Tunézia: ókori civilizáció modern értékekkel

Ezerarcú – szoktuk mondani arra a turisztikai desztinációra, ahol igazán sokféle érték várja az utazót. És miközben van olyan hely, ahol az izgalmas látnivalók száma alulról súrolja az ezret, aki Tunézia városainak csodáit szeretné bejárni, biztos lehet, hogy ezernél is több élmény várja abban az országban, ahol az ókori civilizációk nyomai a modern kultúra káprázatos egyvelegével találkoznak.

Ha Tunézia városainak és az ott élő emberek szokásainak felfedezésére indulunk, az első állomás magától értetődően Tunisz, az ország lüktető fővárosa, ahol a modern kor vibrálása és az ősi történelem egyedülálló ötvözete bontakozik ki.

Tunisz egy kis tó menti településből nőtte ki magát virágzó kereskedővárossá a VII. századi arab hódítás során. Ma pedig már az a gazdasági, kulturális és kormányzati központ, ahol a lakosság ötöde él. A város szívének egyik ékessége a Zitouna-mecset, ami mellett, annak mohamedán egyházi iskolája áll, amely Afrika egyik legnagyobb egyetemévé nőtte ki magát. Ha innen, a modern Tuniszból a középkori Medina világába sétálunk, egy olyan különleges utazást teszünk a velük élő múltba, amelynek során, a hagyományos szukokban barangolva az érzékek kavalkádjával is találkozhatunk.

A Tunisz közelében fekvő varázslatos Sidi Bou Said pedig a fehér homlokzatú és kék zsalugáteres házaival, a tunéziai művészek otthonaként és az ország egyik legszebb városaként a turisták kiemelt kedvencének számít. Tunisz mellett az ókori Karthago romjai is izgalmas felfedeznivalót kínálnak. Ezt a történelmi helyszínt i.e. 814-ben alapították föníciaiak Dido királynő vezetésével. Karthago hajdani dicsőségét a római-pun háborúk vetették véget, ma pedig a békés és szépséges külváros romjai idézik fel az egykori birodalom emlékét.

Sousse

Tunézia harmadik legnagyobb városa, Sousse, különleges helyet foglal el a turisták szívében. A mintegy 140 kilométerre a fővárostól délkeletre elhelyezkedő város varázslatos atmoszférája és gazdag történelme vonzza a látogatókat a világ minden tájáról.

A Sousse képe a különböző népek építészeti stílusainak keveréke, melyek nyomot hagytak az évszázadok során. A föníciaiak, a rómaiak, a bizánciak és az arabok mind hozzájárultak egyedi karakteréhez. A város számos történelmi és kulturális látnivalóval büszkélkedhet, köztük a lenyűgöző Ribat erőd-monostorral, a nagymecsettel, a bástyákkal és a Khalef tornyával.

A város legnépszerűbb része kétségtelenül a Medina, az óváros, mely már 1988 óta az UNESCO Világörökség része. A Medina szűk utcái és apró üzletei az Ezeregyéjszaka meséinek hangulatát idézik fel, és ideális helyet kínálnak a turistáknak a tradicionális souk, vagyis bazár negyed felfedezésére. A piac színes forgataga, a textíliák, halak, fűszerek és kerámiák sokasága mindenkit magával ragad, miközben az ókeresztény katakombák rejtett titkokat rejtenek az óváros alatt.

A tengerpart menti sétányon sétálva a látogatókat lenyűgöző látvány fogadja: a fehér homokos part, a kristálytiszta víz és a tengerparti szállodák impozáns sorai. Sousse igazi nyaralóhelyként kényelmes szálláslehetőségeket, kiváló fürdési és vízi sportolási lehetőségeket, romantikus sétákat, valamint mozgalmas éjszakai életet kínál az idelátogatóknak.

Sousse nemcsak a történelem és a kultúra rajongóinak kínál élményeket, hanem a szórakozásra vágyóknak is bőséges lehetőségeket nyújt. A városban mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb szórakozási lehetőséget, legyen szó kaszinókról vagy csendes kis kávézókról.

Monastir

Miközben az Európából érkező charterjáratok a monastir-skanesi Habib Bourguiba Nemzetközi Repülőtérre landolnak, már a repülőgép ablakából lenyűgöző látvány fogadja az utazókat: a sólepárlók vöröses medencéi, melyek az érkezéstől kezdve a Földközi-tenger szépségét idézik.

Monastir, mintegy 40 ezer lakosú város, a Hammameti-öböl déli részén fekszik, mindössze 190 kilométerre a fővárostól délre. A várost eredetileg punok alapították Rous Penna néven, majd a rómaiak idején vált Ruspina Caesar helyőrségévé. Neve az itt található kora keresztény kolostorról, a monasteriumról származik. Kedvező földrajzi fekvése és kellemes éghajlata miatt Monastir hamarosan Tunézia egyik legnépszerűbb üdülőhelyévé vált.

