Wellness, avagy az egészséges élet titka

A wellness szó eredetét tekintve angol, a XVII. században használták először. Az 1650-es években jelent meg egy angol értelmező szótárban, jelentése: jó egészség, jó közérzet. 300 évvel később, 1950-ben Halbert L. Dunn amerikai orvos jóvoltából kezdte reneszánszát élni a kifejezés. Ő dolgozta ki a „high-level wellness” koncepciót, mely körülbelül annyit jelent: egészséges és magas színvonalú életmódot gyakorolni. A wellness-koncepció Amerikában terjedt el először, majd az 1980-as években behálózta a fejlett társadalmakat.

Nem véletlen, hogy a XX. század második felében indult az egészséges életmód világhódító útjára. Ekkorra vált ugyanis világméretűvé a munkaerő túlhajszoltsága, és ezzel egyidejűleg a társadalom fejlettsége is elért egy olyan szintet, amely támogatja az egészséges életmódot, mint pozitív értéket, valamint kialakult a fizetőképes kereslet a kikapcsolódás különböző formáira. Manapság felborult a munkára, a pihenésre (alvásra) és a kikapcsolódásra szánt idő egyenlő aránya, sokkal több időt töltünk a munkahelyünkön, mint otthon. De nem csak a munkaidő lett hosszabb, a munkakörülmények is romlottak. Egyre több feladatot kell elvégeznünk adott időtartam alatt, egyre nagyobbak az elvárások, amelyeknek egy idő után már képtelenek vagyunk megfelelni. Ennek következtében egyre inkább ki vagyunk téve a káros stresszhatásoknak, amelyek különböző betegségekhez vezetnek. (A stressz szó jelentése: nyomás, feszültség, szorult helyzet, igénybevétel, kényszer.) Korunkban népbetegséggé váltak az idegrendszeri eredetű egészségügyi problémák, az ún. pszichoszomatikus betegségek, melyeknek terjedése egyes becslések szerint riasztó tendenciát mutat. Ilyenek a szorongás, a depresszió, az alvászavar, az emésztési problémák, a szexuális zavarok, csak hogy néhányat említsünk. A globális problémákra globális válasz keresendő: az orvostársadalom is kezdi elismerni, hogy a hagyományos orvoslásról át kell helyezni a hangsúlyt a megelőzésre, az egészséges életmód kialakítására, és mind többen felismerik a természetes gyógymódok jelentőségét.

A wellness életforma

Itt értünk el a wellness fogalmához, tartalmához. A wellness ugyanis egy, az egész életre kiterjedő koncepció. Sokkal több, mint jó közérzet, jelentése inkább az egészséges életmódhoz áll közel. Dr. Donald Ardell, a wellness-mozgalom egyik kiemelkedő képviselője szerint „a wellness részben életstílus, részben életfelfogás, ezenfelül életfilozófia, tudatos törekvés a személyes egzisztenciára. A felelősségérzeten alapul, különösképpen a saját egészségünk iránti felelősségre, illetve az átfogó életminőségre.” Összegzésül megállapíthatjuk, hogy a wellness olyan tudatos életforma, amely hozzásegít bennünket a civilizáció okozta bántalmak megelőzéséhez, a test, a lélek és a szellem harmóniájának megteremtéséhez.

Az egészséges életformába, a tudatos egészségmegőrzésbe beletartozik az egészséges táplálkozás, a tartózkodás a káros szenvedélyektől, a rendszeres testmozgás, a környezetbarát szemléletmód, a stresszkezelés, az optimista életszemlélet és tulajdonképpen a képesség az élet élvezésére. Az egészségmegőrzésben alapvető fontosságú a tudatosság és a rendszeresség. Itt kulcsszerepe van a nevelésnek, hiszen kisgyermekkortól kezdve tudatosítani kell az emberekkel, hogy mely, a saját egészségüket és a környezetük tisztaságát veszélyeztető tényezőkkel kell szembenézniük, hogyan küszöbölhetik ki ezeket, és hogyan előzhetik meg a betegségeket. Ha már kialakult a betegség, meg kell tanuljuk felismerni, majd információgyűjtés és szakember segítségével meg kell gyógyulnunk. Ha csak egyszer is olvastuk a szintetikus gyógyszerek káros hatásait bemutató szakirodalmat, azonnal felmerül bennünk az igény, a hajlam arra, hogy természetes módon orvosoljuk bajainkat. Sok tudós véleménye megegyezik abban, hogy a mai ember problémáinak nagy részét az okozza, hogy egyre jobban elszakadunk a természettől. A wellness-szel foglalkozó szakemberek igyekeznek problémáinkat természetes úton megoldani, így az utóbbi években igencsak felértékelődött a természetgyógyászat fontossága és szerepe.

