Továbbra is jó minőségűek a fürdésre alkalmas európai vizek

Tiszabábolna, 2022. július 16. A tiszabábolnai szabadstrand az átadás napján, 2022. július 16-án. MTI/Vajda János

A fürdővizek minőségéről készült, legújabb éves jelentés szerint 2022-ben az európai fürdőhelyek többsége megfelelt az Európai Unió legszigorúbb, a „kiváló” vízminőségi osztályra vonatkozó előírásainak – írta közleményében az Európai Bizottság.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) által az Európai Bizottsággal együttműködésben összeállított értékelés kiemeli, hogy az úszók hol találják a legtisztább európai vizeket ezen a nyáron.

Az összes fürdőhely kétharmadát kitevő tengerparti fürdőhelyeken általában véve jobb a vízminőség, mint a folyó- és tóparti helyeken. 2022-ben az Unió tengerparti fürdőhelyeinek 88,9%-a esetében volt kiváló a vízminőség, míg a nem tengerparti fürdőhelyek esetében ez az arány 79,3% volt.

A fürdővíz-minőségi irányelv 2006. évi elfogadása óta nőtt a kiváló minősítésű helyek aránya, az elmúlt években általában 85–89% körül alakult a tengerparti fürdőhelyek és 77–81% körül az édesvízi fürdőhelyek esetében. 2022-ben az EU összes fürdőhelyének 85,7%-a rendelkezett kiváló minőségű vízzel, és az összes fürdőhely 95,9%-a megfelelt a vízminőségre vonatkozó minimumkövetelményeknek.

Magyarországon a fürdőhelyek 63,1%-a kapott kiváló minősítést, ami 3 százalékponttal több, mint egy évvel korábban.