A városban számos nevezetesség található, melyek közül kiemelkedik Tunézia első államelnökének, Habib Bourguibának az emlékét őrző mauzóleum és az egykori elnöki palota. Monastir aranyhomokos tengerpartja pedig ideális helyet kínál a pihenésre vágyóknak, ahol kényelmes és minden igényt kielégítő szállodák várják a látogatókat.

A város közelében találhatók a korszakos építészeti csodák, mint például a Kr. u. 7. században épült impozáns Ribat kolostor és a Kr. u. 9. században emelt Nagy Mecset. Monastir modern városképe pedig széles, pálmákkal szegélyezett sétányokkal és tágas terekkel nyújt ideális környezetet az üdülni vágyók számára.

Djerba

Djerbára érkezve, az ember úgy érezheti, mintha egy egész más világba csöppent volna. A Homérosz által megdicsért sziget ragyogó napsütése, fehér homokos strandjai és egzotikus mór építészete valóban életre szóló élményt nyújt a látogatóknak. Az évszázadok során Djerbát számos nép hagyta örökségéül, így a sziget a különböző kultúrák keveredésének és egyediségének szimbólumává vált Tunéziában.

Djerba, Észak-Afrika legnagyobb szigete, Tunézia déli partjainál fekszik. A 500 négyzetkilométeres területén kiemelkedően sok napsütéses óra található, ami megérdemelte számára a “napfény szigete” elnevezést. A barátságos szigeten közel 120 ezer ember él, fővárosa pedig a 40 ezres Houmt Souk. Djerba főként sík terület, amit a szárazfölddel a rómaiak által épített, majd 1953-ban felújított töltés köt össze. A szigeten szerteágazó lehetőségek várják a turistákat, legyen szó strandolásról, vízi sportokról vagy a különleges kulturális és építészeti látnivalókról.

A sziget történelme gazdag és sokszínű. Már Homérosz Odüsszeiájában megemlítésre kerül, ahol a hajósok annyira megszerették, hogy nem akartak elválni tőle. A karthágóiak voltak az első hódítói, akik Meninx-nek nevezték el a szigetet. Valószínűleg már azelőtt is lakott volt, hogy ők megérkeztek, különböző berber törzsek élhettek itt. A Bou Grara-öböl ideális menedéket nyújtott a hajóknak, és kereskedelmi központként is elismertté vált a régióban. A rómaiak kiterjedt városokat építettek a sziget nyugati partján, és a helyi textilipar révén Djerba neve eljutott az egész birodalomba. A 7. században érkező arabok könnyedén elfoglalták a szigetet, bár a berber őslakosok ellenálltak. A korai muszlim vallásháborúk idején a sziget a karadzsita vonal fontos bázisa lett, és több mint 200 mecsettel büszkélkedhet. A 12. századtól Djerbát a szicíliai keresztény királyságok fenyegették, és a keresztény-muszlim rivalizálás nagy befolyással volt a sziget életére egészen a 14. századig.

Djerba ma már főként a turizmusból él, de még mindig ragaszkodik hagyományaihoz és kézműves hagyományaihoz. Djerbának több jelentős települése van, köztük a főváros, Houmt Souk. Amely gazdag történelmi és kulturális örökséggel büszkélkedik, többek között a Sidi Zitoun mauzóleummal, a Djama el Ghorba mecsettel és a XIII. században épült Fort Espagnol erőddel. Houmt Souk történelmi erődje, a Borj el Kebir, különösen látványos, és a magával ragadó kilátást kínál az öbölre. A város hetente kétszer tart piacot, ahol számos helyi terméket, például gyapjútakarókat lehet vásárolni. A turisták számára ideális hely a tradicionális ékszerek, bőráruk és szőnyegek beszerzésére is.

Midoun Djerba második legnagyobb települése, és pénteki vására és keddi folklórműsora vonzza a látogatókat. A város híres zenei hagyományairól, amelyeket a behurcolt rabszolgák hoztak magukkal és őriztek meg az évszázadok során. Guellala a sziget déli partján fekvő hagyományos berber település, amely elsősorban fazekasságáról ismert. A látogatók számára különleges élmény lehet a helyi fazekasmester, Ali Berber föld alatti túrája, ahol megismerhetik a fazekasság mesterségét és történetét. A Zone Touristique vagyis a turista zóna a sziget keleti részén található, ahol a turistákat számos szálloda és étterem várja. A Ras Rmel félsziget különösen vonzó a természetbarátok számára, miközben a Flamingó-fokon kívül számos gyönyörű strand is található itt, köztük az aranyszínű homokjáról híres Sidi Mahres.