Umbria biciklivel: a lassú utazás filozófiája

Umbria egy kis kontinentális vidék Olaszország közepén: szépsége Toszkánához hasonló, viszont vad, érintetlen és határozottan kevésbé ismert a külföldi utazók körében. Nagy irodalmi alakok, mint Hermann Hesse és Wolfgang Goethe mégis gyakran kutatták és írtak e tájról. Umbria mindig is az ökoturizmusra koncentrált. Azok, akik odalátogatnak, tudják, hogy ha meg akarjuk érteni ezt a csodálatos helyet, lassan kell keresztül utaznunk rajta: lóháton, túrázva vagy biciklizve.

Az Umbria&Bringa célja a turizmus lassú formájának előmozdítása a környéken. Több mint harminc bicikliútvonalat kínálnak Umbrián keresztül, hogy felhívják a figyelmet azoknak az időknek az „ősi hangulatára és érzületére, amikor egy utazás még komoly dolognak, egy testi és lelki kalandnak számított.” Ennek során a biciklizés utazási filozófiává válik.

Az utazás egykoron testi és lelki kalandnak számított

Umbria egy gazdag és spirituális vidék. Vallásuk szerint a helyi emberek sokfélék. Északon az etruszkok vidámságukról és barátkozó kedvükről ismertek. Umbria középső részén élnek az erdő visszafogott és félénk népei. Délen pedig Sabina fekszik, a katolikus szentek, úgymint Assisi Szent Ferenc, Nursiai Szent Benedek és Casciai Szent Rita spirituális régiója.

Sabina látképe

Az egyik bicikli út Spoleto kisvárosától Norciába vezet, egy öreg vasútvonalat követve és bükkfák, hegyek és ragyogó zöld rétek veszik körbe. Az útvonal Spoletóból, a lombardiai hercegek, Pinturicchio reneszánsz freskóinak és a Mount Luco legendás, szent erdejének gyönyörű középkori városából indul, ahol régen a szír hermiták (a Sivatagok Atyjai) rejtőzködtek, lelki elvonulásaik alkalmával. Ahogy Norciába érkezel, hallhatod a Bencés szerzetesek elragadó történeteit. A szerzetesek a világ minden tájáról gyűltek össze, hogy imádkozzanak, meditáljanak, Szent Benedek alapelveit követve. Szabadidejükben saját sörüket főzik: ut laetificet (hogy felvidítsák a lelket). Norcia a fekete szarvasgomba régiója, a hely, ahol a szarvasgomba-gyűjtők élnek, oldalukon hűséges kutyáikkal.
Ez egy mélyen vallásos és babonás vidék. Nem ritka, hogy olívaolaj-sajtolók falaira akasztott feszületeket látunk, melyekkel a gonosz hatását űzik el, míg December 9-én az elkötelezett katolikus imádkozók lángoló fáklyákkal és máglyákkal világítják ki Norcia utcáit, hogy megvilágítsák az utat a Loretói Szüzet követő angyalok számára.

Norcia központjában

Umbria az extra szűz olívaolajról is híres. Állítólag olyan az illata, mint a frissen vágott fűnek és fának, míg Dél-Olaszországban olyan, mintha meleg, Nap érlelte paradicsomot szagolnánk. A Sibillini-hegységen keresztül fut egy másik érdekes bicikliút, az Appenninek részeként. Ez egy sokkal ezoterikusabb és spirituálisabb útvonal, mely Nursiából vezet fel a Castelluccio di Norcia-fennsíkra.
A Sibillini csúcsok vad és sivár töredékei egy hatalmas prérit ölelnek körbe, ahol a bárányok és lovak szabadon legelnek. Ez az óriási mező Olaszorország leghíresebb helye, ahol a tavaszi virágzás látható. A fű egybeolvad a sárga lencsevirágokkal, piros pipacsokkal, fehér margarétákkal és kék liliomokkal.

Bringázás a Sibillini-hegységben

A legenda szerint a szépséges Sibilla, aki a pogány hitvilágban a krisztusi Szűzanya tündéri versenytársa, a Római Birodalom keresztény hitre való áttérése után ezekben a hegyekben talált menedéket. E szakadékok mélyén lapul a szellemidézők rituáléinak titka továbbá démonok és sokféle ezoterikus energia. Azt mondják, esténként a jósnők leereszkednek a hegytetőről a Castelluccio-síkságra. A Hold alatt táncolnak, hosszú hajuk meztelen, fehér istennő testükre omlik, hogy elrejtse a kecskepatákat. Egy másik legenda szerint, Pilátus testét, a római megbízottét, aki halálra ítélte Jézus Krisztust, ezek a szurdokok nyelték el.

Umbria egy olyan hely, melyet meg kell hallgatni, érteni és lassan felfedezni. Egy umbriai utazás a tűz körül töltött éjjelekből áll, régi legendákat hallgatva és felfedezve a lassú utazás filozófiáját.
Az utazás optimális időpontja: áprilistól novemberig, a legmelegebb hónapokkal: júliussal és augusztussal.

Az Il Casale degli Amici parasztház

Szállás: Az Il Casale degli Amici parasztház, ha helyi hangulatot keresel, vagy a Relais Chateau de Champeaux, ami inkább luxus kategória.

Megközelítés: Repülj Rómába, ahol autót bérelhetsz (másfélórás út) vagy vonattal is utazhatsz a Perugia Fontivegge állomásig.

Mayer Kitti,

SZTE Kommunikációs-és Médiatudomány Szak

(Az összeállítás az alábbi írás alapján készült: http://www.thetravelmagazine.net/i-4935–umbria-by-bike-slow-travel-philosophy.html)

Legyél az első hozzászóló "Umbria biciklivel: a lassú utazás filozófiája" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*