Zseblámpás múzeumvizit, izgalmas pusztatúra, látványos fényjátékok – hétvégi programajánló

Fotó: kmnp.hu/Őze Péter

Ezen a hétvégén egészen biztosan mindenki megtalálják a kedvére való programot, olyan sokszínű a kínálat: Tokajban borkülönlegességek, a Skanzenben fényalkotások, a Magyar Nemzeti Múzeumban zseblámpás tárlatvezetés, a Körös-Maros Nemzeti Parkban barátságos szürke marhák, a Hortobágyon pedig csárdatitkok várják a kikapcsolódni vágyókat.

Bornapokkal várják a hétvégén a vendégeket Tokajban

Fotó: .tokaj-turizmus.hu

Nyolc borászati kiállítóval, gasztronómiai és kézműves vásárral, valamit színpadi programokkal várják a vendégeket hétvégén a Tokaji Bornapokon. A belvárosi boros standok mellett a rendezvény ideje alatt számos borászat nyitott pincékkel várja a látogatókat. A bornapokhoz számos partner csatlakozott. A Tokaji Borászok Asztaltársasága ismét képviselteti magát a programon, a borkóstolók és vezetett pincelátogatások mellett a legtöbb helyszínen különleges gasztronómiai élvezeteket is ígérnek a fesztiválozóknak.

A háromnapos rendezvényt a tokaji belvárosban zajló fejlesztési munkálatok miatt nem a megszokott Kossuth téren, hanem az azt övező utcákban tartják. Emiatt több forgalomkorlátozásra is számítani kell a közlekedőknek. A “több helyszínen, élőben a borászokkal” szlogennel zajló nyárindító rendezvényen adják át a Polgármesterek borát is, ami a borvidék települései által összeadott szőlőből készülő, kereskedelmi forgalomban nem kapható borkülönlegesség.

A Tokaji Bornapokon a helyi és térségbeli zenekarok koncertjei mellett június 1-jén, szombaton este Zséda a Fesztiválkatlanban lép fel, vasárnap pedig a kubai Habana Social Club-ot láthatják az érdeklődők a Paulay Ede Színházban.

Egy nap a szürkemarha gulyánál

Fotó: kmnp.hu/Őze Péter

Egy szombat reggeltől délutánig tartó programra invitálja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága természetbarátokat, ahol közelről ismerkedhetnek meg a legeltető állattartással. „Villanypásztor-ellenőrzés, itatás és a jószág viselkedésének, legelési szokásainak megfigyelése mellett botanikai, állattani adatgyűjtést végzünk, majd együtt mérjük fel a Simotai gyepek természeti értékeit.” – írta a nemzeti park, amely szerint a program során lehetőség nyílik fotózásra és a természetvédelmi területkezelések megismerésére.

INFÓ Időpont: 2024. JÚNIUS 1. 8.00-17.00. Helyszín/találkozó: Biharugra, Földesi-telep. Részvételi díj: Felnőtt: 5.000,- Ft/fő; Diák, nyugdíjas 3.000,- Ft/fő Információ, jelentkezés: Biró István tájegységi csoportvezetőnél (+36 30 475 1785)

Zseblámpás tárlatvezetés a Magyar Nemzeti Múzeumban

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Május 31-én régészeti nap, június 1-jén a régészet éjszakája várja a közönséget kiállításokkal, előadásokkal és tárlatvezetésekkel a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM). Korlátlan régészet: határokon átnyúló történetek címmel rendezik május 31-én a régészet napját előadásokkal és tárlatvezetésekkel. Délután a Seuso-kiállítást Mráv Zsolt régész, majd Szabadváry Tamás régész vezetésével lehet megtekinteni, 16 órától Vicze Magdolna a kísérleti régészetről, Bakos Gábor a fertődi Eszterházy kastély emlékeinek kutatásáról, Lassányi Gábor az ókori Róma sötét varázslatairól beszél, Soós Bence Kincsek nyomában a magányos hegyen címmel tart előadást. A programokat regisztrációval lehet látogatni.

