A kiskunsági Csaj-tótól a fehérvári hölgyekig – hétvégi programajánló

Egymást érik a remek programok a hétvégén: indulhatunk fiókalesre, nyit a Debreceni Tavaszi Tárlat, városi történelmi séta során fedezhetjük fel Székesfehérvár ikonikus nőalakjait és gyereknap lesz az óbudai buszgarázsban.

Nyit a 32. Debreceni Tavaszi Tárlat!

Május 20-án szombaton 32. alkalommal indul útjára a Debreceni Tavaszi Tárlat a Bényi Galériában. Az év elején kiírt pályázatra érkezett 187 alkotásból 65 mű került a kiállítás anyagába.

A Debreceni Tavaszi Tárlat idén festészeti alkotásokkal és plasztikákkal várja a látogatókat egészen június 20-áig. A kiállítás első benyomásra talán játékos alkotások válogatásának tűnhet, azonban mikor a szemlélő elfogadja a meghívást, és elmerül a látottakban, a sokszor vibráló színvilág és a mondanivaló súlya okozta feszültség taglózza le, szembesítve őt a drasztikus valósággal. Többdimenziós jelentésrétegeket és asszociációk sorát hámozhatja le a néző a Bényi Galéria legfrissebb, kortárs alkotásokból létrehozott tárlatán.

Fiókák a Csaj-tavon

Remek kirándulást szervez szombat reggelre a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. Mint írták, javában tart a fiókanevelés a Csaj-tó tórendszerén, a nádasokban hazánk szinte összes gémféléje költ, a sekélyebb részek tökéletes élőhelyet nyújtanak a gázló- és partimadaraknak, a mélyebb vizekben liba- és récefajok táplálkoznak. Ezeket a madarakat és fiókáikat láthatják azok, akik részt vesznek a kiránduláson.

Találkozó: 8:00 óra, Tömörkény, Tömörkényi halgazdaság.. Táv: 6 km. Időtartam: 4 óra. A túrával kapcsolatos kérdésekkel keresse a túravezetőt: Korom István ifj. (természetvédelmi őrkerület-vezető), 70/411-0958, koromi@knp.hu.

Nők-Nők-Nők – Belvárosi séta Székesfehérváron

„A nők nagyobb hatással voltak a történelemre, mint azt gondolnánk. Városunk említésekor elsőként Szent István király és Géza fejedelem jut eszünkbe, pedig számos erős nőalak is fontos szerepet játszott Székesfehérvár létrejöttében és kulturális életének alakításában. Sétánkon azoké a nőké lesz a főszerep, akik örökre bevésték magukat az utánuk következő generációk emlékezetébe. Megcáfolunk egy-két tévhitet és a városunk történelmét feltáró régészeti kutatások eredményeivel is megismerkedhetünk.” – így invitál szombat délelőtti sétára Székesfehérvár.

Találkozó helye: Tourinform Iroda előtt (Oskola u. 2-4) Részvételi díj: 1500 Ft/fő. Előzetes regisztráció szükséges, melyet elérhetőségeink valamelyikén (személyesen irodánkban, telefonon a 06-22/537-261 számon, e-mailben az idegenvezetes@szekesfehervar.hu e-mail címen) vagy a Regisztrálok gombra kattintva tehetnek meg.

Gyereknapi programokkal készül az óbudai autóbuszgarázsban a BKV

Május 20-án gyereknappal folytatódik a BKV járműtelepeinek nyíltnapsorozata, szombaton az óbudai buszgarázsba várják a családokat. A telephelyre látogatók testközelből nézhetik majd meg a mindennapi forgalomba kijáró, valamint a nosztalgia flotta számos darabját – áll a BKV Zrt. keddi közleményében.

Az autóbuszokon kívül megtekinthetők lesznek a BKV zavarelhárítási és egyéb járművei, de olyan különleges buszokkal is lehet majd találkozni, mint a lőbusz, a vasútmodellbusz vagy a BKV duplacsuklós játszóbusza. A gyermeknapi programban ezen túl műszaki és forgalmi vetélkedő, kisvonatbusz és gyermekfoglalkoztató is szerepel.

Az Ikarus 60-as nosztalgia busz körjáratban közlekedik majd a telephelyen, de lesz lehetőség kipróbálni egy tűzoltókocsi emelőkosarát és egy repülőgép-szimulátort is. A szakértők bemutatják majd a szerelőcsarnokot, ahol a mindennapokban az óbudai járműpark kisebb-nagyobb javítása, karbantartása zajlik, de olyan érdekességeket is lehet majd látni, mint a fék oktatófal, a hajtáslánc- és motorbemutató vagy a kijelzők programozása.

A Mercedes, Volvo és Ikarus oktató autóbuszok próbavezetésére online, előre lehet regisztrálni, de korlátozott számban az eseményen is fel lehet iratkozni. A tesztvezetéshez B kategóriás jogosítvány megléte, és a helyszínen annak bemutatása szükséges lesz.

A veterán és nosztalgia járművek iránt érdeklődőknek Trabant, Skoda, Lada és Wartburg versenyautók bemutatójával is készülnek. (MTI)