Trópusi lepkéktől a tokaji bűbájon át az anyák napi Barbie-workshopig – hétvégi programajánló

Fotó: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

A Szegedi Tudományegyetem arborétumának lepkekertje újra várja a látogatókat, akik különleges pillangókat figyelhetnek meg karnyújtásnyi távolságból. Érdemesebb nagyobb távolságot tartaniuk a megfigyelt állatoktól azoknak, akik a Rákosivipera-védelmi Központ programján vesznek részt. A Rex Állatszigeten a négylábúaké lesz a főszerep. Akinek kicsit sok már ennyi állatos program, Tokaj felé vegye az irányt, ahol egy bűbájos településen a bor- és pezsgőcsodáké lesz a főszerep. A Nemzeti Múzeum pedig rendhagyó anyák napi programmal várja a kicsiket és nagyokat: indul a “Menyasszonyiruha-készítő workshop Barbie-babáknak.”

Trópusi lepkék várják a látogatókat szegedi egyetemi füvészkertben

Újra megnyitja kapuit szerdán a Szegedi Tudományegyetem arborétumának lepkekertje, ahol az állatvilág repülő virágai, trópusi pillangók figyelhetőek meg karnyújtásnyi távolságból – mondta Németh Anikó igazgató. A szakember elmondta, az első bábok az elmúlt hét közepén érkeztek meg háromnapos utat követően Costa Ricából. A hétvégén már elő is bújtak az első kifejlett pillangók, és a napos, meleg időnek köszönhetően szép számmal repkednek az egyik fóliasátor alatt, ahova a füvészkert munkatársai az esőerdőket idéző környezetet varázsoltak. A trópusi lepkék számára a magas – 70 százalékos – a páratartalom és 30-35 fok közötti a hőmérséklet az ideális – tette hozzá.

A látogatóknak rendszeresen alkalma adódik majd arra, hogy közelről megfigyeljék a bábokból való kibújás folyamatát. A trópusi lepkékből ugyanis egész tavasszal és nyáron folyamatos az utánpótlás, havonta több száz bábot küldenek Szegedre Közép-Amerikából. A tervek szerint legalább szeptember végéig gyönyörködhetnek a vendégek a pillangókban – közölte az igazgató.

Fotó: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

A vendégeknek nem mindennapi élményt jelent a Dél-Amerika trópusain honos pillangók megfigyelése, fotózása. A sétautat bejárva csúcsidőben csaknem húsz lepkefaj, 250-300 színpompás, trópusi képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők. Nagy részük különösen napsütéses időben aktív, ilyenkor a növények között cikáznak, borongósabb időben pedig összecsukott szárnyakkal megpihennek a növények levelein, ágain.

Megfigyelhetők majd a többi közt azúrlepkék (Morpho peleides), melyek kibontott szárnyának színe – a rovar nevéhez híven – tündöklő kék színű. Az összecsukott szárnyak fonákja barna mintázatú, így beleolvad a talaj hátterébe. Látható pompás királylepke (Danaus plexippus) is, amely az élénk narancs alapon feketével erezett szárnyai mellett arról ismert, hogy a faj példányai 3500-5000 kilométert tesznek meg ősszel és tavasszal, amikor mexikói telelőhelyük és Nagy-tavak környéke között vándorolnak. Érkezett malachit lepke (Siproeta stelenes) is, amely nevét a réztartalmú ásványról kapták, szárnyainak színe rikító zöld vagy sárgászöld, fonákja olajzöld világos barna mintázattal.

A helyszínen a füvészkert munkatársai rövid szakvezetést biztosítanak, és információs táblák is segítik a különleges rovarok megismerését.

Szombaton rendezik meg a felelős állattartás napját a Rex Állatszigeten

A Rex Kutyaotthon Alapítvány szombaton rendezi meg a felelős állattartás napja elnevezésű rendezvényét a Rex Állatszigeten, ahol kutyabemutatókkal, lovas foglalkozásokkal, kincskereső játékokkal, interaktív élő állatos gyermekelőadással, postagalamb-bemutatóval és kézműves programokkal is várják az érdeklődőket. A családi napra olyan programokkal készülnek a szervezők, amelyek fókuszában az állatok állnak és amelyek segítik a szórakozva tanulást – áll a szervezet közleményében.

