Tíz éves a Qatar Airways budapesti járata

A Qatar Airways 2021. január 17-én ünnepelte, hogy pontosan 10 éve érkezett meg az első menetrendszerinti járata Dohából Budapestre. 2011-ben a Budapest Airport vízsugaras köszöntéssel üdvözölte a leszálló Airbus A320 gépet, amelynek fedélzetén tartózkodott a légitársaság vezérigazgatója, Akbar Al Baker is.

A járat a 23. európai desztináció,világviszonylatban pedig a 97. úticél volt a Qatar Airways teljes hálózatában. Akkoriban heti 4 járattal üzemelt a légitársaság (még bukaresti megállóval) a magyar és a katari főváros között, gyorsabb útvonalat biztosítva a magyar utazóknak a Perzsa-öböl, illetve Ázsia, és a Csendes-óceáni térség eléréséhez. Napjainkban, a pandémia időszakában is heti háromszor működtet járatot a Qatar Airways Dohába, ráadásul a modern Boeing 787-es Dreamliner gépekkel. A légitársaság az elmúlt 10 évben számos nemzetközi és hazai díjat nyert, többek között például a Magyar Utazási Irodák Szövetsége a tag utazási irodák szavazata alapján a „Legjobb légitársaság” díjával jutalmazta.

A járvány során Katar állam nemzeti fuvarozójának fő célkitűzése az volt, hogy az embereknek segítsen hazajutni a világ bármely pontjáról. Ennek következtében a járvány kezdete óta a fuvarozó több mint 3,1 millió utast szállított haza, és szoros együttműködésben dolgozott a világ kormányaival, cégeivel. Több mint 470 charter- és extra menetrend szerinti járatok beiktatásával, a legfrissebb IATA-adatok szerint, az egyik legnagyobb nemzetközi fuvarozóvá vált. A járvány kezdete óta Qatar Airways a legfejlettebb biztonsági és higiéniai intézkedéseket hajtotta végre, ideértve a személyzeti védőfelszerelés (PPE) biztosítását a légiutas-kísérő személyzet számára és ingyenes védőfelszerelést az utasok számára.

Ezenkívül a fokozott higiéniai intézkedések mellett a légitársaság volt az első nemzetközi fuvarozó, amely a Katari Légügyi Szolgálat által működtetett Honeywell ultraibolya (UV) kabinrendszert telepítette, tovább fejlesztve higiéniai fedélzeti intézkedéseit. Ezeknek a biztonsági lépéseknek az elismeréseként a Qatar Airways elérte a Gyémánt fokozatot az Airline Passenger Experience Association (APEX) Health Safety Powered by SimpliFlying auditján.