Több, mint háromszáz bor versengett a Budapest Airport bora címért

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport most először rendezte meg borversenyét, mely során két borszakértő, a Budapest Airport vezetősége, munkatársai és üzleti partnerei vakkóstolással választották ki a BUD Wine címet elnyerő borokat, melyek nemcsak az ország kulturális értékeit, hanem a régió legjobb repülőterét is képviselik 2023-ban és a 2024-es év első felében.

A versenyre négy kategóriában várták a borászatok jelentkezését – prémium vörösbor, prémium fehérbor, gasztro vörösbor és gasztro fehérbor -, a pályázat pedig páratlan népszerűségnek örvendett: összesen nyolcvanhét magyar borászat 321 bora versengett a címért. Az est közel nyolcvan zsűritagja a kóstolás során olyan szempontokat vett figyelembe, mint például a bor színe, tisztasága, illat- és ízintenzitása, illetve karaktere. A vezetőség és a partnerek döntése alapján a BUD bora cím győztesei:

  • Prémium fehérbor. 2017 Béres Tokaji Lőcse Furmint – Béres Szőlőbirtok és Pincészet
  • Prémium vörösbor. 2019 Szekszárdi “Golden” Prémium Házasítás – Szekretár Borbirtok
  • Gasztro fehérbor. 2022 Angyal Tokaji AURA – Angyal Borászat
  • Gasztro vörösbor. 2019 Bolyki és Bolyki Superior Bikavér – Bolyki Pincészet

Fenntartható borászat kategóriában különdíjat kapott a minősítetten organikus gazdálkodásként működő Zelna Borászat, amely kizárólag megelőző jelleggel, bio szabályozás szerint engedélyezett, nem felszívódó permetszert használ, talajműveléshez pedig természetes anyagokat alkalmaz. Szintén fenntartható borászatként működik a Budapest Airport prémium vörösborát készítő Szekretár Borbirtok.

„A Budapest Airport borának kiválasztása megtisztelő feladat volt, hiszen a következő egy évben a nyertes borok reprezentálják majd a magyar borkultúrát a repülőtéri eseményeken és partnereink körében egyaránt. Több száz bor versengett a címért, ez is azt mutatja, hogy a repülőtér borának lenni komoly presztízs, hiszen a kiválasztott italok Európa legjobb légikikötőjének legfontosabb értékeit, a minőséget és a kiváló ízlést is jelképezik majd” – mondta Valentínyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese.