Varázsos Pepi-kert és a Mini Magyarország

Fotó: Mini Magyarország

Most, a mindenhol mindent bezáró időben nehéz olyan helyet találni, amelyet szabadon látogathatunk. Szerencsére azért akadnak még szabad helyek, ilyen például Szarvason a Holt-Körös partján elterülő Szarvasi Arborétum és a Mini Magyarország Makettpark, amely akár kétnapos családi program is lehet.

Fotó: Kugyeláné Décsei Mónika

A Szarvasi Arborétum közismertebb neve: Pepi-kert. Az elnevezést a történelemben kell keresni, ugyanis az olasz eredetű Bolza család egyik leszármazottját, az ifjabb Bolza Józsefet becézték Pepinek. A 82 hektáros arborétumból 65 hektár látogatható, a világ számos tájáról származó több mint 1600 fa- és cserjefajt láthatunk, közülük összesen 19 védett faj él. A dendrológiailag értékes növények között megtalálhatjuk itt a Szomorú japánakác, a Páfrányfenyő, a Japán juhar, a Vasfa, a Mocsárciprus, a Virginiai varázsmogyoró és a Liliomfák számos egyedét.

A mozgássérültek számára kerekes kocsival is bejárható útvonalat alakítottak ki az arborétum központi részén 1000 méteren, valamint a Parkerdő irányában 2500 méteren, a Bolza Mariette sétányon. Aki nem szeretné négylábú kedvencét otthon hagyni, elhozhatja, persze kell a szájkosár és a póráz. Erdei úton és szilárd burkolaton is sétálhatunk. A Kék páva India nemzeti madara, séta közben bárhol találkozhatunk velük.

Fotó: Kugyeláné Décsei Mónika

Meghatározó az állatvilág is, hiszen a több ezer fajból és változatból álló angolpark közelében természetközeli élőhelyek is találhatók. Sétánk során találkozhatunk a pávák mellett őzekkel, mókusokkal, mezei nyulakkal és egy emu-párral is, Emmával és Karesszel a Varázstanya udvarán. Az óriás Hegyi mamutfenyő az első európai példányok közé tartozik, magas, vörösesbarna kérgű növény törzskerülete 5,5 méter. A vendégház mögött egy nagyon szép fa játszótér várja a családokat.

A hely állandóan változik, a fejlesztések során új élményelemekkel bővült az Arborétum, mert ökojátékparkot, egy bibliai gyógynövény-, és fűszerkertet, meditációs teret és egy új rendezvény színteret alakítottak ki a kert északi részében, amely a jövő év tavaszától csoportosan látogatható lesz.

Fotó: Kugyeláné Décsei Mónika

Egy arborétumban természetesen van tanösvény is, de kevés az olyan, ahol vízen „járhatunk”, itt az 1,5 kilométeres vízi tanösvény az Arborétum hosszában a Kákafoki-holtágon kenuval, kajakkal járható be. Megismerkedhetünk a hajókikötőben a régi Bolzai víztoronnyal, amely már a Bolza gróf idejében is állt a Holt-Körös partján és a kikötőben.

Mini Magyarország

Aki még soha nem látta a Kecskeméti Cifrapalotát felülről, a Pécsi Dzsámit közelről, akinek eddig kimaradt a Fertődi Kastély, nem hallotta még a visszhangot a Tihanyi Apátságnál, nem emlékszik pontosan, kiknek a szobrai állnak a Hősök terén, vagy megnézne egy csatajelenetet az egri várban, annak a Mini Magyarország a tökéletes kirándulóhely.

Fotó: Mini Magyarország

A történelmi Magyarország és egyben a Kárpát-medence mértani közepén, Szarvason, a Pepi-kertben található hazánk egyetlen interaktív makettparkja, a Mini Magyarország, ahol már közel száz híres épület miniatűr mását lehet megcsodálni.

A részletgazdag makettek között már nemcsak az ország, de a Kárpát-medence ismert épületei is ott vannak, jelenleg a mai magyarországi maketteken kívül: Erdély, Felvidék, Kárpátalja és Őrvidék-i tájakról is vannak makettjeik.

A hazai vasúttörténet hőskorát megidéző, közel tucatnyi vasútállomás között több mint 600 méternyi mini vasúti sínen, alagutakon, hidakon, viadukton átkelő mini mozdonyok közlekednek – melyeket a látogatók indíthatnak gombnyomással.

Fotó: Mini Magyarország

Közel száz épület, vasút- és hajómakett minden apró részletében kidolgozott mása megtalálható a Mini Magyarország makettparkban. A mini Balatonon és Dunán ringatózó vitorlások, gőzhajók, valamint a gombnyomásra megszólaló épületek mindenkinek különleges élményt jelentenek.

Fotó: Mini Magyarország

Megtalálható a csíksomlyói kegytemplom és kolostor, a vajdahunyadi vár, a segesvári óratorony, a marosvásárhelyi városháza, a törcsvári kastély épülete, valamint a gyimesbükki vasútállomás is.

Az állomásokon a felejthetetlen szignált, és Szalóczy Pál hangját lehet felismerni, és mint az „igaziból” a Jáki templomból itt is gregorián dallam, a mini Pécsi Dzsámiból a müezzin imára hívó hangja hallatszik.

Mindenképpen érdemes erre a csodás helyre elmenni, felejthetetlen élmény gyerekek és felnőttek számára.