Az egész napos rendezvényen félóránként kennellátogatások indulnak, ahol a gondozók kíséretében meg lehet nézni a gazdára váró kutyákat, az állatsimogatóban pedig a társállatokat lehet megismerni. A helyszínen jelenleg a vadudvar átépítése folyik, ahol még több magyar állatfaj megismerésére nyílik majd lehetőségük a látogatóknak.

Az alapítvány több mint három évtizede oktatja a gyermekeket a felelős állattartás alapszabályaira, tavaly mintegy 1500 óvodás és kisiskolás vett részt tematikus programjaikon. A közlemény idézi Király Pétert, a szervezet alapítóját, aki bízik benne, hogy a tematikus kiállítások, interaktív bemutatók segítenek abban a látogatóknak, hogy még tudatosabban és felelőségteljesebben viszonyuljanak az állatokhoz.

Borok, sörök, pezsgők: minifesztivál Tokaj-Hegyalján

Egy hosszú hétvége erejéig ismét bűbáj járja át Tarcal mesebeli utcáit és varázslat költözik a történelemmel gazdagon átszőtt épületekbe. Idén május 3-5. között kerül megrendezésre Tokaj-Hegyalja tavaszi minifesztiválja, a Bűbájos Hétvége. Három napon át összesen 12 helyszín várja változatos programokkal a látogatókat.

A fesztivál elnevezése mára már legendás: Könyves Kálmán ugyanis éppen Tarcalon hirdette ki – az eredeti természetesen latinul hangzott el –, hogy boszorkányok márpedig nem léteznek, és ezzel a törvénnyel sok ártatlan nőt mentett meg a kínhaláltól. És noha boszorkányok valóban nem léteznek, bűbájos borászok és vendéglátók annál inkább, amelyről bárki meggyőződhet május első hétvégéjén, Tarcalon, az idei Bűbájos Hétvége rendezvényén.

A Kikelet Pince 30 éves évfordulója alkalmából tart különleges vertikális kóstolót, illetve egy felejthetetlennek ígérkező borvacsorával ünnepli meg a kerek esztendőt. A Myrtus szamorodni mesterkurzusán többek között utolsó vörös (!) szamorodnijával kápráztatja el a nagyérdeműt. Ha pedig vörösbor, ne feledkezzünk el a Basilicusról, ahol évek óta szűrnek az ősi hegyaljai purcsin szőlőfajtából bort – amely a feljegyzések szerint az első aszú bor elkészítésében is helyet kapott. A Majoros Birtok saját borai mellett megmutatja azt is, milyen, amikor a sör találkozik a szőlővel: a Bűbájoson debütál náluk a legújabb Baz Beer termék; de a párlatrajongók poharai sem maradnak náluk szárazon.

A Gróf Degenfeld pezsgős reggelivel indítja a napot, amelyet akár folytathatni is lehet Kernék pezsgőpincészeténél, ahol szláv ebéddel, pezsgő workshoppal (és kaviárral), illetve borkóstolóval várják a vendégeket. A Simonfay Borkúriánál felfedezhetjük, hogy milyen izgalmas lehetőségek rejlenek abban, amikor egy család megálmodja és megvalósítja saját borászatát Tarcalon. A Barkland Pincészetnél megismerhetjük, hogy egy műszaki vénával megáldott üzletember hogyan kivitelezi borászatát. A Tarcalon található Tokaji Kutatóintézetben debütál a település bora: a 2023-as Tarcal borban hárslevelű találkozik furminttal, és a falu teljes borászati örökségével.

