Végrehajtotta szűzrepülését az orosz Il-114-300-as utasszállító

Végrehajtotta szűzrepülését az Il-114-300-as turbópropelleres orosz urasszállító a Moszkvához közeli zsukovszkiji repülőtérről – közölte szerdán a Rosztyeh orosz állami vállalat.

A repülés során a motor üzemmódjait, a repülőgép stabilitását és irányíthatóságát, valamint rendszereinek működését tesztelték. A repülőgépet orosz TV7-117SzT-01 típusú hajtóművekkel szerelték fel, amelynek gyártója az orosz Egyesült Hajtóműépítő Vállalat (ODK).

Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter kijelentette, hogy az utasszállító sorozatgyártása a tervek szerint a tanúsítvány 2022-re várt megszerzése után kezdődik, és 2030-ig száz darabot fognak legyártani belföldi és külföldi megrendelőknek. Szergej Csemezov, a Rosztyeh vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az Il-114-300-asnak nincsenek nagy igényei a repülőterek felszereltségi szintjét illetően, Észak-Oroszország, Szibéria és a Távol-Kelet zord körülményei között is működőképes, és optimális utastér-kapacitásának köszönhetően a regionális közlekedés fejlesztésének alapjárművévé válhat.

Az Il-114-300-as az Iljusin tervezőiroda által a nyolcvanas években kifejlesztett Il-114-100-as utasszállító korszerűsített változata, amely 70 utas vagy 7 tonna rakomány szállítására alkalmas regionális útvonalakon. Vlagyimir Putyin elnök még 2014-ben rendelte el a modernizált Il-114-es gyártásának megszervezését, de a munkálatok határidejét azóta többször kitolták. Manturov 2018 végén arról beszélt, hogy az értékesítést 2022-re tervezik megkezdeni. (MTI)