Várja a turistákat Marija, Málta első virtuális turisztikai informátora

A VisitMalta a napokban mutatta be Marijat, az első virtuális máltai polgárt, a Turisztikai és Fogyasztóvédelmi Minisztérium által szervezett „2030-as digitális turisztikai tervekről” szóló konferencián. A virtuális informátor tökéletes szinergiában fogja össze a mesterséges intelligencia végtelen lehetőségeit, melyeket egy olyan új modellbe építették be, amin keresztül mindenki könnyen, rengeteg Máltára vonatkozó információhoz férhet hozzá.

Marija egy interaktív, mesterséges intelligencia által vezérelt virtuális lény, amely készen áll arra, hogy segítsen minden turistának, aki többet szeretne megtudni Málta gazdag történelméről és mindenről, ami a máltai szigeteken történik. Még csak egy hónapos, és még csak most lépett a tanulás útjára, de ez a tudásbázis idővel bővülni fog, és egyre jobban megismeri és megérti Máltát. Marija mobilalkalmazáson is elérhető lesz, több nyelven is, hogy bármely helyszínen megkönnyítse a látogatók tájékozódását. Ennek a technológiának köszönhetően Marija képes lesz valós időben kommunikálni és válaszolni minden kérdésre, és képes lesz egy-két viccet is elsütni.

Marijaban a művészet és a tudomány keveredik, aprólékos, kreatív folyamaton keresztül épül fel. A VisitMalta a Reimagne A.I.-vel együttműködve több száz 2D mesterséges intelligencia által generált modellt hozott létre, amelyeket végül egyetlen képre szűkítettek. Ezt a képet aztán 3D-ben keltették életre, hogy Marija egy tipikus máltai nőnek tűnjön, akinek jellegzetességei és vonásai a mediterrán szigethez kapcsolódnak. A nyelv is döntő szerepet játszott a fejlesztési folyamatban. A máltai szavak kiejtésének és a szókincs sajátosságainak figyelembevételére egy speciális lexikonrendszert építettek ki, ami megfelel egy tipikus máltai beszédstílusnak.

Málta turizmusért felelős minisztere Clayton Bartolo a konferencián elhangzott beszédében kiemelte, hogy a 21. századi technológia integrálása a máltai turizmusba előremutató ebben a felgyorsult világban. A Földközi-tenger közepén, az egykor kopár sziklaként ismert terület ma már nemcsak Európa egyik legjobban teljesítő gazdasága, hanem egyre esélyesebb arra, hogy a digitalizáció éllovasává váljon a nemzetközi porondon.

Johann Buttigieg a VisitMalta vezérigazgatója hozzátette, hogy a VisitMalta úgy tekint erre a projektre, mint egy újabb lehetőségre a máltai turisztikai termék fejlesztése érdekében, ami által még relevánsabbá vállhat a szigetország a 21. században.

„Marija egy célirányos és interaktív, mesterséges intelligencia által vezérelt virtuális lény, mely Máltát a következő generációk számára is attraktív, élményekben gazdag célponttá fogja tenni. Ő a tökéletes „elbeszélő”, akin keresztül megismerhetjük Máltát és történetét, amellett, hogy értelmes módon kapcsolatba is léphetünk vele. A mesterséges intelligencia a történetmesélés jövője, és Málta ebben is élen jár” – mondta David Usher, a Reimagine AI elnöke.