A víz szerepe

A wellness-szolgáltatásoknál a víznek kiemelt szerepe van, hiszen ez az elem szinte minden esetben a fundamentumát képezi a kikapcsolódásnak, mivel a víz éltető, frissítő ereje már évszázadok óta ismert. A vízben az ember nem csak úszhat, sportolhat, de kellemesen el is lazulhat. Az úszómedence emiatt szinte nélkülözhetetlen velejárója minden wellness-centrumnak, s ahol a közelben termálforrás is van, ott magától értetődően kiaknázzák az ebben rejlő lehetőségeket is.

A vizes szolgáltatásokat nyújtó wellness-központokat – ma már nem csak angol nyelvterületeken – „spa”-nak nevezik. A „spa” egy mozaikszó, a latin „sanus per aquam” kifejezésből alakult ki, ami magyarul annyit tesz: egészség a víz által. Amerikában már tágabb értelemben használják a kifejezést: „day spa”-nak neveznek minden olyan létesítményt, amelyben kellemes, kényeztető körülmények között élvezhetik a vendégek a különböző wellness-szolgáltatásokat, mint például hidroterápiát (hidromasszázskád vagy pezsgőfürdő), gőzfürdőt vagy szaunát, különféle masszázsokat, relaxációs kezeléseket, testkezeléseket vagy aromaterápiát. Az igazi „day spa”-k kozmetikai kezelések széles skáláját is kínálják kikapcsolódni, szépülni és fiatalodni vágyó vendégeiknek. A hagyományos arckezelésen kívül gyakran manikűrrel és pedikűrrel, valamint fodrászattal is kiegészül a szolgáltatások köre.

Ezekben a komplex szolgáltatásokat nyújtó, luxus kényeztetőközpontokban akár egy egész nap is eltölthető, de szállodai elhelyezést nem nyújtanak. Magas minőségi követelményeknek megfelelő kozmetikumokkal dolgoznak, méghozzá olyan szakemberek, akik kifejezetten erre lettek kiképezve. A kozmetikumok helyben megvásárolhatók, és otthoni használatukat illetően tanácsokat is lehet kapni. A tanácsadás kiterjedhet a teljes életmódra, tehát magában foglalja a táplálkozás, a testmozgás és a szépségápolás terén követendő javaslatokat.

A szolgáltatások egy része inkább a fitnesz kategóriába sorolható, ilyenek a kondicinálóteremben való edzés és a különböző tornatanfolyamok, melyek közül a legnépszerűbbek a spinning, az aerobik, a step-aerobik, a vízi gimnasztika (más néven aqua-aerobik vagy -jogging), a stretching, a pilates, a callanetics vagy a kick-box.

Kényeztetés masszázzsal

A hagyományos wellness-kezelések közül a legkeresettebbek természetesen a masszázsok. Az ismertebb svéd- és sportmasszázson kívül ma már rengeteg különböző masszázsfajta elérhető, csak győzzük kipróbálni mindegyiket! Vannak, amelyek leginkább lazítanak és relaxálnak, mások frissítenek, revitalizálnak, megint mások jelentős gyógyító hatással bírnak. Létezik kötőszöveti és nyirokmasszázs, de hatékonyan használható a masszázs alakformálásra és zsírégetésre is, különféle pakolásokkal és termoeljárásokkal kombinálva. A masszázshoz legtöbbször olajat használnak, de a törökök például szappannal dörzsölik be a testet. Az aromaterápiás olajok felerősítik a masszírozás hatékonyságát. Illatuk átitatja az érzékeket, jótékonyan hat az idegrendszerre. A masszírozás hatására felszívódnak a bőrbe, és ott is kifejtik gyógyító hatásukat, például méregtelenítik a nyirokrendszert. A tibeti mézes masszázs a méz magas cukor-, enzim-, vitamin-, ásványianyag- és propolisztartalma révén hatásosan salaktalanít, ápolja a bőrt, és jótékony hatású bizonyos emésztési zavarok és bőrbetegségek esetén is. A lávakőmasszázs a legősibb módszerekkel hozza egyensúlyba a testi és lelki energiákat. Ezt a masszázstechnikát vulkanikus eredetű, sima bazaltkövekkel végzik. A köveket forró vízben felmelegítik, majd ráhelyezik őket a csakrákra, az ún. energiacentrumokra, melyek egy-egy szervvel vagy miriggyel állnak kapcsolatban. A meleg kövek megszüntetik a csakrák blokkolását, elősegítik az életerő zavartalan áramlását a test különböző részein.

