Úticél felnőtteknek: Épernay, a pezsgők fővárosa

Château Perrier:, Bor- és Archeológiai Múzeum

A városban és közvetlen környékén mintegy harminc pezsgőgyár működik a nemzetközi hírű cégcsoportoktól kezdve a kisebb családi üzemekig.

Különböző méretű üvegek a 2 decistől a 30 literesig a múzeumban

A „champagne” elnevezés használati jogának szigorú előírásait betartva, együttesen évente 300 millió üveg pezsgőt termelnek. A különböző márkák minőségéről magunk is meggyőződhetünk, ha végigsétálva a város legnevesebb és legelegánsabb sugárútján, az avenue de Champagne-on, végigkóstoljuk a számtalan pincészet, étterem és bár változatos kínálatát. Az első pezsgőüzemek a XIX. század második felétől indultak jelentős fejlődésnek, és ebből az időből származik a sugárút kialakulása is, amelynek egyik oldalán a ma is használatos és látványos ipari épületek, a másikon pedig a változatos építészeti képet mutató, többségében eklektikus stílusú magánpaloták sorakoznak, köztük a Mercier, a Moët&Champon és a Pol Roger cégeké.

A legimpozánsabb a Városháznak otthont adó és 1919 óta a város tulajdonát képező palota, amelyet az 1850-es években Victor Moët építtetett lánya számára. Kívülről elsősorban monumentalitásával, valamint francia és angol kertet is magába foglaló parkjával hívja fel magára a figyelmet. Belépve a versailles-i kastély mintájára kialakított csarnokkal, díszes termekkel találkozunk, akárcsak a másik hasonlóan nagyméretű és XIII. Lajos stílusú Château Perrier-ben, amelyben a Musée du Vin de Champagne et d’Archéologie régionale működik.

Pezsgőtorony

Ez utóbbi dísztermeit, faburkolatos és aranyozott falaival, intarziás parkettájával – a nehezebben és csak sokkal drágábban bérelhető Elysée- palota és versailles-i kastély termeit helyettesítendő – gyakran veszik igénybe filmforgatásra. A múzeum egyrészt a borkészítés folyamatát, régi eszközeit mutatja be, másrészt itt található Franciaország második leggazdagabb archeológiai gyűjteménye.

Az egykor tenger borította vidék krétaszerű, ásványi anyagokban gazdag mészkő talaja kiválóan konzervált leletek tárháza, ugyanakkor a különleges minőséget szolgáltató szőlőtermesztés egyik meghatározó eleme is. Ennek a könnyen faragható kőzetnek köszönhetően alakulhatott ki nagyrészt kézi munkával a föld alatt rejlő mintegy 110 kilométernyi pincerendszer is. Kihagyhatatlan látnivaló a „Belle époque”-ban épült Villa Perrier-Jouët, ahol az Art Nouveau legnagyobb francia magángyűjteményét csodálhatjuk meg, többek között Majorelle bútorait, Emile Gallé üvegtárgyait és Rodin híres Örök tavaszát.

A városban és környékén számos cég kínál pincelátogatást, melynek során megismerkedhetünk a pezsgőkészítés bonyolult folyamatával és kóstolót kaphatunk cég pezsgőiből. E pincészetek egyike a család hatodik generációja által vezetett Boizel, amelynek pincéjében „kincsként” őrzik azt a néhány palack pezsgő, amelyet őseik 1834-ben készítettek.

A Castellan fermentáló tartályai és a pincéjében érlelődő pezsgőspalackok sokasága mellett a legkülönlegesebb látnivaló a bámulatba ejtő, mintegy 10 ezer darabos pezsgőcímke gyűjtemény és a tárolására kialakított helyiség. Mindenképpen érdemes megkóstolni a helyi cukrászok védjegyzett, és csak ezen a vidéken kapható kreációját, a Le moelleux champenois–t, az „utazók süteményét”, ami két hétig is friss, ízletes marad és csomagolása is alkalmassá teszi hosszabb utaztatásra.

Castellan: A pezsgőcímke gyűjtemény szobája

A luxus szállásoktól, mint amilyen például a L’Impérial de Dom Pérignon, az olcsó magánszállásokig bőséges választék áll a turisták rendelkezésére. Aki szereti a pezsgőt, annak Épernay-ben egyedülálló élményben lesz része, aki pedig nem, az lehet, hogy a látogatás végére megkedveli. Amennyiben gyerekek is vannak a társaságában, a hely nekik is tartogat látnivalót: hőlégballonon emelkedhetnek a magasba, jól fogják érezni magukat a fiatalok számára is izgalmas múzeumba, és páratlan élményben lehet részük a Cave des Coquilles-ban, egy föld alatti geológiai kiránduláson.

A Moët & Chandon egyik, art-déco stílusù ipari épülete az 1920-as évekből

A vidék felnőttek és gyerekek számára is érdekes, különlegesen szép XIX. századi épületeket és szőlőskertek, varázslatos pincelabirintusokat, az Unesco Világörökség egyik „gyöngyszemét” ismerhetik meg az Épernay-be látogatók.

Fotók Cserba Julia