Erre vigyázz, ha repülsz!

hirdetés

Hiába ma a világ legnépszerűbb utazási eszköze (különösen hosszú távú utaknál) a repülőgép, a nemcsak hébe-hóba levegőben utazók több kisebbfajta egészségügyi problémával is számolhatnak… Az emberi szervezet nem mindig képes arra, hogy felvegye a harcot az olyan hatásokkal szemben, mint az időeltolódás, több órás vagy akár egész napos utazás, nyomáskülönbségek, száraz levegő és a hosszú ideig tartó bezártság érzése. Mindemellett számolni kell azzal is, hogy környezeti hatások mellett sokszor az utastársak hozzáállása, viselkedése is kellemetlen mellékhatásokkal járhat.

Íme, a legkellemetlenebb helyzetek, amelyek egy utassal megtörténhetnek a fedélzeten repülés közben (és amelyeket tanácsos elkerülni):

Betegségek terjedése

Mindegy, hogy egy ártatlan nátháról vagy egy komolyabb betegségről van szó: a betegségek sokkal gyorsabban és hatékonyabban terjednek egy repülőgépen, ahol hosszú ideig kisméretű fedélzeten sok ember összezárva utazik, mint a szabad levegőn. Védekezni aligha lehet ellene, az immunrendszer „felkészítése”, erősítése azonban ellenállóbbá teszi a szervezetet a vírusos fertőzésekkel szemben.

Mélyvénás trombózis

Egy hosszú órákon át tartó utazás közben (amikor csak ül, és nem mozog az ember, illetve a kabinnyomás csökkenése miatt) jelentősen megnőhet a kockázat a trombózis kialakulására, mely ellen az orvosok leginkább mozgást, utazás közben pár percnyi sétálás, álldogálást javasolnak és aktív mindennapi életet.

Légzési nehézségek

A repülőgép fedélzetén a nyomáskülönbségek olyan érzést kelthetnek, mintha magas hegyekben kirándulnánk, s ez légzési nehézségeket okozhat, különösen asztmával és légzőszervi problémákkal küzdő utasok esetében. Ráadásul a megszokott 35 százalék helyett a kabinban csak 25 százalékos páratartalom miatt további nehézségek is felléphetnek.

Hallásproblémák

Több mint négyórás repülőúttal már jelentős a kockázat a halláskárosodára – állapították meg az kutatók -, ugyanis az egészséges 88 decibeles érték fölött jóval magasabb (akár 105 decibel) a zajszint a fedélzeten, melyet füleinknek el kell viselniük. Zajcsökkentő fülhallgatóval azonban ez az érték akár 40 decibellel is csökkenthető.

Ízérzet csökkenése

A Lufthansa felmérése szerint az utasok sós, illetve édes ízek érzésének képessége akár 30 százalékkal is csökkenhet egy-egy repülőút alkalmával, hiszen a száraz levegő a nyálkahártyát is kiszáríthatja. Sok folyadékkal, savanyú, keserű, fűszeres ételek fogyasztásával orvosolható a probléma.

Jet lag, a repülős időzóna-betegség

Leginkább a többórás utak mellékhatásaként jelentkezhet alvászavar, fáradtság, koncentrálóképesség elvesztése, ingerlékenység vagy étvágytalanság formájában, mely egyszer utolér szinte minden utast, aki sűrűn száll repülőre. Míg ezek a problémák pihenéssel és nyugalommal orvosolhatóak, addig azon komolyabb következmények sokkal inkább aggasztják az utazókat, melyek ritka esetben pszichológiai problémákat, hangulatingadozási zavart, vagy akár rákot is okozhatnak.

Sugárzás

Egyes nemzetközi repülőutakon sokkal magasabb sugárzásnak van kitéve az emberi szervezet, mint egyébként, melynek oka az űrből érkező nagy energiájú részecskék kozmikus sugárzása. A veszély leginkább az Északi-sarkhoz közelebbi repülőjáratokat érinti, mely egyes esetekben akár nagyobb adagú sugárzást is jelenthet, mint egy ártatlan mellkasröntgen. Aggódni azonban azoknak az utazóknak lehet oka, akik jóval többször utaznak négy-öt alkalomnál egy évben.

Székrekedés-problémák

A hosszú órákon tartó ülés és mozgáshiány emésztési problémákat is okozhatnak, különösen, ha ez alkohol (vagy koffein) fogyasztásával párosul. Sok (palackozott, biztonságos eredetű) víz fogyasztásával és kiegyensúlyozott táplálkozással csökkenthető a probléma kialakulásának kockázata.

Kellemetlen lehelet

Utazás közben a szervezet lelassul, beleértve a nyáltermelődést is, mely baktériumok elszaporodásához vezethet, az pedig kellemetlen lehelethez. Egészséges táplálkozással, sok folyadék fogyasztásával, cukros ételek-italok kerülésével és a szájhigiénia rendszeres ápolásával jelentős mértékben csökkenthetjük a kellemetlen lehelet kialakulását a fedélzeten.

Legyél az első hozzászóló "Erre vigyázz, ha repülsz!" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*