A turizmust is elérte a német-török viszály

A turizmust is elérte a német-török viszály

A német külügy fokozott óvatosságra intette a Törökországba utazókat. Már az idegenforgalomra is hatással van a mind inkább elmérgesedő német-török viszony. 

Az utóbbi hetekben napról napra kiélezettebbé vált az Ankara és Berlin közötti vita, amely azért erősödött fel, mert a török hatóságok emberi jogi aktivistákat – köztük egy német állampolgárt – tartóztattak le. Fokozta a feszültséget, hogy erre Németország jelezte, felülvizsgálná a törökországi beruházásokhoz nyújtott állami garanciavállalások ügyét. A lépést a németek azzal indokolták: senkinek sem lehet tanácsolni, hogy olyan országban fektesse be a pénzét, ahol “nincs jogbiztonság”, ahol “teljesen ártatlan vállalatokat” a terrorizmus támogatásának gyanújába kevernek, és ahol “politikai okokból önkényes kisajátítással fenyegetnek”.

A vita odáig jutott, hogy a német külügyminisztérium – az idegenforgalmi szezon derekán – frissítette a Törökországba utazóknak szóló információit, és figyelmeztetett, hogy bárkit, bármikor önkényesen megfoszthatnak szabadságától, ezért fokozott óvatosságra van szükség.

Erre Ankara úgy reagált: a szóban forgó emberi jogi aktivisták „kétes tevékenységet végeztek”, akikkel politikai felelőtlenség “egy kupacba sorolni” a turistaként érkező német állampolgárokat, akik Törökország “vendégei”.

Legyél az első hozzászóló "A turizmust is elérte a német-török viszály" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*