Az új Opel Grandland: merész dizájn, digitális műszerfal és csúcstechnológia

Az Opel bemutatta az elegánsan sportos, intuitív kezelőszervekkel és innovatív technológiákkal felszerelt új Grandlandet. A teljesen digitális Pure Panel műszerfallal az új modell vezetőtere merőben más élményt nyújt. Az Opel SUV kínálat zászlóshajója olyan technológiákat és vezetéstámogatási rendszereket is felvonultat, amelyekkel eddig az ügyfelek csak felsőbb kategóriájú járművekben találkozhattak.

„A Grandland kategóriájában kiemelkedő technológiái és high-tech utastere sok új ügyfél érdeklődését felkeltheti és az autó természetesen nagy teljesítményű hibrid meghajtással is elérhető” – mondta Michael Lohscheller, az Opel vezérigazgatója. „ Az új Grandlanddel az Opel tartja magát a márka stratégiájához: dizájnja letisztult és merész, kiemelkedően hatékony és elektromos változata is van. Technológia tekintetében az új Grandland a zászlóshajónkkal, az Insigniával is felér.”

A sportos dinamizmus bevezetése, 2017 óta jellemzi az Opel csúcs SUV-ját. Mostantól a márka új arca, az összetéveszthetetlen Opel Vizor is a Grandland jellegzetességei közé tartozik. A merész és letisztult Vizor kiemeli az autó orrának megjelenését és egy egységes vizuális elemben integrálja a hűtőmaszkot, az Opel villám emblémáját és a technikát, például a kategóriaelső IntelliLux LED Pixel fényszórókat. Az Opel SUV zászlóshajója már adaptív IntelliLux LED Pixel fényszórótechnológiával rendelkezik. Az Opel Insigniához hasonlóan fényszórónként 84, azaz összesen 168 LED-egység jóvoltából a fénykéve tökéletesen alkalmazkodik a vezetési szituációhoz és a környezethez anélkül, hogy a szembejövőket vakítaná.

A Night Vision, az éjjellátó funkció az új Grandland másik technikai újdonsága, amellyel mindenki nagyobb biztonságban lesz, különösen a kivilágítatlan vidéki utakon. A rendszer infravörös kamerája a hőmérsékletkülönbség alapján érzékeli az embereket és állatokat akár 100 méterrel a Grandland előtt. A Night Vision rendszer figyelmezteti a vezetőt és megjeleníti a gyalogosok helyzetét a 12 colos központi kijelzőn.

Letisztult, intuitív és futurisztikus: az új Opel Pure Panel műszerfal

A felhasználói koncepció futurisztikus és leglényegesebb elemekig letisztult. Két széles képernyőből áll az egységes Opel Pure Panel műszerfal. A teljesen digitális, vezetőcentrikus műszeregység intuitív és könnyen kezelhető, ami egy csomó kapcsolót  feleslegessé tesz. A Pure Panel a legújabb digitális technológiákat vonultatja fel és a legfontosabb információkat nyújtja. Két kijelző fogadja az utasokat és teremt kellemes hangulatot. Az akár 10 colos központi érintőképernyő a vezető előtt helyezkedik el, aki így a vezetésre koncentrálhat anélkül, hogy le kellene vennie szemét az útról.

Integrált autópálya asszisztens: adaptív sebességtartó automatika „Stop & Go” funkcióval

Az integrált autópálya asszisztens újdonság az automata sebességváltós modellekben. A rendszer a kamera és radarérzékelők használatával különböző vezetéstámogató funkciókat egyesít magában, hogy még kényelmesebb és biztonságosabb legyen az utazás. Az adaptív sebességtartó automatika a beállított sebességnek megfelelően tartja a követési távolságot az előtte haladó járműtől, és az aktív sávpozicionálással karöltve a Grandlandet a sáv közepén tartja. Az automatika az előtte haladó járművet figyelve csökkenti vagy növeli a sebességet anélkül, hogy a beállított értéket túllépné, valamint szükség esetén akár teljesen meg is állítja az autót. A „Stop & Go” funkciónak köszönhetően az integrált autópálya asszisztenssel rendelkező Grandland álló helyzetből automatikusan újra el is indul.

