Zika vírus- nem árt tudni

A Zika vírust szúnyogok terjesztik, illetve szexuális úton is terjedhet. Minden ötödik fertőzött személy közül általában egynél jelentkeznek a fertőzés jelei, amelyek enyhék: elsősorban alacsony láz, rossz közérzet, kötőhártya gyulladás és kiütések a fő jellemzői. A betegség ellen nincs még védőoltás és általában egy hét alatt magától gyógyulnak a fertőzöttek. Nyugalom, sok folyadék fogyasztása és láz csillapító az egyetlen orvosság a szimptómák enyhítésére. Gyógyszerek közül elsősorban az acetaminophen (Tylenol®) ajánlott a láz és fájdalom enyhítésére, amely mindenhol kapható. A aszpirin és non-szteroid gyulladás gátlók alkalmazását nem javasolják.

Egyedül a várandós anyák tartoznak a veszélyeztettek közé, miután a Zika vírussal fertőzöttek, komoly agyi problémákkal születő gyermeket hozhatnak világra. A mikrókefália vagyis a kisfejűség súlyos következményekkel járhat a születendő gyermek esetében.

A szúnyogok elsősorban poshadt vizet tartalmazó edényekben, mocsaras területeken rakják le petéiket és nappal csípik meg áldozataikat.

Jelenleg Dél- és Közép-Amerika, a Karib szigetek, valamint Mikronézia 29 országában és a Zöldfoki szigeteken diagnosztizáltak nagyobb számban Zika vírus fertőzést. Természetes ez a szám napról napra változik. Előfordulása eddig nem befolyásolta az érintett országok turizmusát tekintettel arra, hogy egy jelentéktelen fertőzésről van szó. Az utazóknak a szokásos szúnyogok elleni védekezési módokat ajánlják a megelőzésre, mint hosszú ujjú felsőrész és nadrág valamint zokni viselete, szúnyogriasztó krémek és spray valamint szúnyogháló használata javasolt. A szúnyogok irtása a fő teendő. Brazíliában több, mint 220.000 ember foglalkozik irtásukkal és a fertőzés megállításával.

Brazília sport minisztere George Hilton a napokban kiadott tájékoztatója szerint az olimpiai játékok megvalósítását a Zika vírus megjelenése nem befolyásolja. 

Legyél az első hozzászóló "Zika vírus- nem árt tudni" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*