Utazási szokások: egyre kevesebb készpénzt viszünk külföldre

Idén külföldre a magyarok 32 százaléka tervez utazni, közülük 83 százalék jelezte, hogy utazása során bankkártyával vagy okos eszközzel kíván fizetni – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője, Sármay Bence az utazási és az azokhoz kötődő fizetési szokásokat vizsgáló felmérésüket.

Mint mondta, a felmérés eredménye alapján a régióban a magyarok állnak az élen a digitális fizetés használatában. Közölte, hogy a külföldre utazó magyar turisták fő úticéljai között első helyen áll Horvátország, amit Olaszország, Ausztria és Görögország követ.

A régió 8 országára (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia, Szlovénia, Horvátország, Bulgária) kiterjedő felmérést a Visa megbízásából a Kantar kutatócég végezte el. Az idén márciusban készült reprezentatív kutatásba minden érintett országban a 18-65 évesek közül 1000 embert vontak be

Sármay Bence rámutatott, a külföldi utat tervező magyarok csaknem 50 százaléka nyilatkozta, hogy utazási terveitől sem az infláció, sem a megélhetési költések emelkedése nem tántorítja el.

A felmérésből az is kiderült, hogy minden második magyar az utazására személyenként 200-600 euró között tervez költeni, ebben az összegben benne van a szállás, az étkezés és a költőpénz is.

A Visa Magyarországért felelős területi vezetője szólt arról is, hogy a magyar utazók 57 százaléka ugyanazt a fizetési kártyát tervezi használni külföldön, mint belföldön. Magyarországon a válaszadók 66 százaléka a kényelmet, 57 százalékuk a gyorsaságot, 53 százalékuk pedig a biztonságot említette a bankkártyás fizetés előnyei között.