Az új Opel Grandlandben ezenkívül számos más vezetéstámogatási rendszer is van. A 360 fokos panorámakamera egy első és hátsó kamera segítségével könnyíti meg a vezető számára a manőverezést. Az autó előtti és mögötti területet, valamint egy felülnézeti képet is megjelenít az Infotainment képernyőn. Az automatikus parkolássegítő megtalálja az úttal párhuzamos és az arra merőleges parkolóhelyeket is és automatikusan be is kormányozza a Grandlandet, illetve ki is áll a helyről. A holttérfigyelő rendszer segít megelőzni az esetleges ütközéseket kanyarodáskor vagy sávváltáskor. Veszély esetén egy jármű szimbólum villan fel a megfelelő külső tükörben. Minden Grandland változatban szériatartozéka a figyelmeztetés a frontális ütközésveszélyre és az automatikus vészfékezés, a gyalogosfelismerés, a sávtartó asszisztens, a jelzőtábla-felismerés, a fáradtság-felismerés és a sebességtartó automatika is.

Prémium kényelem: ergonomikus ülések és csúcskategóriás infotainment rendszer

Az új Opel Grandlandben nemcsak a vezetéstámogatási rendszerek csúcsszínvonalúak, hanem a kényelem is. Elöl ergonomikus aktív ülések találhatók, melyek az „Aktion Gesunder Rücken e.V.” (Kampány az Egészséges Hátakért) szervezet tanúsítványával rendelkeznek és gondoskodnak a megfelelő testtartásról a volán mögött is. A díjnyertes ülések egyedülállóak a Grandland szegmensében és számos beállítási lehetőséget kínálnak az elektromos ülésdöntéstől az elektro-pneumatikus deréktámaszig. A bőrkárpitos kivitelben ülésfűtés és szellőztetés is rendelkezésre áll. A kényelmet tovább fokozza a „kulcs nélküli nyitás és indítás”, valamint a szenzoros csomagtérajtó, amelyet a hátsó lökhárító alatti lábmozdulattal lehet nyitni és csukni.

Az online kapcsolatot és a szórakozást az Apple CarPlay és Android Auto platformokkal is kompatibilis infotainment rendszerek biztosítják. Az OpelConnect szolgáltatásaival kiegészülve a csúcskategóriás Multimedia Navi Pro rendszer valós idejű forgalmi információt, online térképfrissítéseket és prediktív navigációt biztosít, így igazán pihentető lesz az utazás. A vezeték nélküli töltés a középső konzolon tiszta és rendezett, kábelek nélküli „tankolást” tesz lehetővé a kompatibilis okostelefonoknak.

Magabiztos megjelenés: plug-in hibrid változat és egyértelmű Opel Compass dizájn

A kategóriaelső technológiákhoz és a magas fokú kényelemhez az új Grandland nagy teljesítménye és letisztult, merész dizájnja társul. Az Opel villamosítási stratégiájának fontos elemeként a plug-in hibrid változatok nemcsak sportautókhoz mérhető gyorsulást biztosítanak, hanem kibocsátásmentesek is az elektromos motornak és a regeneratív fékezésnek köszönhetően. A multienergia platform rugalmassága révén a Grandland ügyfelek választhatnak a meghajtások közül: a hatékony dízel- és benzinmotoroktól az elektromosított plug-in hibridekig.

A dizájn a tipikus, letisztult vonalakra épül. Az Opel Vizor az autó elejét határozza meg, míg az Opel Compass filozófia hátul is megjelenik. A Grandland felirat és a villám márkajelzés a csomagtérajtó közepén helyezkedik el. Hangsúlyosak még a lökhárítók és az oldalburkolatok, ezúttal a karosszéria színére fényezve, valamint alul a magasfényű fekete vagy ezüst védőlemez. Az új Grandland is elérhető a jellegzetes kétszínű tetőfényezéssel.