Újabb erdőtüzek pusztítanak a horvát tengerparton

Újabb erdőtüzek pusztítanak a horvát tengerparton

Vasárnap késő este óta erdőtüzek pusztítanak a horvát tengerparton, Zadar megyében, hétfőn pedig Hvar szigetén is tűz ütött ki.

A helyzet nehéz, mert a terep megközelíthetetlen, és az erős szél miatt “a dolgok kicsúsztak az ellenőrzés alól” – idézte Zeljko Sosát, a zadari tűzoltóság parancsnokát a N1 horvát hírcsatorna alapján a távirati iroda hétfőn. “Védjük a házakat, a szőlőket, a gazdasági objektumokat, de még mindig nem tudtuk megállítani a tűz továbbterjedését” – mondta. Lapunk is írt arról, hogy már júliusban is óriási erdőtüzek pusztítottak a horvát tengerparton.

Vasárnap este 20 és 22 óra között 10-15 helyen tört ki tűz Benkovac környékén. A hatóságok nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy szándékos gyújtogatás történt. A tűzesetek miatt hétfőn délelőtt lezárták a forgalom elől az A1-es autópálya Zadar és Sibenik közti szakaszát. Benkovácnál nyolc, Pirovacnál Zágráb irányába kilenc kilométeres autósor torlódott fel a fizetőkapuknál.

A tűzoltásba a hadsereg is bekapcsolódott. Időközben Hvar szigetén is tűz ütött ki, amelyet egyelőre tűzoltó repülőgépekkel és helikopterekkel próbálnak meg eloltani.

Június elseje óta a horvát légierő tűzoltó repülőgépeit 243 tűzesethez riasztották, 85-höz Sibenik-Knin megyében, 79-hez Split-Dalmát megyében, 62-höz Zadar megyében, 11-hez Dubrovnik-Neretva megyében és öthöz Lika-Senj megyében.

A repülőgépek az elmúlt két és fél hónapban 2100 órát repültek és 60 ezer 700 tonna vizet használtak el. 276 tűzoltót és katonát, valamint 38 tonna tűzoltásra alkalmas felszerelést szállítottak a helyszínre.

Legyél az első hozzászóló "Újabb erdőtüzek pusztítanak a horvát tengerparton" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*