycsúcsa, a Kékestető (1014 m) és a Galyatető (965 m), melyeket ilyenkor igazán érdemes meglátogatni. A téli Mátra rengeteg lehetőséget nyújt szórakozásra, sportolásra és kikapcsolódásra. A hegyek várják a kirándulókat, a természetbe vágyókat.

Az Országos Kéktúra jelzésen gyalog eljuthatunk Mátraházára és Kékestetőre. Itt megtalálható a neves Mátrai Gyógyintézet, mely az „ország első gyógyszállója”. Klimatikus adottságainál fogva a két település főként légúti megbetegedésben szenvedőknek biztosít kiváló gyógyírt, ezenkívül rehabilitációs és egészségmegőrző egészségügyi szolgáltatásokat is biztosítanak.

A síszezonra készül a kékestetői Sícentrum és a mátraszentistváni Sípark, ahol síelni, snowboardozni egyaránt lehet. Hóágyúzott, kezelt pályák és színvonalas kiegészítő szolgáltatások (síkölcsönző, étterem, oktatás, snowboard funpark) várják a vendégeket. Újdonságnak számít a Sípark legmodernebb ülőszékes liftje. A havas téli Mátrában erdei sífutásra, túrasíelésre is van lehetőségünk.

Emellett a hótalptúra, a husky-kutyaszántúra, az airboardtúra is izgalmas élményt nyújthat, függően a hó mennyiségétől. Szánkótúrázhatunk is a High-Tech Sportok Bázisa segítségével a Kékestető és Mátrafüred közötti, 7 km hosszú erdei downhillpályán.

A sportolás mellett ajánljuk még a gyöngyösi Mátra Múzeumot. Itt található hazánk második legnagyobb természettudományi kiállítása a híres mamutcsontvázzal. Továbbá érdemes meglátogatni a megújult Egyházi Kincstárt, a Ferences Műemlékkönyvtárat és kolostort, valamint a Huszár Lajos Éremtárat.

Mátrai borok iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan a Farkasmályi Pincesor. A gyöngyösi Tourinform-iroda borshopjában pedig széles választékból lehet vásárolni helyi termelők boraiból. Különleges gasztrohely a Bori Mami, a Vincellér Panzió & étterem és a Kékes étterem Gyöngyösön.

Januári programok:

  1. 24–26. Hófesztivál, Mátraszentistván
  2. 26. Téli Mátra Teljesítménytúra, Mátrafüred

Februári program:

  1. 23. Kiss Péter Emléktúra, Sástó