Egy kis oxigén a hegyek között

Amikor Pest felől, a dombon futó kanyargós úton megérkezünk, hirtelen egy brit kisbirtokon találjuk magunkat. A párhuzam nem véletlen, a tervezők az angol vidéki kastélyok stílusát igyekeztek elegyíteni a távol-keleti letisztult „zen” formákkal. Látszólag a két stílus feloldhatatlan ellentétben áll egymással, de az 50 szobás kastélyszállóba lépve még sincs ambivalens érzésünk, a két kultúra frigye tökéletesre sikeredett. A hatalmas, gyönyörű csillárok, az apró, míves díszek, a nehéz bútorok tökéletes ellenpontjai és egyben kiegészítői a zen világ kecses légiességének.
Az Oxygén Hotel épületének helyén a 19. században Noszvaj legtehetősebb polgárainak, a De la Motte családnak a majorsági központja állt. Innen irányították a birtok ügyeit. Az egykori Berta-ház a De la Motte-kastély tulajdonosának felesége után kapta nevét, és ugyan nem volt olyan fényűző, mint a település központjában található, copf stílusú palota, de már a maga korában is korszerűnek számított. A ház kertjében angolparkot hoztak létre, ritka virágokat és cserjéket ültettek. A park területén található 220 fenyőfa is ekkortájt került ide. A De la Motte családba benősült Galassy gróf kedvence volt a ház, ő épített itt először japán mintájú fürdőházat, kicsiny tavakkal, hidakkal. A hotel wellnessrészlege éppen az egykori fürdőház helyén áll. Később az épületben üdülő, majd a Fenyves Hotel működött, utóbbit alakították át minden igényt kielégítő, négycsillagos, korszerű wellness-szállodává.
A középpontban itt a család áll! A gyerek és családbarát hotelben a szobák mérete igazodik a családok igényeihez, tágasak és igény szerint összenyithatók. A gyerekek könnyen találnak a szálloda területén életkoruknak megfelelő szórakozási formát, játékokat, legyen szó játszósarokról, tinijátszószobáról (pl. billiárddal, csocsóval vagy számítógépes játékokkal), wellnessrészlegről, a medencék közötti pagodákról, vagy a kültéri játszóterekről. A hotel étterme is családbarát módon lett kialakítva, a gyerekkel érkezőknek külön terem áll rendelkezésükre, ami jó hír azoknak is, akik jobban szeretnék gyerekmentes környezetben elfogyasztani a vacsorát. A wellnessrészlegen baba- és gyermekmedence is van, de ha csak a felnőttek szeretnének kikapcsolódni, lehet igényelni gyermekfelügyeletet. A szállodához tartozó 3,5 hektáros ősfás parkban mindenféle szabadidős kikapcsolódásra lehetőség nyílik (mint játszóterezés, erdei kötélpálya, pedálos gokart, teke- és focipálya, kerti sakk, trambulin, KRESZ-bringapálya).
A 10 év alatti gyermekeknek a szülőkkel egy szobában történő elhelyezése ingyenes, ami különösen jó ajánlat. Számos babaápolási kellék is térítésmentesen igénybe vehető (légzésfigyelő, WC-szűkítő, sterilizáló stb.), így kevesebb csomaggal is érkezhetünk.
A wellnessrészleg meglehetősen tágas, két pezsgőfürdő, kis úszómedence és persze szaunák, relaxáló- és kezelőhelyiségek várják a lazulni vágyót. A szaunából a méretes üvegfalon keresztül a park hatalmas fái alatt hancúrozó gyerekeket is szemmel lehet tartani. A szálloda természetesen a romantikázni, a nyüzsgő világtól elvonulni kívánó párokat is szívesen fogadja.
Ha kiélveztük a szálloda minden szórakozási lehetőségét, a település és környéke kiváló lehetőséget nyújt a természetkedvelőknek egy könnyed kirándulásra. Túrázhatunk Síkfőkúttól a híres Attila-kúthoz, a Várkúthoz, a Patkó-hegyre vagy a szomolyai kaptárkövekhez. Akik csak egy rövidebb sétára vágynak, azoknak sem kell messzire menniük, ugyanis Noszvaj tartogat annyi látnivalót, hogy egy kellemes délutánt eltölthessünk. A falu fő nevezetessége az angolkerttel övezett De la Motte-kastély, ami hű emléke a francia márki ittlétének. 1782-ben báró Vécsey Anna és második férje, De la Motte márki birtokába került a falu, és a kastély mai „franciás” kialakítása is az ő nevéhez fűződik. Magát az épületet a Szepessy család építette 1774 és 1778 között. A kastély előteréből csodálatos kétkarú lépcső ível az emeletre. A mennyezetet freskók, oldalfalait falfestmények díszítik. A dísztermen át jobbra-balra sétálva juthatunk az egyedi hangulatú szobákba. Balra a római szobában, majd a madaras szobában gyönyörködhetünk a római hangulatú és egzotikus madarakkal díszített freskók és a berendezések szépségében. Jobbra egy vadászszoba várja a látogatót, míg az utolsó kis szobában egy olyan sakkasztalra lelhetünk, ami kártyaasztallá is nyitható. Figyelemre méltó a díszterem ékessége, egy korabeli, hófehér, meseszép cserépkályha.
Az 1780-as évekből lépjünk 100 évet előre, és keressük fel a Deák Ferenc utcában a helyi parasztépítészet emlékét, az 1889-ből származó Gazdaházat. A kék ablakokkal és ajtóval díszített tájház a paraszti élet emléktárgyait múzeumként őrzi. Középen, mindjárt a bejárattal szemben, két kemence fogad bennünket, ahol rendezvények idején tájjellegű finomságok sülnek még a mai napig is. Visszafelé az úton ne hagyjuk ki az 1928-ban, egy Árpád-kori templom helyén épült református templomot. Oldalbejáratánál, egy kis falszakaszon, faragott gótikus nyílással örökíti meg a hajdani emlékeket. Noszvaj déli határában találhatunk rá a Farkaskői Barlangok Alkotótelepre, melyet egy művészeti egyesület tart életben. A múlt században az elszegényedés hatására kerestek olcsó menedéket az emberek, és eközben leltek rá erre a riolittufából álló domboldalra, ahol a puha kőzetben könnyedén vájhattak maguknak „lakást”. A Farkaskő-dűlő barlanglakásai adnak otthont számos – gyakran külföldi – művésznek és alkotásaiknak, megőrizve a múlt emlékeit.
Szóval akár a szállodában szeretnénk kipihenni fáradalmainkat, akár egy tartalmas túrára vágyunk – amelynek során a szomszédos Thummerer Pincészetet is érdemes felkeresni –, Noszvajon biztosan nem fogunk unatkozni.

Legyél az első hozzászóló "Egy kis oxigén a hegyek között" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*