Vicenza, a művészetek, a kultúra, és az építészet otthona

Dino Secco, a Vicenza vidék igazgatásának elnökhelyettese és turisztikai tanácsosa elmondta: a 800 ezer lakosú várost a régi kézművesség tette Európa egyik legjelentősebb aranyműves centrumává, ahol napjainkban is kétszáz tonna ilyen nemes fémet dolgoznak fel. A város egyedülálló megjelenését pedig az egyik leghíresebb olasz építésznek, a XVI. században élt Andrea Palladionak köszönheti, akinek épületei, valamint kastélyai, döntő hatást tettek az építészet fejlődésére.

A látnivalók közül kiemelkedik a Teatro Olimpico, Vicenza szimbóluma, a város színháza, amely építészetileg ötvözi a romantikus, gótikus, reneszánsz és barokk stíluselemeket. Ezen túl az idelátogató gyönyörködhet a reneszánsz mester olyan további kiemelkedő műveiben, mint a Bazilika, a Palazzo Valmarana, a Villa Rotonda. Ezek a klasszikus szépségű alkotások 1994-96 óta az UNESCO világörökség részei. A látogatást időszerűvé teszi, hogy kiállításon emlékeznek meg Andrea Palladio munkásságáról, és az 500 éve született Jacopo Bassano, zseniális festőről.
 

A művészeti és építészeti értékeken túl a város büszke a gasztronómiájára a borászataira, sajtjaira, valamint az olaszok puliszkájának számító polentára. Aki igazi gasztronómiai különlegességekre vágyik, annak érdemes felkeresni a Le Risorgive éttermet és megízlelni a tradícionális Palladio menüt, amit az 1500-as évek tipikus ételeiből összeállított, évszakonként változó ételsor.
Sonia Capitanio kereskedelmi tanácsos hozzátette: Vicenzában és környékén az állami és a magáncégek összefognak azért, hogy a vidék értékeit megismertessék a turistákkal. Hiszen Vicenza mellett olyan helyek várják még az utazót, mint Bassano Nove, Marostica, Breganze.
A természetet kedvelők ellátogathatnak a Berici dombokra is, ahol antik katonai erődök bukkannak fel. A környező hegyek pedig a téli és nyári sportok széles választékát kínálják. A marosticai kastély különleges nevezetessége a korhű ruhába öltözött statisztákkal, kétévente megrendezet sakk parti, amely idén szeptember 10-12. között került megrendezésre.
 

A város és környéke ráadásul igen könnyen megközelíthető vonattal, busszal, személyautóval, hiszen Velence, Verona alig 50 kilométerre, fekszik Vicenzátol.
Oscar Zago a Vicenzai Szállodások képviseletében elmondta, a vidéken a legkülönfélébb igényeket kielégítő szállodák és szálláshelyek várják a turistákat. Akik közül tavaly több, mint kétmillióan látogattak el Olaszország eme felfedezésre váró vidékére.

Legyél az első hozzászóló "Vicenza, a művészetek, a kultúra, és az építészet otthona" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*