Zseblámpás tárlatvezetés az Altamira-kiállításban, ókori gladiátorviadal, középkori párbaj és közös reneszánsz tánc is szerepel a régészet éjszakája programjai között június 1-jén. A régészet sötét oldala című rendezvényen ókori és középkori hagyományőrző csapatok részvételével elevenednek meg a különböző időszakok.
Lengyel György kurátor az Altamira-kiállításban zseblámpás vezetést tart, Libor Csilla régész A halál régészete – a történelem alattomos tömeggyilkosai, míg Virágos Gábor, az MNM régészeti főigazgató-helyettese A türk-magyar kapcsolatok régészeti dimenziói címmel tart előadást.

A látogatókat középkori kalandjáték, régészhomokozó, interaktív antropológiai bemutató, innovatív régészeti eszközök bemutatója és állatcsontokból való jóslás is várja. A rendezvények két napján az Altamira barlangrajzai, a Seuso-kincs, a Római kőtár (Lapidarium) és az állandó régészeti kiállítás (Kelet és Nyugat határán) ingyenesen látogatható.

Fényalkotások a Skanzenben

Fotó: skanzen.hu

Május 30. és június 1. között rendezik meg a Kandela – Skanzen más fényben elnevezésű programsorozatot a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Mint a közleményben olvasható, egyedi fényalkotásokkal nagykoncertekkel, táncházakkal, konferenciaprogrammal és különleges dunakanyari gasztronómiai kínálattal várják az érdeklődőket. Az új szemléletű, háromnapos zenei és fényművészeti fesztivál a Fonó, a PajtaKult, független fényművészek és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésében a Skanzen különleges tereiben és miliőjében jön létre; a rendezvény középpontjában a hagyományok tisztelete mellett a múzeum több százéves épületeinek újszerű fényművészeti bemutatása áll.

A közlemény kiemeli: a nagyközönség számos, világszinten ismert hazai fényművész alkotásával találkozhat, a program zenei házigazdája pedig a Fonó. A Kandela nyitónapján, május 31-én pénteken Szabó Balázs Bandája ad nagykoncertet, szombaton pedig a legendás népzenei formáció, a Vujicsics Együttes 50 éves jubileumi nagykoncertjére kerül sor.

A főbb fellépők mellett számos egyéb zenei különlegességgel és táncházi programmal is lehet találkozni, így többek között a Keck Mária vezette Ex Auro flamenco duó előadásával vagy a gyimesi népzenei ihletésű számokat játszó Móser Ádám duóval, illetve az Ígjen a falu! csapata által szervezett táncházi programmal.

Zságer Balázs produceri közreműködésével elektronikus zenei helyszín is lesz, a késő esti bulit pedig a Radio Cafe DJ-i irányítják majd.A fesztivál nulladik napján, csütörtökön szakmai programok várják az érdeklődőket egész nap, melyek révén mélyebb betekintést nyerhetnek a PajtaKult által eddig elért eredményekbe és az összefogás jövőjébe.

A latin candelára, gyertyára utaló fesztivál programjai délután 5 órától hajnali 2 óráig tartanak, tájékozódni a www.kandelafesztival.hu, illetve a rendezvény közösségi oldalán lehet.

Mesél a múlt – gyalogtúra a Meggyes Csárdához

Fotó: hnp.hu

„Jöjjön velünk a sószállítók és pásztorok nyomában, s tekintsen velünk a múltba!” – hív izgalmas kirándulásra Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. A túra középpontjában az 1770-re felépült és ma már a közúttól távolabb eső, igazi természeti környezetben található Meggyes csárda, amelynek kiállítása a korabeli bútorokkal, tárgyakkal berendezett tisztaszobát, füstös konyhát, az ivót és a csárdás szobáját mutatja be.

INFÓ Időpont: 2024. május 31. (péntek) 14.00 óra és június 1. (szombat) 9.00. Táv: kb. 8 km. Részvételi díj: nemzeti parki belépőkártya (felnőtt: 2 500,- Ft/fő; gyerek/diák/nyugdíjas: 1 500,- Ft/fő; családi jegy (2 felnőtt, 1 vagy 2 gyerek) 6 500,- Ft/család) + 1500,- Ft/fő szakvezetési díj (6 év alatt ingyenes) Időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, szúnyogriasztó használata ajánlott. Bejelentkezés szükséges: HNP Látogatóközpont, Tel.: 52/589-000.