Kiállítás Békéscsabán a Csuta Nemzetközi Művésztelep alkotásaiból

 A kiállítást Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező nyitja meg, a látogatók szeptember 4-ig tekinthetik meg a csaknem nyolcvan darabos, döntően festményekből álló anyagot – mondta el az MTI-nek Csuta György festőművész, a művésztelep alapítója.

Beszámolt arról, hogy a művésztelepet húsz évvel ezelőtt alapította és a vendég alkotók többsége rendszeresen visszajár, sokan közülük már “hazajárnak”, minden évben ugyanabban a szobában és ugyanazon a helyen dolgoznak. A művésztelep idén kilenc országból harminc művészt fogadott, festőket, szobrászokat, keramikusokat és bőrművészeket, közöttük 2-3 fiatal tehetség is lehetőséget kapott. A művésztelep egyik jellegzetessége, hogy ott rendkívül változatos alkotások születnek, az alkotók a modern ábrázolásoktól a hagyományosig változatos stílust képviselnek.

“Az alkotók minden évben egy adott témát dolgoznak fel, amit a művésztelep fővédnökével, Tuza Bélával közösen találunk ki. Az idén a téma a csavar volt, amit első hallásra megdöbbenéssel fogadtak a művészek, de lökést adott az alkotói fantáziának és rendkívül változatos, izgalmas festmények, szobrok születtek. Készült fatörzsek egymásba fonódását vagy a kezek összekapaszkodását ábrázoló alkotás vagy például ruhába öltözött női testen a fuvallatok csavarodó áramlásáról szóló festmény. A meghökkentő téma az idén olyan alkotásokra inspirálta a művészeket Békésen, amelyek a műterem magányában soha nem születtek volna meg” – emelte ki a festőművész.

A külföldi alkotók közül Csuta György kiemelte Alin Adilov üzbég festőt, aki ötödik éve alkot a táborban, művei az üzbég világ jellegzetes életét, izgalmas és különleges világát tárják elénk. Több éve vendég Békésen Paco Ariza festőművész Spanyolországból, akinek tájképei a mediterrán élet különleges érzésvilágát idézik. Slajf Sándor vajdasági festő kedves, bohócokat ábrázoló szürrealista alkotásai is érdekesek. Sok éve vendég Békésen Artur Braginszkij ukrán festő, akinek nőket ábrázoló alkotásai elismertek szerte a világban. A szerb Radule Boskovic most először volt vendég Békésen.

A magyar alkotók között békés megyei művészek is vendégei voltak a telepnek, többek között Várkonyi János, Szeverényi Mihály, Bende Róbert, Diószegi Bíró Ilona és Farkas László, Budapestről Győrfi András, Ribényi Csaba Alfonz, Lantos György, Tiszaújvárosból pedig Zjácz Tamás bőrműves vett részt a művésztelep munkájában.

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "Kiállítás Békéscsabán a Csuta Nemzetközi Művésztelep alkotásaiból" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*