Utazás a csillagok között, túra a nap nyomában – hétvégi programajánló

Fotó: Aggteleki Nemzeti Park

A csillagok ritka együttállása miatt most különösen érdemes felkeresni a Svábhegyi Csillagvizsgálót, de remek programnak ígérkezik az aggteleki naplemente-túra, és az esti állatkerti kirándulás is a Szegedi Vadasparkban.

Svábhegyi csillagles

Csütörtökön, a naplemente után közvetlenül a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a holdsarló és a Regulus nevű csillag mind egy bolyban lesznek megfigyelhetők a nyugati horizont felett. A nem mindennapi ötösfogatot még szombaton, a Svábhegyi Csillagvizsgáló Csillagkapu eseményén is meg lehet tekinteni – közölte az obszervatórium.

Elsőként minden bizonnyal a ragyogó Vénuszt lehet majd látni az égbolton, majd a Vénusszal egy magasságban a Merkúr fog derengeni. A Mars a másik két bolygónál több mint öt fokkal magasabban helyezkedik majd el. A vörös bolygó a Vénuszhoz hasonlóan egy hosszú és látványos megfigyelhetőség után ezekben a hetekben egyre halványabb lesz és végül a napnyugta fényeibe veszik – olvasható a közleményben.

Fotó: svabhegyicsillagvizsgalo.hu

Mint írják, a Marssal egy vonalban, dél felé a gyönyörű, pengeéles holdsarlót lehet majd megcsodálni. Csütörtök este a teljes látható felének mindössze 8 százalékát, pénteken már 14 százalékát, szombaton pedig 21 százalékát világítja meg a napfény. A növekvő holdsarló igazából az ötösfogat egyetlen olyan tagja, amely a napok során egyre magasabbra kúszik, és nem nyeli el lassan a Nap fénye.

A tájékoztatás szerint a Svábhegyi Csillagvizsgáló szombati Csillagkapu eseményén is ez az ötösfogat lesz a napnyugta kiemelt célpontja. Az érdeklődőknek érdemes korán, már 19 óra körül megérkezni, hogy a tetőterasz adta horizontot kihasználva megpillanthassák ezt az égi látványosságot.

A Vénusz bolygó alig 13 százalékos, csillogóan fényes sarlója több helyszínen is megtekinthető lesz 20 óráig. A Hold sarlójának részleteit is megvizsgálhatják az érdeklődők a közelgő este során. A sötétedés beálltával a fent említett égitestek lenyugszanak és az est főszereplője a nyári Tejút lesz – olvasható az összegzésben.

A közlemény szerint a látványos együttállás megfigyelésén kívül több interaktív programmal is várja a Svábhegyi Csillagkapu a látogatókat. A Téridő Trambulinon száguldó üveggolyókkal például a bolygók és a csillagok mozgását modellezik. A Bolygószimatoló Laboratórium lombikjaiba zárt ‘űrparfümöket’ megszagolva bárki a Naprendszer egzotikus égitestjein érezheti magát. A Meteoritvizsgálat programon mikroszkópokkal vizsgálhatják a látogatók a meteoritok szivárványszínben pompázó kristályait, és a meteoritgyűjtemény több darabját is kézbe vehetik. A Spektrum Zónában pedig fényhajlító eszközzel is találkozhatnak az érdeklődők.

Akik a megfigyeléshez további információt szeretnének, a Stellarium online planetáriumprogramban (www.stellarium-web.org) a megfigyelőhely és a dátum beírásával maguk is beazonosíthatják, mit merre keressenek lakóhelyükön.

Naplemente túra

„A Baradla-tető Aggtelek térségének magaslata. A nappali forróság után enyhébb időben, a naplemente fényeivel színezve gyönyörködhetünk az Aggtelek környéki tájban és ismerkedhetünk annak történetével, élővilágával, néprajzával.” – olvasható az Aggteleki Nemzeti Park ajánlójában, amelyben július 22.-én 18.30-tól induló túrára hívnak.

INFÓ Helyszín: Aggtelek, Baradla-tető. Találkozó: Aggtelek, Baradla-barlang fogadótérsége, jegypénztár előtt. Hossza, időtartama: 4 km, 2 óra. A túra előzetes bejelentkezéssel (legkésőbb július 21-ig) indul, min. 5 egész jegy megváltása esetén. A részt vevők maximális létszáma 30 fő. Részvételi díj: 3000 Ft/fő – teljes árú, 2000 Ft/fő – kedvezményes Információ: Információs Iroda – Aggtelek, +36 48 503 000, informacio@anpi.hu, www.anp.hu

Késő esti programokkal várják a látogatókat a Szegedi Vadasparkban

Különleges esti programokkal várják szombaton a Szegedi Vadasparkban a látogatókat. A Szegedi Vadaspark legnépszerűbb nyári programja az esti állatkerti túra. Szürkület idején és napnyugta után sejtelmesebb, misztikusabb az erdő, ahol számos kifutóban még este is kinn tartózkodnak az állatok.

Más állatkertekhez képest a szegedi séta különlegessége, hogy a vadaspark 45 hektáros területe változatos élőhelyekkel számos vadon élő állatnak is otthont ad. Az ott lakó őzek, vízimadarak, hattyúk napközben, amikor a látogatók járják a park útjait, ösvényeit, elhúzódnak az emberek közeléből, de a sötétben előmerészkednek.

A kora este kezdődő programokon a Természetvédelmi Oktatóközpontnál “nemszeretem” állatokkal ismerkedhetnek a vendégek, a vállalkozó szelleműek akár kígyót is simogathatnak.

Fotó: Szegedi Vadaspark Facebook-oldala

Az Elefántház és a Tanyabemutató közötti erdei ösvényen éjszakai rovarmegfigyelésre várják az érdeklődőket. Az ízeltlábúakat speciális eszköz csalogatja majd a látogatókhoz, így akár közelről is megismerhetik a vadasparki erdő ízeltlábú lakóit, amelyekről a szakemberek a meghatározásukon túl sok érdekességet is mesélnek.

Nem maradnak el az esti látványetetések, állatbemutatók sem: elsőként az oroszlánok kapnak vacsorát, majd a borjúfókák tornája következik, melyet az elefántok vegetáriánus partija követ, végül pedig a barnamedvék késői lakomája látható – írták.

Az esti programok zárásaként a Szegedi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzszimulációs-bemutatója látható, amelynek szünetében tűzzsonglőrök lépnek fel.