Véget vetne a fapados légitársaságok kézipoggyász-trükkjeinek az EU

Az európai parlamenti képviselők a kézipoggyászok méretére és az árképzésére vonatkozó következetes uniós szabályok mellett érveltek.

Az Európai Parlament képviselői szerint a légitársaságok eltérő szabályozása a megengedett poggyászra vonatkozóan rejtett díjakat eredményez, és megnehezíti az árak összehasonlítását. Emellett, ha az utasok különböző légitársaságokat vesznek igénybe, vagy változtatniuk kell a terveiken, az ellentmondásos szabályok zavart okoznak.

A képviselők hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi uniós légiközlekedési jogszabályok felülvizsgálata során az Európai Bizottságnak teljes mértékben végre kellene hajtania az Európai Unió Bíróságának vonatkozó ítéletét. A Bíróság megállapította, hogy a légitársaságok nem számíthatnak fel felárat a kézipoggyászért, “feltéve, hogy az ilyen kézipoggyász megfelel az ésszerű követelményeknek súlya és méretei tekintetében, és megfelel az alkalmazandó biztonsági követelményeknek”.

A képviselők szerint az új jogszabályoknak más rejtett költségekkel is foglalkozniuk kellene, például az üléskiosztással kapcsolatos díjakkal.