Több mint tíz helyszínen több mint harminc produkció

Valóban, tizenhét éve nincs fesztivál a Budapest Klezmer Band nélkül: az idén is, mint már annyiszor, a Budapest Klezmer Band koncertje lesz a fesztivál nyitóprogramja a Dohány utcai zsinagógában, a vendég Tompos Kátya, színművész. A zenekar fontos szereplője a Hegtedűs a háztetőn című fesztivál-előzetes előadásnak is, a Pannon Várszínház produkciójában (RaM Colosseum, augusztus 24.). A Kossuth-díjas művész a zeneszerzője
és zenészbarátaival együtt kísérője a Robert Capa emlékesten az Urániában elhangzó versekre komponált daloknak, amelyeket Maia Morgenstern világhírű román színművész ad elő. (szeptember 4.). De ez csak ízelítő az idei, immár tizenhetedik Zsidó Nyári Fesztivál programjaiból, ami remélhetőleg az idén sem okoz csalódást a zsidó kultúra kedvelőinek.

A mára Európa egyik legnagyobb zsidó kulturális rendezvénysorozatává vált fesztivál rendkívül gazdag programokat, változatos műfajokat, egyedülálló művészi produkciókat kínál estéről estére 2014. augusztus 31-től szeptember 7-ig. Az idén több mint tíz helyszín, több mint harminc produkció, csaknem félezer közreműködő, fesztivál-előzetes programok és vidéki előadások is várják az érdeklődőket.
A népszerű, visszatérő művészek mellett idén is számos új hazai és nemzetközileg ismert előadót láthat-hallhat a közönség. Ebben az évben a fesztivál a művészetek segítségével emlékezik meg a Holokauszt 70. évfordulójáról.

A Holokauszt 70 emlékévhez színházi előadások, tánc, és több képzőművészeti (fotó- és poszterkiállítás) is kapcsolódik.

A fesztivál hagyományos helyszíne a Dohány utcai zsinagóga, ahol idén is népszerű művészek lépnek fel, így önálló koncertet ad Zorán, vendége lesz Kulka János, és Gerendás Péter, a Budapest Bár klezmerrel vegyített estre készül, László Boldizsár és Bangó Margit vendégművészekkel. A hagyományos Kántorkoncerten ezúttal a híres Jerusalem Academy Chamber Choir (Jeruzsálemi Akadémia Kamarakórusa) is hallható. Nagy érdeklődésre tart számot a fesztiválzáró Bródy János koncert is.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban is több különleges élmény vár a fesztivál-közönségre: Alföldi Róbert és a Szakértők zenekar estje, Horgas Eszter és Falusi Mariann közös koncertje, de hallhatjuk Dés Lászlót, Grecsó Krisztiánt és Parti Nagy Lajost is.

Jazz zenével telik meg a Rumbach utcai zsinagóga, a Goldmark teremben mások mellett Kováts Kriszta és Nádasdy Ádám hívja rendhagyó dedikálásra a közönséget, a komolyzene iránt érdeklődők pedig Csordás Klára dalestjét hallhatják, Jeff Cohen zongoraművész kíséretében.

A Zsidó Nyári Fesztivál 1998 óta építi a budapesti zsidó negyed egyre markánsabb és a külföldiek, belföldiek által egyre jobban kedvelt arculatát, miközben erősíti Budapest multikulturális jellegét.

Az idén új helyszínként mutatkozik be az Akácfa utcai Mazel Tov, mint Budapesten az első mediterrán-közel-keleti gasztrokultúrtér, ahol sokszínű programok formájában találkozik a kultúra és a tolerancia. Az esti fesztivál-programok után pedig after-party helyszín lesz, ahol egy ital és ízletes étel fogyasztása közben tovább lehet beszélgetni és élvezni a fesztiválprogramok kellemes utózöngéjét.

Részletes programismertető és jegyinformáció:
www.zsidonyarifesztival.hu

A programfüzet letölthető:
issuu.com/jewinform/docs/zsnyf_2014_06_fin_demo_issuu

Legyél az első hozzászóló "Több mint tíz helyszínen több mint harminc produkció" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*