Jön a múzeumok éjszakája! – hétvégi programajánló

Szentendre még vonzóbb lesz a Múzeumok Éjszakáján Fotó: Deim Balazs

Ezen a hétvégén mindent visz a múzeumok éjszakája, amely több mint kétezer programot ígér, de azért más elfoglaltságot is találhatunk: túrázhatunk a Nagyberekben, láthatunk terelőkutyákat és gasztroélményekkel is gazdagodhatunk.

Múzeumok éjszakája: több mint kétezer program várja a látogatókat

Országszerte 442 kulturális intézmény több mint 2200 programmal, köztük koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel várja a látogatókat június 24-én, a múzeumok éjszakáján. A rendezvény idén a “TRendben vagyunk” szlogen köré épül, kiemelt helyszíne pedig Veszprém lesz, ahol 13 intézmény várja majd a látogatókat. A kiemelt tematikához az intézmények csaknem 330 programmal kapcsolódnak. A Neumann János-emlékévhez csatlakozva tíz intézményben mutatják be izgalmas programok segítségével a 120 éve született, világhírű matematikus sokrétű munkásságát.

A szentendrei Skanzenben is sok program lesz

A Múzeumok éjszakája programjai a www.muzej.hu weboldalon érhetőek el, valamint egy mobilalkalmazás is az érdeklődők rendelkezésére áll. A MUZEJ EVENT@HAND applikáció ingyenesen tölthető le.

Budapesten idén is egységes karszalaggal látogathatók a múzeumok éjszakája rendezvényei és kiállításai, ezzel a karszalaggal lehet közlekedni a BKK kizárólag ezen az estén üzemeltetett múzeumi járatain is.

Berekjárás

„A túra alatt a látogatók megismerkedhetnek az Ordacsehi berek és a Nagyberek történetével, élővilágával, élőhelyeivel, a vizes élőhelyeket veszélyeztető tényezőkkel.” – írja meghívójában a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Szombaton reggel nyolckor indul a túra. Ár: 2000 Ft/felnőtt; 1000 Ft/gyerek. Találkozó helye: Berek Világa Látogatóközpont, Fonyód, Hangár utca 17. Időtartam: 2,5 óra. Táv: 2,5-3 km.

Még tart a Szolnoki Tiszavirág Fesztivál

Június 24.-ig várják a látogatókat a Szolnoki Tiszavirág Fesztiválra. Kulturális programok, zenei csemegék várják az érdeklődőket, és természetesen a gasztroélmények sem maradnak el.

A fesztivál egy gasztronómiai élménykörút is, ahol rangos magyar borászatok, kézműves sörfőzdék és pálinkafőzdék kiemelkedő tételeit is megkóstolhatják a résztvevők a Borutcában, a Maláta téren és a Pálinkalandon. Meghatározó szerep jut a tradicionális ételeknek, például a ropogós haltepertőnek, a frissen sült kemencés lepénynek vagy a házi rétesnek.

Mindezeken túl számos gyermekprogrammal – például kézműves foglalkozásokkal, bábszínházzal, interaktív játszóházzal – várják a családokat. Lesznek a természetvédelemmel, a környezettudatos életmóddal, a könnyűzenével kapcsolatos kerekasztal-beszélgetések, különböző bemutatók és előadások.

A programok között lesznek városnéző, helytörténeti séták, ökojátszóház, kézműves foglalkozás, vásári bábjáték, bolhapiac- és termelői vásár, előadások. Emellett környezetvédelmi, fenntarthatósági, baleset- és bűnmegelőzési programokat is szerveznek. A részletes programok a www.tiszaviragfesztival.hu oldalon érhetők el.

Kutyakiállítás és terelőverseny Bugacon

Tájjellegű kutyakiállítás és terelőverseny lesz Bugacon a Karikás Csárda melletti füves területen, a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület, és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében szombaton.

A rendezvény idején természetismereti játékok lesznek a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság standján. 13 órától szakvezetés túra „Pásztorélet és –kultúra Bugacpusztán” címmel (Jelentkezés a helyszínen vagy online a oktatasio@knp.hu email címen.)