Visszakerült a szerb állam tulajdonába az Air Serbia

Visszavásárolta a szerb állam az Air Serbia összes részvényét az abu-dzabi Etihad Airwaystől, így hétfőtől a szerb légitársaság 100 százaléka az állam tulajdonában van.

Sinisa Mali szerb pénzügyminiszter elmondta: az Etihad saját üzletpolitikája miatt döntött az eladás mellett. A miniszter egyben reményének adott hangot, hogy a szerb állam továbbra is sikeresen tudja majd irányítani az Air Serbiát.

Korábbi tájékoztatások szerint a szerb légitársaságnak tavaly több mint 2,76 millió utasa volt, ami 73 százalékos növekedést jelentett a koronavírus-járvány okozta lezárásokkal küzdő 2021-es évhez képest. A vállalat 2022-ben három légikikötőjéből – Belgrádból, Nisből és Kraljevóból – összesen 31 420 járatot indított. Emellett tavaly 15 új úti céllal, és hét új repülőgéppel bővült a szerb légitársaság kínálata.

A vállalat közlése szerint a koronavírus-járvány kitörése óta 2022-ben először tudott profitot termelni az Air Serbia, a nyereség tavaly elérte a 21 millió eurót (7918 millió forint).

Az Etihad Airways 2013-ban vásárolta meg a szerb JAT légitársaság 49 százalékát, és abból létrehozta az Air Serbiát, új árakat és új útvonalakat kínálva az utazóknak. 2020-ban a szerb állam további részvényeket vásárolt, az Etihad részesedése az utóbbi három évben közel 17 százalékos volt. (MTI)