Új látványosságok a Budakeszi Vadasparkban

Harris-ölyvet röptet egy solymász a Budakeszi Vadasparkban MTI/Kovács Attila

Több új fejlesztéssel – madárröpdékkel, kifutókkal és foglalkoztató térrel – várja a tavaszi kirándulószezon kezdetére látogatóit a Budakeszi Vadaspark.

Szabó Péter, a Vadaspark igazgatója arról beszélt, hogy Budapest környékének egyik legkedveltebb ökoturisztikai célpontja a Budakeszi Vadaspark, amely évente kétszázezer látogatót fogad.

A mostani újdonságok közül a leglátványosabb a nyolc röpde és kifutó, amelyek 200 négyzetméteren – legmagasabb pontjain hatméteres belmagassággal – adnak otthont erdei madaraknak. Az új kifutó lehetőséget ad a Vadmacska fajmegőrzési program részeként a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közösen megmentett vadmacska-kölykök tartós elhelyezésére.

A bejárat mellett több mint 80 látogató befogadására alkalmas foglalkoztató tér épült, amely pihenő és étkező, de a környezeti nevelési programok helyszínéül is szolgál. Kiépült 200 méter úthálózat, a hozzá tartozó közmű és elektromos vezetékekkel, amely mintegy 15 ezer négyzetméterrel bővíti a látogatható területet. Igazi különlegességként említette az igazgató a tematikus játszóteret és tanösvényt, amely a méhek, darazsak fontosságára hívja fel a figyelmet.

A fejlesztések a Magyar Természetjáró Szövetség és a Vadasparkot fenntartó Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésével valósulhattak meg pályázati forrásból, amelynek a Vadasparkot érintő része 120 millió forint értékű. (MTI)