Viszlát roaming-díj!

Olcsóbb és nyugodtabb lesz az idei európai vakáció: június 15-től bárhol az Unión belül roaming felár nélkül lehet mobilozni, SMS-t írni és internetezni.

Június 15-től megszűnnek a roamingdíjak az Európai Unióban, így a távközlési cégeknek belföldi díjakért kell mobilszolgáltatást biztosítaniuk az unión belül időszakosan külföldre utazók számára. Mindez azt jelenti, hogy az EU-n belül felárak nélkül, a hazai díjszabás szerint lehet mobiltelefonról hívást kezdeményezni és fogadni, SMS-t írni és internetezni.

Az új feltételek érvényesek az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is. Az EU-roaming ugyanakkor nem terjed ki az unión kívüli európai államokra, így például Svájcra, vagy a szomszédos országok közül Szerbiára és Ukrajnára. Nem vonatkozik a roaming a magyarországi hálózatról külföldi számra indított hívásokra sem, ez utóbbi nemzetközi hívásnak számít.

A változtatás, ahogyan azt már többször is megírtuk,  a külföldre utazó turistákat, az időszakosan külföldön dolgozókat és tanulókat, illetve a határ menti ingázókat is érinti, és egyaránt vonatkozik az előre fizetős kártyákra és a havidíjas előfizetésekre.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tájékoztatójában azt írta, a felhasználóknak nem kell semmit sem tenniük, minden telefonszolgáltatónak a belföldi díjaknak megfelelő áron kell a szolgáltatást nyújtania azoknak az ügyfeleinek, akik az Európai Unión belül időszakosan külföldre utaznak

Viszlát roaming-díj!

Annyiért telefonálunk és netezünk Európában, mint itthon

Tehát külföldön is a hazai díjszabás szerint lehet majd telefonálni, üzenetet küldeni és fogadni, internetezni. A változtatás a külföldre utazó turistákat, az időszakosan külföldön dolgozókat és tanulókat, illetve a határ menti ingázókat is érinti. A kedvező feltételek mindenkire érvényesek, az előre fizetős kártyásokra és a havidíjas előfizetőkre is.

Sokan nyernek a roaming eltörlésével

A hírközlési hatóság szerint június közepétől összességében 2,4 millió magyar felhasználónak lehet kisebb  a roamingszámlája. Az elmúlt három év adatai alapján ugyanis Magyarországon a 14 év feletti lakosság mintegy 30 százalékát, 2,4 millió embert érintett a roamingszabály, azaz járt külföldön. Csupán kétharmaduk használta azonban a mobiltelefonját, a többiek – vélhetően tartva a roaming költségektől – eltekintettek ettől.

Eddig a külföldön mobilozók mintegy harmada vásárolt kiegészítő típusú roaming csomagot az utazáskor, az Európai Unión belül ezután erre nem lesz szükség. A magyar lakosság kifejezett haszonélvezője lehet a roamingot érintő változásoknak: az elmúlt nyolc év statisztikái alapján Magyarországnál csupán négy országban – Románia, Lengyelország, Bulgária, Szlovákia – nőttek jobban az EU-ba irányuló kiskereskedelmi roaminghívások. Hazánk esetében 2008 óta ez négy és félszeres forgalomnövekedést jelentett

Mobilozz úgy, mint otthon

Hogy ne lehessen visszaélni a roaminggal, a „Mobilozz úgy, mint otthon” elv alapján a mobiltelefonáláshoz kapcsolódó szolgáltatásokat az időszakos külföldi tartózkodások során lehet igénybe venni a hazai feltételekkel. Ennek megfelelően az előfizetők a hazai díjcsomagokban meghatározott időtartamú hanghívást kezdeményezhetnek és a díjcsomagoknak megfelelő számú SMS-t küldhetnek az Európai Gazdasági Térség területén: az Európai Unió tagállamaiban, illetve Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában.

Országok, ahol már nem kell tartani a roamingtól

A kékkel jelölt országokban nem kell tartani a roamingtól

Fontos kivételek

Fontos ugyanakkor tudni, hogy a szabályozás nem terjed ki Magyarország szomszédai közül Ukrajnára, Szerbiára, a nyugat-európai államok közül a nem EU-tag Svájcra. Emellett lehetnek tovább korlátozások, így például az adatforgalmi limitre, a külföldi tartózkodás hosszára és a speciális csomagok roamingos érvényességére.

Ami talán a legfontosabb: a belföldi adatkeretet fel lehet használni roaminghelyzetben is, de még ha a szolgáltató belföldre korlátlan adatforgalmat kínál is, roamingcélra lehetősége van limitet felállítani. Ezekben az esetekben a felhasználóknak érdemes megnézniük az igénybe vett díjcsomag feltételeit.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerint érdemes tisztában lenni azzal is: az új feltételek csak azokra az előfizetőkre vonatkoznak, akik a szolgáltatójuk tagállamában – tehát magyarországi szolgáltatók esetében Magyarországon – rendelkeznek lakóhellyel, életvitelszerűen ott is élnek, és csak időszakos látogatásokat tesznek uniós tagállamokba például nyaralások, üzleti utazások során.

Azt is figyelembe kell venni, hogy ha az előfizetéshez különböző hálózaton belüli és kívüli árak tartoznak (pl. flottán belüli ingyenes hívások), a szolgáltatónak azt a díjszámítási mechanizmust kell alkalmaznia, amely az adott roamingoló előfizetőjére otthon, a hálózaton kívüli hívás esetére vonatkozna.

Legyél az első hozzászóló "Viszlát roaming-díj!" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*