“Ugye lesz Murci? Mikor lesz Murci? ” – hétvégi programajánló

Óktóber 9-én a balatonlellei Kishegyen újra lesz Murci GasztroFesztivál, itt a Kéktúrázás napja, megnyitott az Art Market a Bálnában – ezen a hétvégén sem kell unatkoznunk.

Új résztvevőkkel, új helyszínekkel, és jótékonysággal jön a III. Murci GasztroFesztivál

Hosszú kihagyás után október 9-én újra birtokba vehetjük a balatonlellei Kishegyet, ugyanis harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Murci GasztroFesztivál a balatonlellei Kishegyen. Az elmúlt években olyannyira sikeresek lettek a kishegyi rendezvények, hogy egyre többen tették fel a kérdést: ugye lesz Murci? Mikor lesz Murci? A jelenlegi szabályzások értelmében a szervezők úgy döntöttek, hogy belevágnak a szervezésbe. A rendezvényre a környék legjobb éttermei, borászatai, cukrászdái mellett számos más vállalkozó települ ki, hogy egy közös gasztrofesztiválon mutassa meg, hogy a Balaton ősszel is kiváló úticél lehet. A koncepció szerint 8 helyszínen 11 étterem, 9 borászat, 2 cukrászda és 1 delikát üzlet kínálja majd a finomabbnál finomabb portékáit, mindemellett megtalálhatók lesznek a környék kézművesei is.

Az eddig megszokott helyszíneken kívül egy új, kultikus helyszínen – a Bolemon tanyán is várják a látogatókat, ami skanzen szerű épületeivel, gondozott kertjével kiválóan beleillik a kishegyi hangulatba. “Új résztvevők és új helyszín is lesz, ami azt jelenti, hogy fejlődik a rendezvény, fejlődik a környék gasztronómiája, és ez mindenképpen egy előremutató dolog.” fogalmazott Pócz József borász.

Itt a Kéktúrázás napja!

Forrás: www.kektura.hu

Október 9-én magyar természetjáró rekordra készülnek a hazai kéktúrázók, egy nap alatt, a teljes  Országos Kékkör útvonalát bejárva mintegy 2580 km-t fognak közösen gyalogolni, 143 szakaszra bontva a területet. Egy túracsoportban maximum 50 fő kirándul majd egyszerre az Országos-, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli- és az Alföldi Kéktúra kijelölt túraútvonalán. Már háromezren regisztráltak az ősz legnagyobb közösségi túrarendezvényére, de a szervező Magyar Természetjáró Szövetség még egy hétig várja azokat a túrázókat, akik ezen a jelesnek ígérkező napon együtt túráznának társaikkal az Országos Kékkörön.

A túraesemény honlapján a tematikus és a klasszikus szakaszokra is lehet még jelentkezni. Bár  a fő-, és nagyváros közeli szakaszok már megteltek, de az alföldi és a dél-dunántúli túrákon még vannak szabad helyek. Az ingyenes túranappal a szervezők elsősorban a kéktúrázásra, az ennek szó szerint teret adó Országos Kékkörre és a természetjárásra, mint az egyik legegészségesebb szabadidő eltöltésre kívánják felhívni a figyelmet.

Art Market a Bálnában

Négy kontinensről 120 galéria, intézmény és művészeti projekt mutatja be több mint 500 magyar és nemzetközi képzőművész és fotográfus több ezer munkáját csütörtöktől vasárnapig a 11. Art Market Budapest (AMB) kortárs képzőművészeti vásáron a Bálna Budapest épületében. Tíz év után új helyszínen és az eddiginél valamivel nagyobb, 7000 négyzetméteres területen jelentkezik az AMB, amelynek látogatói a megszokott, erős művészeti felhozatal mellett immár a Bálna Budapest lenyűgöző kortárs tereiben találkozhatnak mintegy 30 ország alkotóinak munkáival – mondta el a vásár sajtóbejárásán Ledényi Attila alapító-igazgató.

Mint kiemelte, az AMB iránti nemzetközi és hazai érdeklődés a koronavírus-világjárvány okozta utazási nehézségek ellenére is növekedett: több nemzet, például Libanon vagy Finnország kiállítói most képviseltetik magukat először; argentin, kolumbiai és chilei galériáknak köszönhetően erős az idei latin-amerikai jelenlét, miközben Magyarország összes jelentős művészeti galériája is jelen lesz az Art Market Budapesten.

Az Art Market Budapest vásár a Bálna Budapest rendezvényterében
MTI/Balogh Zoltán

A régió legnagyobb kortárs művészeti vásáraként az AMB kiemelt figyelmet fordít a Visegrádi Négyek (V4) országaira, így erős cseh-lengyel-szlovák fókusszal nyílik meg az idei rendezvény – jegyezte meg. Külön V4 sziget hívja fel a figyelmet a régió néhány kiemelt kiállítójára. Itt mutatkozik be a prágai Hunt Kastner Galéria olyan “régiós sztárokkal”, mint Anna Hulacová és Eva Kotatková, az Einspach Fine Art & Photography idén Drozdik Orshi solo show-jával jelentkezik, míg Varsóból az Apteka Sztuki, Pozsonyból pedig a White & Weiss Galéria csatlakozik. Nagy méretű standdal mutatkozik be a Várfok Galéria, amely az idén száz éves Francoise Gilot előtt tiszteleg, de olyan művészek munkáit is felvonultatja, mint Aatoth Franyo, Czigány Ákos vagy Korniss Péter. A vásár egyik legértékesebb magyar műtárgyát, Bak Imre Ünnep című, 1969-es festményét is kiállítja az acb Galéria, míg a NACO (Nagyházi Contemporary) a fiatal magyar művészekre helyezi a hangsúlyt.