Új állandó kiállítások nyílnak a Savaria Múzeumban, a Vasi Skanzenben és a Szombathelyi Képtárban

Fotók: savariamuseum.hu

Több új állandó kiállítás is nyílik idén a szombathelyi Savaria Múzeumban és annak tagintézményeiben, például a Vasi Skanzenben és a Szombathelyi Képtárban.

Az augusztus 20-án megnyíló állandó kiállítás a Vasi Skanzen területén található Csónakázó-tó partján álló malom három szintjén valósul meg A tudomány malma címmel.

A földszinten a Rába menti halászat emlékeit mutatják be Bárdosi János gyűjtéseire hagyatkozva, eredeti film- és hangfelvételeket felhasználva. Az első emeleten Bárdosi János munkájának sokszínűségét érzékeltetik, érintve a népi építészet, a népszokások, a népi gyógyászat és a népköltészet témakörét. A második emeleten pedig a Vasi Skanzen létrejöttének történetét, benne pedig Bárdosi János szerepét idézik fel.

Szintén állandó tárlatként nyílik meg szeptember 23-án a Szombathelyi Képtárban Geszler Mária Kossuth-díjas keramikusművész életmű-kiállítása, amelyhez a művész 50 kerámiát ajándékoz a városnak. Ezeken kívül az intézmény kerámiagyűjteményében, a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban és a Geszler-Garzuly család magángyűjteményében megtalálható alkotásokra épül majd a kiállítás.

A Múzeumok éjszakáján, június 24-én nyílik a Savaria Múzeumban Az ötvös című, szintén állandó kiállítás, amely a szombathelyi Berger és Németh ötvösdinasztiának állít emléket, és amelynek műtárgyait és festményeit a Németh család ajánlotta fel a múzeumnak.

A Savaria Múzeum gyűjteménye nemrégiben páratlan dokumentummal gyarapodott: megvásárolták a szombathelyi születésű Blau Márta kéziratos soá memoárját. A 63 oldalt kitevő, kockás füzetbe kézzel írt visszaemlékezés 1944. július 4-től idézi fel a történéseket, tárgyalja a deportálást megelőző helyi eseményeket, az Auschwitz-Birkenauban átélt szörnyűségeket, valamint az Allendorf-Münchmühle munkatáborban töltött időszakot és az 1945-ös szombathelyi visszatérést.