Felfrissülhetünk az Ösvény süteményes és kávés pultjánál, vagy az Andrássy Kúria &Spa éttermének, a Bobajkának a teraszán – ahol egyébként a helyi borászatok válogatott tételei egytől egyig megkóstolhatóak. A helyi gasztrokínálatot színesítendő érkezik a Borsod Burger és a Vigadó KicsiSéf foodtruckjai Miskolcról, a Fakapu Tokajból, és természetesen minden hegyaljai fesztivál Zsoltja, vagyis KicsiZsó sem marad a fővárosban. Ha pedig megismertük Tarcal jelenét, merüljünk alá a múltjában: a zsinagógában impozáns fotókiállításon tekinthető meg, hogyan nézett ki Hegyalja annó.,

A Bűbájos idei programjait színesíti Ungváry Krisztián történész előadása, és a Jusztis társulat Improvizációs színháza. A három nap lezárásaként pedig a borászok egy dűlőtúrára invitálják a vendégeket, ahol zöldellő szőlőtőkék vigyázó tekintete mellett lesznek megkóstolhatóak a helyi különlegességek. Erre a három programra, valamint a Tarcal bor bemutatójára elővételben, a Tixa oldalain önállóan is kaphatóak jegyek; ha pedig valaki úgy dönt, hogy mindegyiken szeretne részt venni, egy bérlet kiváltásával még kedvezőbben juthat belépőhöz.

A fesztiválra a belépés ingyenes, a meghirdetett kóstolók és egyéb programok helyben fizethetőek – ezek egy részére előre bebiztosítani a helyet mindenképpen érdemes.

A rendezvényről további információ a szervező Tarcal Bor és Kultúra Egyesület Facebook oldalán és honlapján található.

Menyasszonyiruha-készítő workshop Barbie-babáknak a Nemzeti Múzeumban

Minden idők egyik legnépszerűbb játékával, Barbie-val találkozhat a nagyközönség a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) épületében a Magyar Menyasszony kiállítás kísérőprogramjaként: az érdeklődők első alkalommal Anyák napja alkalmából, vasárnap készíthetnek saját tervezésű esküvői ruhákat a játéknak, de a sorozat folytatódik májusban és júniusban is.

Az MNM keddi közleménye felidézi, hogy a legendás baba, mely nemrégiben jelentős filmsikert is elért, idén 65 éves. Tervezője Ruth Handler, a Mattel amerikai játékgyártó cég egyik megalapítója. Az első Barbie baba megjelenése óta rengeteg különböző foglalkozású verziót adott ki gyár, a játék popkulturális ikonná vált.

A tájékoztatás szerint a Barbie menyasszonyi ruha készítő workshopot a Nemzeti Múzeum több partnerrel együttműködve valósítja meg. A kreatív alkotáshoz az inspirációt és a hátteret a Magyar Menyasszony kiállítás látványos ruhakölteményei adják. A workshop során a résztvevőket Földi Andrea jelmeztervező és a KreaTour csapata segíti szakmai tanácsokkal, praktikus tippekkel, gyakorlati fogásokkal.

A Mattel cég minden résztvevőnek egy Barbie babát ajándékoz, és a ruhákhoz szükséges anyagokat a fenntarthatóság jegyében Magyarország első számú esküvői ruha márkája, a Daalarna biztosítja. A programon való részvételhez előzetes varrástudás nem szükséges – írják.

A workshopok időpontjai a www.mnm.hu weboldalon találhatók – áll a közleményben.

Tavaszi túra a Rákosivipera-védelmi Központhoz

Fotó: knp.hu

A tanösvény megtekintése mellett a résztvevők megismerhetik a vizes élőhelyek, a gyepek és az erdők megőrzésének fontosságát, valamint a Rákosivipera-védelmi Központ szabadtéri terráriumának lakóit.

INFÓ Találkozó: 8.00 óra, Kunpeszér, Hubertus italbolt előtt. Részvételi díj: ingyenes Információ, jelentkezés: kizárólag online módon 2024.05.03., 12 óráig. Max. 30 fő. Táv: 3 km Időtartam: 4 óra. További információ: knp.hu