Trendi brunch a Sofitelben

Ha már a fizikai határokat úgysem léphetjük át egykönnyen, induljunk hát gasztronómiai utazásra a Lánchíd mellé – Párizsba. Gondoltuk vasárnapi brunch tesztünk legújabb, Duna-parti állomása felé indulva. A francia elegancia nagykövet hotelláncának számító Sofitel budapesti házában a Sofitel Budapest Chain Bridge-ben a Paris Budapest étterem, a vasárnapi Sunday Brunch színtere.

A Paris Budapest étterem nem egy leegyszerűsített párizsi utánérzést kínál a Champs Elysées, vagy a Moulin Rouge hamiskás megidézésével. Már csak azért sem, mert a pesti Hyatt hotelből Sofitellé lett szálloda dizájnerei amúgyis egy monumentális letisztult, sallangmentes belső teret hoztak létre az átriumos térben. A Paris Budapest ezt a hangulatot követve egy futurisztikus francia jövőkép lenyomatát nyújtja. Az étterem precízen kiszámított tervezésű székei, asztalai, a szürke, barna, téglapiros színű futószőnyeg és a hely egész miliője inkább idézi egy párizsi reptér üzleti várójának technokrata dizájnját, mint a Montmartre meleg hangulatot árasztó, romantikus bisztróinak egyikét. Persze ha már olyan korban élünk, ahol minden előre kiszámítottan történik, akár arra is gondolhatunk, hogy ezzel a funkcionalitásra fókuszáló megjelenéssel a látványkonyhában dolgozó séfekre és a fine dining magasságait ígérő fogásokra irányítsák a figyelmet.

Más kérdés, hogy a brunch nem a kézműves ételek, a legmagasabb szintű konyhaművészet műfaja, hiszen a legjobb időkben nagy mennyiségben kell jó minőségű ételt, gyorsan kínálni a vasárnap beérkező vendégeknek – a családok aprajának és nagyjának. De azért természetesen egy jó étterem a brunch műfajában is megmutatja azt az erősségét, amiért a hétköznapokban is érdemes visszatérni az immáron személyre szólóan elkészített fogásokért.

A „jó időben” nem véletlenül szerepelt az előbb, hiszen a Covid időszaka, a külföldi turisták elmaradásával, az étteremjárási kedv visszaesésével nem ebbe a kategóriába illik. A Magyarországon az elmúlt években rendkívül népszerűvé vált brunch műfaja azonban így is hódít azzal, hogy a család a hétvégi főzéssel járó időt, munkát megspórolva válogathat a terített büféasztalon. Ami az egészségügyi kockázatokat minimalizálva egy olyan menü lappá alakult a Paris Budapestben, ahol a klasszikus brunch fogások, a Benedict, a Florentine és a többi tojásfajták mellett levesekből, salátákból és más előételekből valamint hetente változó főételekből és természetesen édességekből lehet válogatni, amit a maszkot viselő pincérek szolgálnak fel az asztalokhoz.

Az ételek kóstolva jólesően nyugtázhatjuk, hogy az étterem francia konyháját megalapozó francia Alain Losbar nyomdokaiba lépő Soskó Zoltán séf is tovább viszi azt az irányt, amivel a Paris Budapest úgy ígéri a francia, a magyar és a nemzetközi konyha fogásait, hogy mindegyik a maga eredeti karakterét megőrizve kerül az asztalra.

Ami már csak azért sem közömbös, mert miközben korábban általános nézet volt, hogy a szállodai éttermek unalmas konyhát visznek, mára olyannyira megváltozott ez a tendencia, hogy a hotelek étterme – miként a Paris Budapest is – önálló presztízst kivívva került fel a főváros gasztronómiai térképére. Ezt kihasználva és a családok mellett a budapesti üzletemberekre is fókuszálva egy üzleti reggelivel és happy hour kedvezményt kínálva is beleerősített a gasztrofronton.

A Sunday brunch két csomag áron érhető el: 6 500 Ft-ért az ár tartalmaz egy welcome Mimóza koktélt, kávét vagy teát, valamint korlátlan víz és üdítő fogyasztást 2 óra időtartamban, 10 500 Ft-ért tartalmaz egy welcome Mimóza koktélt, kávét vagy teát, valamint korlátlan fogyasztást a ház vörös- és fehérborából, illetve víz és üdítő fogyasztást 2 óra időtartamban.

érsek m. z.