Öt légitársaság szigorít amerikai járatain

Öt légitársaság vezet be szigorítást amerikai járatain

Az Air France, a Cathay Pacific, az EgyptAir, az Emirates és a Lufthansa is fokozza biztonsági óvintézkedéseit csütörtöktől az Egyesült Államokba tartó járatain az amerikai hatóságok kérésére.

Az Air France még szerdán közölte, hogy a következő napon a párizsi Orly, majd egy héttel később, november 2-án a Charles de Gaulle repülőtéren is bevezeti az utasok fokozott átvilágítását. A francia légitársaság kérdőív formájában teszi ezt, amelyet az Egyesült Államokba tartó összes utasának ki kell töltenie – írta az Index a távirati irodára hivatkozva.

Az Emirates közleményben tudatta, hogy a központjából, a dubaji nemzetközi repülőtérről Amerikába induló utasai az utasfelvételi pultnál, az átszálló utasok pedig a kapuknál esnek át előzetes interjúkon. Az egyesült arab emírségekbeli légitársaság sürgette utasait, hogy hagyjanak plusz időt a check-in és a beszállás előtt az interjúkra.

A hongkongi székhelyű Cathay Pacific a honlapján tudatta: felfüggesztette az utasok számára, hogy saját maguk adják fel poggyászukat, továbbá közölte, hogy az Egyesült Államokba tartó utasaira rövid biztonsági interjú vár. Azok, akik csomag nélkül utaznak, a beszállás előtt, a kapunál kell, hogy megválaszolják a kérdéseket.

Öt légitársaság vezet be szigorítást amerikai járatain

Az EgyptAir intézkedései között szerepel a cég közleménye szerint az utasok és a poggyászok alaposabb vizsgálata, valamint az interjúk alkalmazása. Szigorítják továbbá a tiltólistán szereplő termékeket.

A Lufthansa közölte, az új szabályok az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal kérésére lépnek életbe. A hatóság a belbiztonsági minisztériumhoz tartozik, a tárca azonban egyelőre nem kommentálta a bejelentést az AP hírügynökség szerint. A német légitársaság bejelentette, az Egyesült Államokba tartó utasai kérdésekre számíthatnak a check-in pultnál, irataik ellenőrzésénél vagy a kapuknál.

Az egyelőre nem ismert, hogy más légitársaságokat is érintenek-e az intézkedések, amelyeket azt követően foganatosítanak, hogy lejárt a légitársaságok számára szabott 120 napos határidő, amely a rendelkezésükre állt az amerikai hatóságok által szabott biztonsági követelmények teljesítésére. Ezeket azt követően fogadták el, hogy júliusban feloldották a laptoptilalmat, amelynek értelmében nyolc arab ország és Törökország 10 repülőteréről nem lehetett a mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközt felvinni az Egyesült Államokba induló gépek utasterébe.

A fokozott biztonsági intézkedések naponta mintegy 325 ezer utast érintenek, akik 105 ország 280 repteréről, 180 légitársaság gépein, kétezer járaton érkeznek az Egyesült Államokba.

Legyél az első hozzászóló "Öt légitársaság szigorít amerikai járatain" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*