Test-szellem-lélek egység

A legújabb trendek a wellness-iparban azt mutatják, hogy a testi közérzet javításán túl egyre nagyobb az igény a test-lélek-szellem egyensúlyának, harmóniájának elérésére. A wellness azt is jelenti, hogy minél magasabb színvonalú életet szeretnénk élni, és itt elsősorban ne az anyagi színvonalra gondoljunk! Az egészséges, teljes élethez hozzátartozik az is, hogy fordítsunk időt belső nyugalmunk megteremtésére, a szellemi felfrissülésre, az átszellemülésre, vagy akár a meditációra. Ne elégedjünk meg azzal, hogy a testünk fitt legyen, foglalkozzunk a lelkünkkel és a szellemünkkel is, hiszen ez legalább annyira hozzásegít bennünket az értékes, alkotó, boldog élethez. A komolyabb wellness-intézményekben már hozzáférhetők olyan tanfolyamok, tréningek, amelyek a szellemi energiáinkkal és fejlődésünkkel is foglalkoznak, ilyenek például a különböző meditációs és jógatanfolyamok.

Mint ismeretes, a természetes gyógymódok nem mai keletűek, már évezredekkel ezelőtt hatékonyan használták őket a Távol-Keleten. A legrégebbi, masszázsról szóló feljegyzés Kínából, Kung Fu-cétól származik, i. e. 2700-ból. A masszázst orvospapok végezték, és a test aktív és passzív tornájával („tai chi”) kombinálták. Innen ered az akupresszúra (ujjlenyomásos pontmasszázs) tudománya is, amely az akupunktúra egyszerűsített változata. A japán eredetű „shiatsu” hasonlít a kínai módszerekhez, energiaáramoltatási alapjai közel azonosak, de nyomáspontjai eltérőek. Japán eredetű a már hazánkban is ismert „yumeiho” masszázs is. És ki ne hallott volna már a csodálatos hatású thai masszázsról! Itt az izmok nyomásával, nyújtásával, különböző testhelyzetek felvételével igyekeznek biztosítani a szabad energiaáramlást. A masszőr a nyomást hüvelykujjal, tenyérrel, könyökkel, térddel és talppal végzi.

A Távol-Keletről származik például a „qi gong”, amely egy kínai eredetű légzés- és meditációs terápia, vagy ennek egy mutációja, a „wai tan kung”. Az utóbbi egy évezredes öngyógyító módszer, amely alkalmas az életerő aktiválására. A jóga tudománya Indiából ered, 5000 éves múltra tekint vissza. Magában foglal egy speciális mozgásterápiát, légzőgyakorlatokat és mentális tréninget. A jóga a régi indiai filozófia része, testünk teljes körű ismeretén alapszik, végső célja pedig a test, a lélek és a szellem közötti egyensúly megteremtése.

Az „ayurveda”, avagy a hosszú, boldog élet tudománya indiai eredetű terápia. Komplex gyógyító és egyben filozófiai rendszer, amely a nyugati orvostudománytól eltérően nem a kórt vagy a tüneteket, hanem az egyént kezeli. Az egyéni alkat, az éghajlat, az év- és napszakok, az életmód, a táplálkozás és még sok más szempont alapos mérlegelésével és össszevetésével gyógyít. Arra tanít, hogyan tudunk egyensúlyt teremteni életünkben természetes úton.

Ha a távol-keleti mozgáskultúráról beszélünk, meg kell említsük még a „tai chi”-t és a „tae-bo”-t. A „tai chi”-t az „árnyékboksz” művészetének is szokás nevezni. A gyakorlatok célja az emberben rejtőző ellentétes erők, a jin és a jang harmóniájának a megteremtése, a belső kiegyensúlyozottság és vitalitás elérése. A „tae bo”-t Billy Blanks, a kaliforniai hétszeres karate-világbajnok fejlesztette ki az 1970-es években, a karate és a tánc mozgáselemeinek egyesítésével. Az edzés koreográfiája egy sor ütésből, rúgásból és lépésekből áll. Az ütemes hip-hop zenére végzett edzés nagyon népszerű, mert az egész testet megmozgatja.

