Természetes kulináris kiválóság a derecskei Almavirágban

Az igazán jó étterem az, ahol olyan ízletes étel kerül az asztalunkra, amelyre akár még évek múlva is jó érzéssel emlékezünk vissza. Ilyen a Debrecen melletti Almavirág Étterem, amit Az Utazó magazin olvasói idén az Év vidéki éttermének választottak meg. Az Almavirág titka az ízek mellett az élményközpont komplexitásában is rejlik, hiszen egyszerre étterem, családi élménykert, üzleti és családi rendezvényhelyszín.

Az Almavirág már a megérkezéskor különleges fogadtatást nyújt azzal, hogy a Debrecentől mindössze néhány percre, Derecske határában található étterem páratlan környezetben várja vendégeit: az étterem a félmillió almafát számláló családi gyümölcsös, a Derecskei Élménykert ékessége. A Közép-Európában egyedülálló nyitott kertben, automata kormányzású traktorok és okostelefonról irányítható öntözőberendezések dolgoznak azon, hogy a lehető legkörnyezetbarátabb módon nevelkedjenek a gyümölcsös fái.

Az Almavirág konyhája igazi farm-to-table szemlélet alapján működik a Hajdúságban, vagyis a kertből közvetlenül az asztalra kerülnek azok a friss, egészséges alapanyagok, amelyekből a legmodernebb konyhatechnikai berendezések segítségével születnek az ízletes fogások. Az ökotudatosság szerves része a szezonalitás is: tavasztól őszig a friss, az adott évszakban termő zöldségből és gyümölcsből készült ételek kerülnek az asztalra, míg télen a kamra gondosan elraktározott kincseit dolgozzák fel.

Az alapanyagok többsége a családi gazdaság fenntartható gazdálkodást folytató okoskertjéből érkezik, ahol a biológiai növényvédelem biztosítja, hogy minden zöldség frissen, egészségesen kerüljön az asztalra. Emellett a gazdaság ultramodern, a fenntarthatóságot és a sertések jólétét is szem előtt tartó sertéstenyészete garantálja, hogy olyan egészséges, alacsony zsírtartalmú húsok kerüljenek a konyhába, amelyekből valódi kulináris élmény születhet. Ez a szakmai kiválóság is hozzájárult ahhoz, hogy az Almavirág megőrizze helyét a Dining Guide Top 100+ listáján.

Az élménykert ízletes almáiból készült almaspecialitások mellett a tradicionális alföldi konyha különlegességeire fókuszáló ételkínálatot tovább gazdagítják a környékbeli partnergazdaságok és helyi termelők gondosan válogatott hozzávalói. Amelyek hasonló szellemiséget tükröznek: frissességet, tisztaságot és minőséget. Mindemellett az Almavirágban a díjnyertes séfek szakmai múltja és kreativitása a biztosíték arra, hogy minden, a tányérra kerülő étel a legkiválóbb ízélményt nyújtja.

Mindehhez társulnak a családi gazdaság gyümölcsöséből származó, adalékmentes, 100%-os Dér Juice különlegességei – az almától a meggyen és feketeribizlin át egészen a gyömbéres vagy céklás variációkig –, amelyek egyszerre frissítőek és karakteresek, tökéletesen illeszkedve a fogásokhoz.

Az Almavirág étterem nem csupán egy ebéd vagy vacsora helyszíne, hanem akár egy egész napos családi program része is lehet. A gyerekek számára igazi attrakció a négy élő alpakka, a játszótér, az állatsimogató és az interaktív játszóház. Emellett a kicsiket az okos kert felfedezésének lehetőségén túl még a traktoros kisvonat és az elektromos kisbusz is várja, amellyel a gyümölcsöskert fái között haladva, a gyümölcstermesztés titkait is megismerhetik.

Az Almavirág életében a rendezvények is kiemelt szerepet játszanak, ahol az étterem és a hozzá kapcsolódó rendezvényház mellett a megbízható, saját catering is a minőség garanciáját jelenti. Azért sem véletlen, hogy az étterem népszerű esküvői helyszín, hiszen tavasszal az almafa virágzás, ősszel pedig a kert barnuló lombjai nyújtanak varázslatos hátteret a Nagy Nap méltó lebonyolításához.

Ottlétünkkor ráadásul több üzletemberrel is találkoztunk, akik már felfedezték, hogy az Almavirág mennyire ideális helyszín az üzleti ebédekhez és vacsorákhoz. Hiszen pár percre Debrecen központjától, az átlagostól eltérő, karakteres és kifinomult ízvilágú fogások mellett diszkrét, elegáns környezetben folytathatják a megbeszéléseiket. A modern rendezvénytermek pedig további lehetőséget is adnak azzal, hogy a kisebb tárgyalások, a hangulatos – közös főzéssel, borkóstolóval megfűszerezett – csapatépítők, tréningek mellett akár a 200 fős konferenciákhoz is minden technikai háttér rendelkezésre áll a természet közepén.

Az Almavirág így egyszerre szólítja meg a családokat, az ünneplő párokat és az üzleti vendégeket – mindazokat, akik számára a fenntartható természetközeliség és a különleges ízek harmóniája egyszerre fontos.

Érsek M. Zoltán