Egyiptomi klasszikusok

hirdetés

A történelem és az utazás szerelmeseinek Egyiptom örök szerelem. Oda utazni mindig nagy öröm, hiszen néhány órán belül egy másik kontinensen, egy egészen más világban találjuk magunkat. A főváros, Kairó mindössze 3 órányira van tőlünk, kényelmesen, repülőn utazva.

Néhány éve, a jobb időkben természetes volt, hogy az ember egyiptomi nyaraláson gondolkodik, sőt egy évben akár többször is; hol egy városnézős-nyaralós, hol pedig akár egy búvár szafaris túrát tervezve magának és a családnak. Azóta sok víz lefolyt a Níluson, nagyon sok változást hozva. Tettünk egy rövid túrát ezért, hogy megnézzük, mi a helyzet a magyarok által oly kedvelt történelmi nevezetességek és természeti szépségek háza táján és az országban egyáltalán.

Kairóban az időjárás számunkra kifejezetten kellemes. Az itthoni fogvacogtató, esős-havas hidegből indulva, egész nap el lehet lenni egy blúzban, pólóban farmernadrággal. Számunkra megmosolyogtató, hogy a helyiek kabátot viselnek, jelezvén, számukra ez kifejezetten hűvös időnek számít. Első nap  

Egyiptom szimbólumainak, a gizai piramisok meglátogatásával kezdünk, amelyek az ősi világ 7 csodái közé tartoznak. Itt Gizában mintegy 140 különböző nagyságú piramist találtak és őriztek meg az utókornak, az egyikbe be is látogatunk, a belépő ára 80 LE (egyiptomi font).

20171119_145714

Rendkívül sokan vannak a piramisok környékén, tele van turistákkal, így aztán a kapcsolódó iparágak is jól járnak: tevegelés, szuvenír vásárlás, fotózkodás megy nagyüzemben, mindenki jól jár. A legkülönfélébb trükkökkel vesznek rá minket a tevegelésre, ajándék vásárlásra a helyiek – de hát ez jól is van így.

A piramisok szomszédságában épül az új Egyiptomi Múzeum monumentális épülete, ahová a mostani – számunkra megszokott és oly kedves – múzeum épületből át fogják szállítani a legértékesebb szobrokat hamarosan, amikor készen lesz. A régiben marad még éppen elég, a most raktárakban őrzött műkincsek egész sora kerül ki majd így végre a nyilvánosság elé. Az Egyiptomi Múzeumba a belépőjegy 75 LE, és érdemes a programot egész naposra tervezni, ha mindent látni szeretnénk. Ma már lehet fotózni a múzeumban szinte majdnem mindenhol, nem úgy, mint régen, amikor le kellett adni a kamerákat.

20171120_142134

A város klasszikus, kihagyhatatlan nevezetességei közé tartozik a Mohamed Ali mecset is, amely rendkívül impozánsan magasodik a citadella tetején. A kicsit messzebb, kb. 30 kilométernyire fekvő Szakkarában is nagy élet van, turisták százai fedezik fel a halottkultusznak szentelt és évezredeken át ennek szellemében működő városkomplexum, a nekropolisz piramisait és az azokhoz kapcsolódó egyéb építményeket, amelyek az ókor mesés festményeivel díszítettek. A helyszín fő építménye, a lépcsős formájú Dzsószer piramis – Egyiptom első piramisa a mai napig kutatások helyszíne, hajmeresztő, ahogy a felső szintek egyikén két, a kutatásban részt vevő férfi kiáll egy beszélgetésre a szint peremén.

20171120_115332

Kairóban a városon belüli közlekedés különböző buszjáratokkal könnyen megoldható. Az országban máshol is elterjedt mini buszos közlekedés is van lehetőség: 1,5-3 LE összegért elvisznek a fix útvonalon járó kis buszok bárhová. Kicsit szűkös a hely benne, de célszerű és olcsó. Metró is jár Kairó és Giza között, a jegy ára naponta 1 LE személyenként.

Az idő változik – ahogy az utazók preferenciái is. Hogyan lehet megoldani a dilemmát a déli napsütés utáni vágy és az időhiány között? A legközelebbi és a legmegfizethetőbb hely még mindig Egyiptom. A kairói klasszikus építészeti remekek után Egyiptom másik hívogató értéke a Vörös tengeri nyaralás. Így a búvárkodás, a sznorkelezés klasszikus helyszíne felé vesszük az irányt, a fővárosból Hurghadára vezet az utunk. Az országon belüli repülőjáratok kényelmesek és olcsók. Hurghadára egy órán belül le is érünk, az amúgy 8 órányi buszos út helyett – ami viszont szép és kalandos, hiszen közben a sivatagot, illetve Suez-től a tengert is láthatjuk a buszból. Kinek-kinek ízlése és ideje szerint érdemes választani.

20171122_112255

A tenger és a sport együttes elérhetősége mindenképpen Egyiptom egyik legnagyobb vonzereje. A világ leghíresebb és legnépszerűbb búvár terepeinek egy része kétségkívül a Vörös tenger térségében találhatók. Régi búvár merülőhelyek vannak Hurghadán finom homokos partokkal és víz alatti koralltelepek sorával.

Hurghadát jól ismerik a magyar utazók. Az egykori halászfalu, ma már mintegy 20 kilométer hosszan tengerparton elterülő nyaralóvárosként köszönt ismerősként. A város egyre terjeszkedik észak és dél felé, a repülőtérről érkezve pedig látjuk, hogy nagyon szép új városnegyedek épültek, ízléses 4-5 emeletes házakkal, üzletekkel. A klasszikus városközpont és főutcája, a Sheraton Road is a megszokott üzletekkel és hotelekkel fogad, ahol nappal, főleg a délelőtti órákban kicsit csendesebb az élet, majd délutántól beindul és este pedig dübörög az éjszakai élet. Érdemes beülni a helyi éttermek valamelyikébe, ahol olcsón meg lehet vacsorázni; az ételek rendkívül ízletesek, mindenhol ihatunk helyi és természetesen külföldi jéghideg söröket, finom borokat. A bőráru választék páratlan, kisebb és nagyobb üzletek és árusaik kínálják portékáikat. Azonban óvárosi piacon illetve bazárban – ami innen mintegy 10 percnyi buszozásra van északra – ugyanezeket sokkal olcsóbban is megkapjuk.

20171122_124746

Hurghadán a fürdőzésen túl hajókat kölcsönözhetünk tengeri horgászatra. A katamaránok iránt érdeklődőknek oktatásokat tartanak, és katamarán kölcsönözhető is a város kikötőiben. A merülés szerelmesei számára a Giftun sziget és környéke minden bizonnyal a legnépszerűbb helyek egyike, amely korall hegyekkel és erdőkkel, színpompás halrajokkal és néhány hajóronccsal is várja a merülőket. Ahogy máshol is, itt is szinte mindenhol lehetséges a parasailingezés, amikor motorcsónak húz fel minket, hogy aztán ejtőernyő szárnyán élvezzük a repülést és a mesés látványt.

Köszönjük az utunkat az Anubis Travel Utazási Irodának!

Kép és szöveg: Szeszler Szilvia

 

 

 

 

Legyél az első hozzászóló "Egyiptomi klasszikusok" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*