Az egészséges életmód és a betegségek megelőzése iránti egyre terjedő igény magával hozta a wellness-kezeléseket, -programokat kínáló intézmények létrejöttét, a wellness-turizmus kialakulását, illetve térnyerését. A wellness-szolgáltatók közé sorolhatjuk az egészséges ételeket forgalmazó üzletektől kezdve a fitnesztermeken át az átfogó egészségmegőrző programokat kínáló wellness-központokat, holisztikai centrumokat, illetve a wellness-üdüléseket ajánló hoteleket. A wellness-ipar fejlődéséhez elsősorban a fejlett, nyugati társadalmakban hozzájárulnak olyan tényezők is, mint az öregedő népesség (az idősebbek nagyobb mértékű szabadon elkölthető jövedelemmel rendelkeznek), az egyre magasabb iskolai végzettség (erősödő egészségtudatosság), az információáramlás felgyorsulása (reklámok, internet), vagy a környezet iránt érzett felelősség erősödése.

Új iparág született

A wellness-turizmus élénkülése a nyugati társadalmakban már évtizedekkel ezelőtt megkezdődött, míg hazánkban a fejlődés a 2000-től 2004-ig terjedő időszakban fokozatosan nőtt, a tavalyi évben pedig már kiugróan magas volt. A KSH adatai szerint az öt évvel ezelőtti helyzethez képest 2005-ben a magyarországi gyógyszállókban 87 százalékkal, a wellness-szállodákban a tavalyihoz képest 65,7%-kal nőtt a vendégéjszakák száma. Ha ezt a belföldi turistákra szűkítjük, a növekedés látványos: 119,4%-os, illetve 99%-os volt.

Összefoglalásul leszögezhetjük, hogy az utóbbi években a magyar gyógy- és wellness-szállodák forgalma nagyarányú növekedésének elsősorban a hazai wellness-turizmus élénkülése az oka. A magyar viszonyok elemzésekor fontos megemlíteni, hogy hazánk különösen gazdag termálforrásokban. Mivel a víz az egyik alapvető eleme a kikapcsolódásnak, a termálfürdők jelenléte szinte automatikusan hozta magával a ráépülő wellness-centrumok létrejöttét, illetve a hozzá kapcsolódó szállásszolgáltatást, azaz a wellness-hotelek szaporodását. Köztudott, hogy a magyar gazdaságban kulcsszerepet játszik az idegenforgalom, és az idegenforgalmi szakemberek már évekkel ezelőtt rájöttek, hogy érdemes lenne kiaknázni az idegenforgalom és a kedvező természeti adottságok szinergiáját, és Magyarországot a termálfürdők hazájaként definiálni, illetve ismertté, vonzóbbá tenni.

Fel van tehát adva a lecke a wellnesshotel-tulajdonosoknak. Nem elegendő, ha a kézenfekvő termálfürdő mellett néhányféle masszázst és kozmetikai kezelést nyújtanak. A hosszú távú fejlődés feltétele, hogy minél komplexebb szolgáltatást kínáljanak, figyeljék a nemzetközi trendeket, és kreatívan aknázzák ki a helyi adottságokat.

Különleges spa-élmények

A „spa”-ipar tendenciáinak kutatói szerint manapság minden valamirevaló „spa”- és wellness-üdülőhely kínál a szinte kötelező standardokon kívül olyan kezeléseket is, amelyek csak arra a területre jellemzőek, s ennek folytán egyedi élményt nyújtanak. Ilyen autentikus kezeléseknek tekinthetők például egy arizonai wellness-központ kaktuszvirágból készült bőrápoló pakolása, egy Hawaiiban levő spa Lomi Lomi masszázsa, amely egy tipikus, ősi polinéziai hagyományokat követő hawaii masszázs, egy észak-amerikai erdő közepén található üdülőhely áfonyás, vagy a Karib-szigeteken fekvő wellness-központ trópusi gyümölcsös pakolása, illetve egy tengerparti üdülőhely „thalasso” terápiája. A „thalasso” lényege, hogy a tengervízben található értékes ásványi anyagokat és nyomelemeket, illetve tengeri növények hatóanyagait használják fel a kozmetikai kezelések alapanyagául.

Legyél az első hozzászóló "Wellness, avagy az egészséges élet titka" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*