Utazásszervező csődje után óvatosságra int a szakmai szövetség

Az egzotikus utazásokat hirdető Lagun Travel közelmúltbeli csődje miatt fokozott körültekintésre hívja fel a figyelmet a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ).

Az utazások számának jelentős növekedésével fokozott körültekintésre hívja fel az utazók figyelmét a szervezet. Mint azt a MUISZ közleményében írta az újabb figyelmeztetés aktualitását az egzotikus utazásokat Lagun Travel néven hirdető külföldi vállalkozás csődje adja, ami nem rendelkezett magyarországi, Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) által kiadott bejegyzési számmal, és a magyar jogszabályoknak megfelelő vagyoni biztosítékkal sem.

„Fontos elkerülni a leginkább közösségi médiában hirdető, magukat utazási szakértőként feltüntető, utazásokat jogosulatlanul szervező egyéni kezdeményezéseket. Csak olyan utazási irodával utazzunk, amelyik a BFKH által kiadott regisztrációs számmal rendelkezik.” – hívta fel a figyelmet a MUISZ. A regisztrációs számot itt lehet ellenőrizni.

Egy esetleges fizetésképtelenség esetén az érintett utasok hazaszállítására és az itthon maradottak kártalanítására az irodák vagyoni biztosítéka nyújt fedezetet, melynek jogszabályban meghatározott összegét a hatóság rendszeresen ellenőrzi. A MUISZ arra is felhívja a figyelmet, hogy a részvételi díj fizetése előtt az utas körültekintően olvassa el az utazásszervező általános szerződési feltételeit.