Odacsap a trükköző fapadosoknak a spanyol kormány

Forrás: bud.hu

A fapados légitársaságok verhetetlenül alacsony árakat kínálnak, de a jegy gyakran mégis meglepően drága lesz. Ezt egy olyan trükkel tudják megtenni, amelyet a spanyol kormány most meg akar szüntetni – írta testvérlapunk az AzÜzlet.hu.

A spanyol kormány vizsgálatot indított hét fapados légitársaság – köztük a Wizz Air – ellen a kézipoggyászok szállításáért felszámított díjak miatt – számolt be a Spiegel. A madridi fogyasztóvédelmi minisztérium közölte: tisztázni kell, hogy nem „visszaélésszerű” és „tisztességtelen-e”, hogy az utasokkal pótdíjat fizettetnek egy olyan szolgáltatásért, amelyet általában magától értetődőnek tartanak.

Az olyan légitársaságok, mint a Vueling, a Wizz Air és a Ryanair árpolitikája arra utal, hogy fő céljuk “az online összehasonlító portálokon elfoglalt magas pozíciók megszerzése” – jegyezte meg a minisztérium. Végül a fogyasztók által ténylegesen fizetett árak gyakran jelentősen magasabbak.

Az eljárás a Facua spanyol fogyasztóvédelmi szervezet panaszára vezethető vissza. A Facua ismét kijelentette, hogy jogellenesnek tartja a légitársaságok árpolitikáját. Mint írták, a légiközlekedési törvény kimondja, hogy a légitársaság “köteles az utas által magával vitt tárgyakat és csomagokat kézipoggyászként ingyenesen szállítani az utastérben“.

A spanyol fogyasztóvédelmi minisztériumnak tavaly óta van hatásköre arra, hogy közvetlenül szankciókat szabjon ki. A légitársaságok most “a jogtalan haszon négy-hatszorosának” megfelelő büntetésre számíthatnak.

Az elmúlt években egyre több légitársaság kezdett el díjat kérni a kézipoggyászért. Ilyenkor csak egy kézitáska vagy egy kisebb hátizsák szállítása engedélyezett ingyenesen. Az olasz versenyhatóság ezért 2019-ben hárommilliós bírságot szabott ki a Ryanairre és egymilliós bírságot a Wizz Airre. A bírságokat azonban később a bíróságok hatályon kívül helyezték.