Washington és Peking megduplázza a két ország közötti repülőjáratok számát

Az Egyesült Államok és Kína megduplázza a másik területére hetente közlekedő, országonként jelenleg négy repülőjárat számát – jelentette be az amerikai közlekedési minisztérium.

Az amerikai döntés azt követően született meg, hogy Kína engedélyezte az Egyesült Államoknak heti négy oda-vissza járata számának megkettőzését. Az amerikai légitársaságok önként függesztették fel Kínába induló és onnan érkező járataikat, miután Donald Trump amerikai elnök január 31-én bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt a Kína felől érkező nem amerikai állampolgárok nem léphetnek be az Egyesült Államok területére. Trump később Európából érkező nem amerikai állampolgárok beutazását is felfüggesztette.

A United Airlines kedden közölte: szeptember elejétől heti négy oda-vissza járatot indít San Francisco és Sanghaj között. A Delta Air Lines ugyancsak hetente négy járatot indít újra, de már augusztus 24-étől kezdődően, Detroitból és Seattle-ből, Szöul érintésével, Sanghajba.

Az Egyesült Államok és Kína légügyi megállapodásának értelmében a két ország között hetente száz repülőjárat közlekedhet, de a teljes forgalom helyreállítására a világjárvány miatt egyelőre várni kell. A Trump-kormányzat májusban négy kínai légitársaságnak engedélyezte amerikai járatai korlátozott újraindítását, miután a kínai hatóságok beleegyeztek bizonyos óvintézkedések bevezetésébe, így például abba, hogy mérjék az utasok testhőmérsékletét a felszállás előtt. (MTI)